Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe generatie verreikers bij Bobcat

Nieuwe generatie verreikers bij Bobcat

Bobcat heeft beslist om zijn vijf verreikermodellen, gaande van de T35100 tot de T35120SL, te vervangen door drie nieuwkomers met een gemiddelde hoogte van 10-12 m: de T35105, T35105L en T36120SL. De nieuwe modellen zijn makkelijk herkenbaar, ze bezitten eenzelfde geprofileerde tegengewicht en zwart geverfde onderstel, maar ondergingen een aantal aanpassingen. Daartoe behoort een elektronisch systeem gebaseerd op Can Bus-technologie voor een nauwkeurig management van de machinefuncties en de permanente controle van de belangrijkste onderdelen. Het hydraulische systeem, dat wordt gevoed door een hoofdtandwielpomp van 100 l/min., is uitgerust met een actief diagnosesysteem dat de veiligheid van personen en machine garandeert in geval van een defect.

De nieuwe verreikers worden aangeboden in twee versies, één voor markten met strenge emissienormen en een andere voor markten met minder strikte reglementeringen. Een Deutz Stage IIIB-dieselmotor en Perkins Stage IIIA-dieselmotor staan in voor de aandrijving ervan. Beide motoren leveren 74,5 kW (100 pk)/410 Nm en bieden een feilloos vermogen en koppel op moeilijke ondergrond. Hun hydrostatische transmissie laat een topsnelheid van 30 km/u toe en omvat een 'inching'-functie die de lasten met nagenoeg chirurgische precisie manipuleert en afzet. De T35105L bezit hellingcorrectie, net zoals de T36120SL die vooraan ook twee steunpoten heeft. Ze zijn standaard uitgerust met alle nodige wegverlichting, van koplampen tot richtingaanwijzers.

Voor bouw en verhuur

Deze machines zijn standaard voorzien van een hydraulisch hulpcircuit tot de kop van de giek en een vorkdrager met zwevende vorken van 1.200 mm, wat ze bijzonder geschikt maakt voor bouw en verhuur. Ze onderscheiden zich eveneens door hun AMA (Aggravating Movement Arrestor)-systeem dat bewegingen verhindert die de stabiliteit in gevaar kunnen brengen, ongeacht het toebehoren en de lading (gepallettiseerd of opgehangen).

De T35105 en T35105L bezitten beide een maximaal hefvermogen van 3,5 ton. Hun actieradius voorziet een maximale hefhoogte van 10,2 m en een maximale, horizontale reikwijdte van 6,88 m. Op de T36120SL zijn die cijfers gelijk aan 3,6 ton, 11,87 m en 8,20 m.

Naast haar grote, parabolische voorruit omvat de nieuwe, ROPS/FOPS-gehomologeerde verreikercabine ook een brede achterruit en volledig beglaasde zijdeur. Dat vergemakkelijkt o.m. de manoeuvres dicht tegen muren en andere obstakels aan.

Niet minder dan 2.500 hybride graafmachines van Komatsu zijn wereldwijd aan de slag. Het digitale display in het nieuwe dashboard geeft een helder overzicht van de machineprestaties: werkurentotaal, aantal uren doorgebracht op een bepaalde werf, motortoerental, heffingshoek van de giek en continue kantelhoek van de machine. Dat laatste gegeven is bijzonder waardevol omdat het de bewegingsprecisie vergroot en de werkcycli versnelt bij herhaalde toepassingen.

Uiteraard werd ook aandacht besteed aan het comfort van de operator, met een complete waaier aan ergonomische bedieningen die binnen handbereik geplaatst zijn rond een bijzonder comfortabele zetel. Ze omvatten een nieuwe, multifunctionele joystick met ingebouwde vooruit, vrijloop en achteruit schakelaar en een verstelbare stuurkolom. Wanneer hij van besturingswijze (voorwielbesturing, concentrische vierwielbesturing of krabbesturing) verandert, kan de operator rekenen op de halfautomatische uitlijningsfunctie voor een perfecte uitlijning van de wielen.

Met hun minimale buitendraaicirkel (3,65 m op de banden) blijken deze drie modellen uiterst wendbaar op nauwe of overvolle werven.

Onder toezicht

Om de beschikbaarheid van deze machines te vergroten, houdt een actief diagnosesysteem drie cruciale parameters in het oog (stand van de schuiven, spanning, toestand van de sensoren). Lichtverklikkers geven alle afwijkingen in het hydraulische systeem en m.b.t. de veiligheid van de machine aan. Bovendien zorgt een nieuw type koeling voor een precieze en stabiele temperatuurregeling van de hydraulische olie, wat de levensduur van de hydraulische slangen verlengt.

Voorts wijzen we nog op de kantelcilinder binnenin de giekkop die volledig beschermd is tegen inslagen. Nieuwe skids, evenals bouten en inzetstukken van versterkt staal verlagen de wrijvingscoëfficiënt van de telescoopmast en verhogen de slijtvastheid van dit fundamentele onderdeel.

Zoals het ook hoort, beschikken de T35105, T35105L en T36120SL over een brede waaier aan toebehoren, met inbegrip van bakken, palletvorken, jibs en hijsarmen. - FG

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

De Waalse groep Thomas & Piron neemt de bedrijven BAM Galère en BAM Lux over van de Nederlandse groep BAM. De Nederlandse groep BAM heeft in ons land ook nog het bedrijf Interbuild. De transactie, waarvan het bedrag niet wordt[…]

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar