Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe 'kop' voor fietssnelweg Leuven-Aarschot

Gerelateerde onderwerpen :

Nieuwe 'kop' voor fietssnelweg Leuven-Aarschot

Het Brugbergpad, een populair fietspad tussen de Vuurkruisenlaan/Diestsesteenweg en de Eénmeilaan in Leuven, wordt volledig vernieuwd. De heraanleg zal gebeuren tijdens de zomervakantie van dit jaar zodat de hinder voor scholieren en woon-werkers zoveel mogelijk wordt beperkt. De fietsweg, een gezamenlijk project van de provincie Vlaams-Brabant, de stad Leuven en De Lijn, zal bij de start van het nieuwe schooljaar klaar zijn.

Het fietspad zal een gloednieuwe 'kop' vormen voor de fietssnelweg Leuven-Aarschot en een belangrijke verbetering betekenen voor de bereikbaarheid van Leuven-Noord. De provincie Vlaams-Brabant geeft hiervoor 144.000 ' subsidie, dat is 100% van de aanlegkosten en een bijdrage in de studiekosten van 40%. De realisatie van fietssnelwegen is een beleidsprioriteit. Daarom geeft de provincie sterk verhoogde subsidies, bovenop de normale subsidies die de Vlaamse overheid en de provincie gezamenlijk al geven voor fietspadprojecten.

Het Brugbergpad maakt deel uit van de fietssnelweg Leuven-Aarschot en is een belangrijke fietsverbinding tussen Leuven en Kessel-Lo. Momenteel is het Brugbergpad erg smal voor de talrijke fietsers die er dagelijks passeren en de ondergrond is in slechte staat. Elke werkdag worden gemiddeld 2.700 fietsers geteld.

'Op het vernieuwde Brugbergpad zullen fietsers over een comfortabele asfaltverharding rijden. De fietsweg zal ook breder worden. Waar mogelijk wordt hij 3,5 m breed met een ruime groenzone ernaast. Bovendien wordt er zuinige ledverlichting geplaatst. De vernieuwing van het Brugbergpad wordt gezamenlijk met de verplaatsing van de stelplaats van De Lijn aangepakt. Die zal verhuizen naar de terreinen naast het Brugbergpad om de forse toename van het aantal reizigers en bussen te kunnen opvangen', legt de Leuvense schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets uit.

'Het Brugbergpad zal de nieuwe kop vormen van de fietssnelweg die Leuven met Aarschot zal verbinden. Deze volgt vanaf het Brugbergpad de Eénmeilaan en volgt dan grotendeels de spoorweg richting Aarschot. Leuven heeft trouwens het vervolgtraject langs de Eénmeilaan ook al in de planning staan, wat we sterk toejuichen. Ook in Aarschot en Rotselaar staan projecten op stapel', verklaart Tom Dehaene, gedeputeerde voor Mobiliteit.

De Lijn

De werken aan de nieuwe stelplaats van De Lijn zijn al begonnen. De vervoersmaatschappij diende vorig jaar een bouwaanvraag in voor de realisatie van een busstelplaats, kantoren, een tankstation, een wasstraat en een onderhoudscentrum. Het bouwterrein bevindt zich tussen de Eénmeilaan en de sporen, op de plaats waar producent van mineraal water Evian jarenlang een distributiecentrum openhield. De nieuwe stelplaats zal groter zijn dan de huidige en een comfortabele werkplek bieden aan bijna 300 medewerkers van De Lijn Vlaams-Brabant.

Er is plaats voor 128 bussen. Indien nodig kunnen er nog 60 plaatsen bij. Het complex wordt tegen de zomer van 2016 in gebruik genomen.

Voor bussen zal deze stelplaats via het kruispunt aan de Blauwputbrug en de Diestsestraat goed bereikbaar zijn vanaf de busterminal aan het station van Leuven. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

POM West-Vlaanderen bouwt wetenschapshub in Kortrijk

POM West-Vlaanderen bouwt wetenschapshub in Kortrijk

De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen wil aan de Doorniksesteenweg in Kortrijk een wetenschapshub bouwen. Ze schrijft daarvoor samen met het Team Vlaamse Bouwmeester een ontwerpopdracht uit. Kandidaten kunnen zich aanmelden[…]

07/07/2022 | ProjectenOntwerp
Dentergem herbestemt brouwerij tot woon- en kmo-zone

Dentergem herbestemt brouwerij tot woon- en kmo-zone

Masterplan Droogdokkensite Antwerpen goedgekeurd

Masterplan Droogdokkensite Antwerpen goedgekeurd

Voorontwerpen noordelijke Ringparken Antwerpen goedgekeurd

Voorontwerpen noordelijke Ringparken Antwerpen goedgekeurd

Meer artikels