Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe Komatsu-bulldozers van 20 ton

Nieuwe Komatsu-bulldozers van 20 ton

Komatsu Europe International heeft twee nieuwe bulldozers, de D61EX/PX-24 en de D61EXi/PXi-24, die in twee versies leverbaar zullen zijn: standaard of uitgerust met het ingebouwde, intelligente besturingssysteem. De twee machines worden aangedreven door een milieuvriendelijke Komatsu EU Stage IV-motor met een nettovermogen van 125 kW/170 pk die voldoet aan de Europese emissienormen. De motor maakt bovendien gebruik van SCR (reductie van giftige NOx gassen) dat de partikelfilter een groot vermogen tot passieve regeneratie meegeeft en van EGR (Exhaust Gas Recirculation), een ventiel voor uitlaatgasrecirculatie met het oog op een preciezere controle van temperatuur en luchtbeheer, evenals een verlengde levensduur van de onderdelen. De D61EXi/PXi-24 stoot tot 80% minder stikstofoxide (NOx) uit.

De D61 EX/PX-24 is volgens Komatsu de beste keuze voor alle nivellerings- of grondwerken. Met een beter comfort en een automatische stopfunctie wanneer de motor in vrijloop draait, beschikt hij over meer troeven dan zijn voorganger, de D61-15. Dat komt o.m. door zijn nieuwe EU Stage IV-common rail-dieselmotor en het zowat 10% lagere brandstofverbruik dat bijdraagt tot een vermindering van de operationele kosten. Deze bulldozer van 18,5 tot 19,5 ton heeft eveneens een nieuwe, hydrostatische transmissie met elektronische bediening (HST), een nieuwe, verstelbare Ecometer en een koelventilator met reinigingsfunctie. Hij is leverbaar in twee versies, met PX-chassis (breed) en een recht PAT-blad met een capaciteit van 3,4 m³ of met EX-chassis (smal) en een PAT-blad met een capaciteit van 3,8 m³. Voorts is er nog op de ergonomische PCCS-bedieningshendel die de operator een maximale besturingscontrole en ongeëvenaarde bladprecisie biedt. Op deze bulldozer is de eindtransmissie voortaan tegen vuil en beschadiging beschermd door een nieuwe labyrintdichting met driedubbele ring voor een grotere duurzaamheid. Zijn comfortcabine is voorzien van een verstelbare stoel met luchtvering om een veilige en comfortabele werkomgeving te creëren voor de operator. De vlootbeheerder kan de aangeboden uitrusting overigens verder uitbreiden met een upgrade van het TFC-LCD hogeresolutie scherm, de eco/power-mode en identificatie van de operator. Tot slot beschikt de machine over de meest recente versie van het Komtrax-systeem dat draadloos informatie over de machine doorstuurt en het Komatsu Care-aanvullende onderhoudsprogramma ter ondersteuning van het vlootbeheer en bescherming van de machine tegen verkeerd gebruik, om een maximale efficiëntie en beschikbaarheid te garanderen.

De D61 EX/PX i 24 is uitgerust met het 'intelligente' besturingssysteem IMC dat Komatsu heeft ontwikkeld in samenwerking met Topcon, de specialist in besturingssystemen voor bouwmachines. Deze technologie vergroot de efficiëntie aanzienlijk en beperkt de kosten op de bouwplaatsen. Het vernieuwende systeem waarmee de bulldozer is uitgerust, garandeert een automatische werking bij duwwerken (grove werken of afwerking) en schakelt automatisch over van de ene mode op de andere naarmate de afwerkingsfase in zicht komt. De machine heeft sensoren in de bladcilinders en een miniatuur GNSS-antenne op het dak van de cabine. Deze configuratie doet het zonder de opgerolde kabels of elektrische aansluitingen die gewoonlijk op het blad van de conventionele machines gemonteerd zijn. De machine deelt volgende kenmerken met het standaardmodel: een nieuwe, hydrostatische transmissie met elektronische bediening (HST), een nieuwe, verstelbare Ecometer en een koelventilator met reinigingsfunctie, een eindtransmissie die beschermd wordt tegen vuil en beschadiging door een nieuwe labyrintdichting met driedubbele ring, een upgrade van het TFT-LCD hoge-resolutiescherm, evenals een eco/power-mode en identificatie van de operator. Ook het PAT-blad heeft dezelfde capaciteiten: 3,4 en 3,8 m². Tot slot is ook deze machine uitgerust met de neuwste versie van het Komtrax-systeem en Komatsu Care. Daarnaast is er nog een meertands parallellogram-ripper (in optie) op het EX-model en een PCCS-bedieningshendel voor een ongeëvenaarde bladprecisie.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vorsselmans bouwt nieuwe productiehal en kantoren

Vorsselmans bouwt nieuwe productiehal en kantoren

Het familiebedrijf Vorsselmans uit Loenhout, gespecialiseerd in de productie en montage van aluminium ramen, gevels en zonnepanelen, zette de symbolische eerste spadesteek voor de bouw van een nieuwe, geautomatiseerde productiehal met een[…]

120 bouwpromotoren en architecten op petanquetornooi van Renson

120 bouwpromotoren en architecten op petanquetornooi van Renson

Inspirerende openhuizendag over toekomstgericht bouwen

Inspirerende openhuizendag over toekomstgericht bouwen

Van de Kreeke en Habenu-van de Kreeke vieren samen 155 jaar bouwervaring

Van de Kreeke en Habenu-van de Kreeke vieren samen 155 jaar bouwervaring