Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe flats worden herstelplekken voor Covid-19-patiënten

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Nieuwe flats worden herstelplekken voor Covid-19-patiënten

© Triamant

Een pas opgeleverd gebouw met 76 flats in de leefbuurt van Triamant Ronse krijgt onverwachts een andere, tijdelijke bestemming. De afgelopen dagen werden in sneltempo al veertig nieuwbouwflats ingericht als comfortabele herstelverblijven voor Covid-19-patiënten die het ziekenhuis mogen verlaten.  Wie nog niet naar huis kan om praktische of sociale redenen, of wie nog veel zorgen nodig heeft, kan er nu tijdelijk zijn intrek nemen.

Triamant biedt tijdelijke en permanente verblijven aan voor senioren met en zonder zorgvraag, mensen met een beperking en mensen die bv. moeten herstellen na een operatie. Triamant creëert in haar gebouwen woon- en leefomgevingen voor een mix van generaties: jong en oud, met of zonder zorgvraag. De hele leefbuurt is drempelloos en gebouwd volgens de principes van levenslang wonen. De overgang naar een volgende levensfase verloopt naadloos. De huiselijkheid van een eigen woning, het warme gevoel en de solidariteit van kangoeroewonen en/of co-housing, de beschikbaarheid van zorg, de infrastructurele toegankelijkheid van de zorgwoning en de energiezuinigheid van een flatgebouw ontmoeten elkaar in een doordacht architecturaal concept. Het ontwerp en de ligging van de site verzoenen schijnbaar tegenstrijdige eisen die mensen vandaag aan een aantrekkelijke woonomgeving stellen: levendig en rustig, verrassend en vertrouwd, met anderen en gelijkgestemden, dicht bij het dorp en toch in het groen.

Dat de lobby, de sport- en ontspanningsruimten en de brasserie in de nieuwe Triamant leefbuurt aan de Oscar Delghuststraat in Ronse voorlopig gesloten blijven, zullen de nieuwe, onverwachte bewoners van de nieuwbouwflats niet aan hun hart laten komen. Na een vaak turbulent verblijf in het ziekenhuis, kunnen ze in het gloednieuwe Covid-19-herstelcentrum tot rust komen.

“Het Covid-19-virus doormaken is fysiek en psychologisch heftig. In het herstelcentrum zorgen we dat mensen op adem kunnen komen na een vaak stresserend en vermoeiend verblijf in het ziekenhuis. We nemen praktische zorgen uit handen door boodschappen te doen, dagelijks te poetsen en maaltijden op de flat te brengen. Maar ook medisch volgen we elke herstellende bewoner van nabij op met de klok rond verzorging en verpleging, ook ’s nachts. Zo volgen we de medicatie op en monitoren we de gezondheidstoestand van onze gasten. Ook wondzorg en bijvoorbeeld het toedienen van extra zuurstof is mogelijk in het herstelverblijf”, zegt Sven Vandendriessche, directeur Triamant.

Enkele flats in Ronse waren al afgewerkt als tijdelijk verblijf, voor de Triamant Take A Break-formule. Die bewoners zijn intussen al naar huis. De start van de permanent verblijven is nu gepauzeerd zodat we de extra doelgroep van Covid-19-patiënten kunnen verwelkomen en daarvoor de nodige maatregelen nemen, zowel om hen goed te ontvangen en te verzorgen, als om besmetting te vermijden. Voor elke herstellende Covid-19-patiënt tekent zorgcoach Christophe De Smet een zorgtraject uit met het ziekenhuis. Dit gebeurt in samenspraak met de coördinerend arts en volgens de richtlijnen van de Vlaamse overheid. Hij werkte voor hij Triamant Ronse vervoegde op de spoeddienst van AZ Glorieux en AZ Sint-Elisabeth Zottegem en volgde een opleiding Rampenmanagement aan de KU Leuven waar hij o.m. les kreeg van viroloog Marc van Ranst. Triamant Ronse volgt de flowcharts die ook ziekenhuizen en CRA-artsen krijgen, bv. over hoe mensen zich aanmelden, welke zone eerst te betreden, waar zuurstof te voorzien, enz.

Het pas opgeleverde gebouw in Ronse werd ontworpen door B2Ai, één van de grotere architectenbureaus van België die thuis zijn in ziekenhuizen, woningen, scholenbouw, bedrijfsgebouwen en publieke projecten. De hoofdaannemer is Algemene Bouw Maes. Triamant kon het herstelcentrum snel opstarten met toepassing van strenge kwaliteitseisen omdat alle flats in het gebouw al voorzien zijn om mensen met een zorgvraag of verminderde mobiliteit te huisvesten. De omvang van de leefbuurt in Ronse laat toe om mensen met het coronavirus in een afzonderlijk gebouw op te nemen.“Dit nieuwe gebouw is volledig gescheiden van het andere dat al langer in gebruik is. Het heeft een afzonderlijke inkom en toegangsweg. In de flats is alles erop voorzien dat mensen niets tekort komen en dat de zorg naar hen toekomt. Er zijn bv. brede draaicirkels, handige schuifdeuren, een verpleegpost en een systeem voor nood- en assistentieoproepen. De afgelopen dagen hebben we de klok rond gewerkt om alles in gereedheid te brengen. Een marathon van poetsen, technische systemen afstellen en de ploegen samenstellen”, duidt Sven Vandendriessche.

Woonzorginnovator Triamant heeft de nodige expertise om dit soort herstelverblijven te organiseren. In vier leefbuurten in Vlaanderen kunnen mensen de klok rond zorg op maat krijgen tijdens een Take A Break-herstelverblijf. De nieuwe ploeg voor het Covid-19-herstelcentrum werd ook gerekruteerd uit de ervaren medewerkers van de leefbuurten van Ronse en Zottegem. Momenteel kunnen 40 Covid-19-patiënten terecht bij Triamant in Ronse. De capaciteit kan verhoogd worden tot 70 patiënten, met elk een afzonderlijke en ingerichte flat. De opname in het herstelcentrum gebeurt op verwijzing, door ziekenhuizen, artsen-specialisten en huisartsen. Wie in het herstelcentrum verblijft op doktersvoorschrift, kan een tegemoetkoming krijgen van de ziekteverzekering.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

Dit en volgend jaar blijven de vastgoedprijzen stijgen, maar trager dan vorig jaar. Huizen worden dit jaar wellicht ruim 5% duurder, tegen 8% vorig jaar. Dat voorspelt Steven Trypsteen, econoom bij ING België. De forse stijging van de[…]

Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Meer artikels