Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe lezingenreeks door boeiende architectenteams

Nieuwe lezingenreeks door boeiende architectenteams

De culturele architectuurvereniging Architectuurwijzer (AW) organiseert de komende weken samen met Cultuurplatform Design, PXL MAD, UHasselt faculteit Architectuur en Kunst en Z33 enkele lezingen. AW is geworteld in Limburg, maar houdt de ogen open voor wat zich buiten de provinciegrenzen afspeelt, zowel in Vlaanderen, de Euregio Maas-Rijn, Europa als in de wereld. De lezingen hebben plaats in de Oude Gevangenis, campus UHasselt, Martelarenlaan 42 in Hasselt en beginnen om 20 u. De toegangsprijs bedraagt 5 ' (3 ' voor studenten), drankbon inbegrepen. Op het programma staan het Gentse bureau Gafpa (16 februari), Trans Architectuur | Stedenbouw eveneens uit Gent (23 februari), LOLA Landscape Architects uit Rotterdam (8 maart), Something Fantastic uit Berlijn (15 maart) en Flores & Prats uit Barcelona (15 april).

' 16 februari - Gafpa

Het Gentse bureau voor architectuur en stedenbouw Gafpa werd in 2008 opgericht door de architecten Floris De Bruyn, Philippe De Berlangeer en Frederick Verschueren, kort na hun studies aan Sint-Lucas in Gent. Het kantoor staat bekend om zijn pragmatische aanpak, waarbij de bestaande context telkens wordt ontmanteld en herwerkt tot een nieuwe werkelijkheid. Deze vorm van systematische deconstructie leidt steeds tot nieuwe interpretaties van architectuur, een eigen vocabularium.

Gafpa intervenieert op verschillende schaalniveaus: van private woningen tot publieke gebouwen, van stedenbouwkundige ingrepen tot scenografie. Het multidisciplinaire bureau werkt niet enkel aan duurzame woningbouwprojecten, maar neemt ook regelmatig deel aan internationale wedstrijdopdrachten, al dan niet in samenwerking met andere architectenbureaus. Momenteel zijn de architecten bezig met de herinrichting van het Zwin Natuurcentrum, een wedstrijdontwerp dat ze vier jaar geleden indienden met Coussée & Goris architecten. Vorig jaar kregen ze een speciale vermelding tijdens de uitreiking van de Belgian Building awards met hun weekendhuis in Wachtebeke.

' 23 februari - Trans Architectuur | Stedenbouw

Dit kantoor; opgericht in 2009, verwierf in korte tijd een sterke reputatie en werd in talrijke prijsvragen als laureaat aangeduid. Het team bestaat uit getalenteerde en sterk gemotiveerde (ingenieur)-architecten en stedenbouwkundigen die vanuit Gent aan een alsmaar uitbreidende portfolio werken. De academische activiteiten van Bram Aerts en Carolien Pasmans, zowel aan de KU Leuven als aan de Universiteit Antwerpen, verrijken de ontwerppraktijk. Trans ontwerpt 'bouwend', aan ruimtes, met kennis van materialen en met aandacht en zorg voor de constructie.

De architecten zijn zich bewust van de noodzaak om de ruimte te vertalen in woorden, op basis van een rijk lexicon om preciezer en overtuigend te ontwerpen. Trans handelt binnen de brede en rijke traditie van de bouwkunst, maar komt tot een hedendaagse interpretatie. Het bestaande kan daarbij krachtig aanwezig blijven of worden teruggevoerd tot een latente aanwezigheid. Trans werd reeds met haar eerste realisatie genomineerd voor de Provinciale Architectuurprijs Vlaams-Brabant.

' 8 maart - LOLA Landscape Architects

LOLA landscape architects uit Rotterdam, een kantoor voor progressieve landschapsarchitectuur, is opgericht door Peter Veenstra, Eric-Jan Pleijster en Cees van der Veeken. Het kantoor heeft veertien medewerkers, onder wie landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen. De opdrachtgevers van LOLA zijn vooral de publieke sector en maatschappelijke organisaties. LOLA heeft verschillende ontwerpprijzen gewonnen, waaronder de Europan Portugal, de Delta Water Award en de Eo Wijersprijsvraag. In 2013 won LOLA tevens de Maaskantprijs voor Jonge architecten en in 2014 de TOPOS landscape award.

Het kantoor ontwerpt en onderzoekt landschappen die zijn vergeten, vervallen of gaan veranderen. Met doordachte ideeën en doelgerichte ingrepen wil LOLA (LOst LAndscapes) die landschappen optimaliseren tot rijke, levendige en fraaie plekken. Een continue wisselwerking tussen onderzoek en ontwerp is kenmerkend voor het bureau, net als de optimistische en conceptuele benadering van projecten en de fascinatie voor nieuwe ruimtelijke fenomenen.

Sinds de oprichting in 2006 heeft het bureau gewerkt aan zowel conceptuele als uitvoeringsgerichte toonaangevende projecten in de binnenstad, o.a. het Naturalispark en het Singelpark in Leiden, aan de stadsrand (o.a. de Stadsrandenatlas Zuid-Holland, buitenruimte- en parkontwerp Dwaalster Tytsjerk Friesland), en in het buitengebied (o.a. de herontwikkeling van de Grevelingendam, landschaps- en recreatievisie voor de Grevelingen). Naast onderzoeks- en ontwerpprojecten werkt LOLA in het onderwijs en aan artikels en prijsvragen.

' 15 maart - Something Fantastic

Het architectenkantoor Something Fantastic uit Berlijn werd opgericht door Julian Schubert, Elena Schütz en Leonard Streich. Ze ontwerpen zowel op stedelijke als op bouwkundige schaal voor particuliere en institutionele klanten, geven les aan de ETH Zurich en bedenken materiaal voor boeken en tentoonstellingen. Something Fantastic legt de jongste tijd de nadruk op thema's zoals de hedendaagse volksarchitectuur, de toekomst van werkomgevingen, superpositie en dubbele programmering in landgebruik en massawoningbouw in het mondiale zuiden. Het geloof dat architectuur door alles wordt beïnvloed en vice versa vormt de basis voor hun bewering dat het werken als architect een algemene interesse in en betrokkenheid bij de wereld impliceert.

Naast hun architectuurpraktijk runnen Schubert, Streich en Schütz het creatieve agentschap Belgrad. Het boek 'Something Fantastic - A Manifesto by three young Architects on Worlds, People, Cities and Houses' werd gepubliceerd in 2010, toen het bedrijf werd opgericht. Recente publicaties zijn 'Building Brazil' en 'Minha Casa-Nossa Cidade'. Something Fantastic heeft o.a. lesgegeven aan de UdK Berlin, de Ecole Nationale Supérieure d'Architecture Paris-Malaquais en HfG Karlsruhe en lezingen gegeven aan o.a. de Bartlett School of Architecture London, de National Association of Norwegian Architects, de Universiteit van Gent en Yokohama GSA. Ze exposeerden o.a. bij de Biënnale van Venetië in 2012 en in 2014, in het MoMA in New York, in de Valerie Traan Gallery in Antwerpen, in Studio X en MAR Rio de Janeiro, in Galerie Judin Berlin, in de Kunsthalle Düsseldorf, en tijdens de Bienal de Architectura de São Paulo.

' 12 april – Flores & Prats

Flores & Prats is een architectenbureau uit Barcelona dat zich toelegt op de confrontatie tussen theorie en academische praktijk met ontwerp- en bouwactiviteiten. Na hun ervaringen bij het bureau van Enric Miralles hebben Ricardo Flores en Eva Prats een carrière uitgebouwd waarbij onderzoek altijd gekoppeld werd aan de verantwoordelijkheid om te creëren en te bouwen. Het bureau heeft gewerkt aan het herstel van oude gebouwen voor nieuwe bezettingen evenals aan de deelname van buren in het ontwerpproces van stedelijke openbare ruimtes, aan sociale woningbouw en aan het vermogen ervan om een gemeenschap te creëren.

Het kantoor heeft tevens ervaring met het gebruik van film om architectuur vast te leggen of met het voorschotelen van menu's met eetbare architectuur tijdens hun tentoonstellingen in Barcelona en Kopenhagen als een manier om hun werk dichter bij een groter publiek te brengen. Het werk van Flores & Prats werd alom bekroond, gepubliceerd en tentoongesteld. In 2007 stonden ze in de Wallpaper Directory of Emerging Offices, in 2009 kregen ze de Grand Award for the Best Work in Architecture aan de Royal Academy of Arts in Londen voor het herstellingsproject van het Museo de los Molinos in Palma de Mallorca, en in 2011 ontving het kantoor de International Award Dedalo Minosse van Vicenza voor de Nieuwe Campus van Microsoft in Milaan. Hun herstellingswerkzaamheden van het Cultural Centre Casal Balaguer, tentoongesteld aan de Biennale di Architettura di Venezia in 2014, werd genomineerd voor de Mies van der Rohe Award 2015. Ricardo en Eva zijn beiden professor aan de School of Architecture van Barcelona en zijn gastprofessoren geweest aan verschillende universiteiten wereldwijd.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

De Waalse groep Thomas & Piron neemt de bedrijven BAM Galère en BAM Lux over van de Nederlandse groep BAM. De Nederlandse groep BAM heeft in ons land ook nog het bedrijf Interbuild. De transactie, waarvan het bedrag niet wordt[…]

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar