Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe Hyundai HL960 wiellader is tot 5% productiever

Nieuwe Hyundai HL960 wiellader is tot 5% productiever

Hyundai introduceert de nieuwe wiellader HL960, een krachtige machine met een uitstekend vermogen en zeer goede prestaties. De machine is tot wel 5% productiever dan zijn voorganger uit de 9A-serie.

De HL960 heeft een bedrijfsgewicht van 18.800 kg. Het hart van de nieuwe machine wordt gevormd door een hoogwaardige Stage IV-Cummins QSB.7-motor van 225 pk (168 kW). Hierdoor verbruikt de HL960 tot 10% minder brandstof bij het beladen van vrachtwagens. Behalve een lager brandstofverbruik heeft de nieuwe Hyundai HL-serie vele andere milieuvriendelijke eigenschappen. Doordat de motor automatisch wordt uitgeschakeld, worden onnodig brandstofverbruik en overbodige uitstoot voorkomen. De machines uit de Hyundai HL-serie schakelen de motor uit wanneer deze te lang stationair draait. Volgens de omstandigheden kan de machinist de bedrijfsmodus en de toegestane tijdsduur van stationair draaien instellen en zo de efficiëntie en besparing nog vergroten. Ook de ZF-transmissie met vijf versnellingen en lock-up in iedere versnelling helpt het verbruik fors te reduceren.

De Eco-meter zorgt aan de hand van frequente controles van de werkstand van de machine voor een consistent zuinig verbruik. Veranderingen in het motorkoppel en de brandstofefficiëntie worden op deze meter duidelijk aangegeven via wisselende kleuren. Daarnaast meet het systeem het gemiddelde en het totale brandstofverbruik en toont het deze gegevens op de monitor. Het gaspedaal functioneert voortaan als Eco-pedaal: wanneer het pedaal wordt bediend, herkent het systeem of de machinist zuinig wil werken of vermogen nodig heeft en kan het daar gepast op reageren.

De machines uit de HL-serie hebben bovendien een rijsnelheidsbegrenzing. Hiermee kan de machinist de maximale rijsnelheid instellen tussen 20 en 40 km/u. Dit zorgt voor een hogere operationele effectiviteit en indien gewenst voor een flinke brandstofbesparing.

Cabine

De nieuwe, 10% grotere cabine met volledig verstelbare stoel biedt een ergonomische werkomgeving en optimaal comfort voor de machinist. Er werden geavanceerde geluiddempingstechnologieën toegepast om de nieuwe cabine volledig geluidsarm te maken. Zo kan de machinist in lawaaiige omgevingen (zoals steengroeven of afvalverwerkingsinstallaties) werken bij een geluidsvolume van slechts 68 dB. Hiermee is de cabine van het nieuwe Hyundai-wiellader liefst 2 dB stiller dan die van de 9A-serie. Dankzij de geïntegreerde elektrohydraulische joystick of fingertip control kan de machinist de machine moeiteloos bedienen en zo productiever werken met minder kans op vermoeidheid.

De HL960 is zo geconfigureerd dat de machinist snel toegang heeft tot belangrijke machinegegevens. De intelligente 7'-touchscreenmonitor, die sterk lijkt op het scherm van een smartphone, is groter dan in de oude modellen en makkelijk afleesbaar. Het audiosysteem, dat over een radio beschikt, heeft een geïntegreerde handsfree-functie met Blue­tooth. Via een ingebouwde microfoon kan de machinist veilig telefoongesprekken voeren in de cabine.

Via het infotainmentsysteem kan de machinist ook gebruikmaken van het Miracast-systeem, dat functioneert via de wifi-functie van zijn smartphone. Dit maakt het mogelijk om smartphonefuncties als navigeren, websurfen, video's bekijken en muziek afspelen te gebruiken op het grote scherm.

Zachte einddemping

De touchscreenmonitor en de elektrohydraulische bedieningselementen maken het mogelijk om verschillende nieuwe functies via het scherm te bedienen, zoals de zachte einddemping, bakprioriteit en blokkeerfuncties voor de giek en de bak. De zachte einddemping dempt de schok van een uitrustingsstuk door de bewegingssnelheid te verlagen wanneer het uitrustingsstuk het einde van de slag bereikt. Als de machinist deze functie niet wil gebruiken, kan hij deze via de monitor uitschakelen.

Standaard weegsysteem

De HL-serie maakt nauwkeuriger werken mogelijk dankzij aanvullende weegkalibratie. De automatische/handmatige functie voor cumulatief wegen stelt de machinist in staat om efficiënter te werken. De monitor geeft weegfouten weer met pictogrammen en laat de gewogen waarde in twee kleuren zien. Het wegen verloopt zo nauwkeuriger, wat zorgt voor een efficiënter werkproces.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Architecturale interventie op het domein Rubenskasteel in Elewijt

Architecturale interventie op het domein Rubenskasteel in Elewijt

Toerisme Vlaanderen lanceert in augustus 2023 de evenementenreeks Stories Unfold, die vanaf dan om de twee jaar en op vijf verschillende locaties (inter)nationale (media)aandacht wil genereren voor de Vlaamse kastelen en tuinen. Voor de eerste[…]

12/08/2022 | Ontwerp
Meer geld voor asbestverwijdering in scholen

Meer geld voor asbestverwijdering in scholen

Zeer hoge temperaturen tasten productiviteit bouw ernstig aan

Zeer hoge temperaturen tasten productiviteit bouw ernstig aan

Elia breekt 95 hoogspanningsmasten af

Elia breekt 95 hoogspanningsmasten af