Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe incubator in Technologiehuis Mol

Gerelateerde onderwerpen :

Nieuwe incubator in Technologiehuis Mol

© Technologiehuis Mol

De Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), Innotek en de provincie Antwerpen bundelen hun krachten voor de creatie van een ‘Health Hub’ in de Kempen. In het Technologiehuis in Mol wordt een unieke campus gecreëerd met state-of-the-art labo-infrastructuur waar de activiteiten rond onderzoek, venturing, incubatie en acceleratie omtrent duurzame gezondheid onder één dak worden samengebracht.

“Deze intensieve samenwerking op lange termijn bouwt voort op de onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten van de VITO rond duurzame gezondheid, en op de kennis van Innotek met betrekking tot incubatie en spin-off creatie. Activiteiten rond onderzoek, incubatie en acceleratie worden vanaf nu samengebracht, wat een unieke meerwaarde biedt in de ondersteuning van de zorgeconomie en het speerpunt gezondheid”, zegt Rudi Torfs van de VITO.

“De provincie Antwerpen investeert mee.  Het Technologiehuis in Mol is eigendom van de provincie en in deze samenwerking ontmoeten de overheid, het onderzoek en de ondernemers elkaar. De provincie zette reeds eenzelfde samenwerking op met de Universiteit Antwerpen in Niel; nu doen we dat ook in Mol. Dit is goed voor de Kempen en voor nieuwe bedrijven in de zorgeconomie”, aldus Ludwig Caluwé, gedeputeerde voor Economie en Innovatie.

Deze samenwerking past tevens mooi in het regionale landschap dat zich ontwikkelt rond gezondheid en de zorgeconomie en het versterkt de reeds bestaande samenwerkingen in de regio met betrekking tot bio-economie, cleantech en procestechnologie. Bovendien sluiten de VITO-onderzoekslijnen uit het Health-programma naadloos aan bij de Kempense speerpunten en er is een grote complementariteit met activiteiten van andere regionale spelers.

“Met 73.000 jobs is de zorgsector de grootste werkgever van de provincie Antwerpen en dus een uitermate belangrijk economisch speerpunt. Met een snel verouderende bevolking zal de zorgvraag de komende jaren nog groter worden. Het is van cruciaal belang dat we daarop inzetten door bruggen te bouwen tussen technologische zorginnovatie, kennisontwikkeling en ondernemerschap”, benadrukt gedeputeerde voor Zorg­economie Peter Bellens.

In een eerste voorbereidende fase, die al op 1 juli startte, worden door de VITO kantoren in gebruik genomen in het Technologiehuis in Mol. In een tweede fase wordt geïnvesteerd in hoogwaardige labo-infrastructuur die de VITO in staat stelt om in het Technologiehuis state-of-the-art labo’s in te richten die ingezet kunnen worden voor onder andere geklimatiseerde testkamers, ringtestleidingen, gasgeneratielabo’s en geurtesten.

“De huisvesting van de VITO Business Development-activiteiten in één van onze Technologiehuizen geeft ons als incubator een grote extra troef in handen. Hun ervaring m.b.t. de verschillende manieren waarop kennis kan gevaloriseerd worden, sluit perfect aan bij onze ervaring inzake de concrete realisatie en de uitvoering van businessplannen om startersverhalen volledig tot ontplooiing te laten komen”, stelt Sofie Verhaegen van Innotek.

“De missie van Innotek is de creatie van duurzame tewerkstelling in de regio. Via de samenwerking met de  VITO werken wij actief mee aan de verankering van zeer specifieke kennis in de Kempen en creëren we een aantrekkingspool voor nieuwe spelers en nieuwe activiteiten rondom Health & Early Diagnostics”, besluit Toon Peeters van Innotek.

 
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Voor het eerst sinds anderhalf jaar minder vacatures

Voor het eerst sinds anderhalf jaar minder vacatures

Bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) werden vorige maand 27.263 vacatures rechtstreeks gemeld in het normale economisch circuit in Vlaanderen, dus zonder uitzendopdrachten. Dat is 3,5% minder dan in juli 2021.[…]

11/08/2022 | vacatures
Ierse isolatiegroep Kingspan neemt Derbigum over

Ierse isolatiegroep Kingspan neemt Derbigum over

Bouw maakt zich op voor zoveelste hitteperiode

Bouw maakt zich op voor zoveelste hitteperiode

Fors meer werknemers en zelfstandigen in de bouw

Fors meer werknemers en zelfstandigen in de bouw

Meer artikels