Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe fiets- en voetgangersbrug tussen Nevele en Vosselare

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Nieuwe fiets- en voetgangersbrug tussen Nevele en Vosselare

(c) De Vlaamse Waterweg

De Vlaamse Waterweg nv, de stad Deinze en Farys bouwen een nieuwe fiets- en voetgangersbrug tussen Nevele en Vosselare. Langs het Afleidingskanaal van de Leie zullen ook de wegenis en omgeving heraangelegd worden. In afwachting van de nieuwe brug wordt eerst een tijdelijk exemplaar geïnstalleerd. De nieuwe brug maakt deel uit van het Europees gesubsidieerde binnenvaartproject Seine Schelde Vlaanderen.
De bestaande brug wordt begin volgend jaar afgebroken, waarna de werken voor de bouw van de nieuwe brug kunnen starten. De aannemer is de tijdelijke maatschap Jan De Nul - Aelterman. Als alles volgens plan verloopt, is de nieuwe Lovelingbrug begin 2023 klaar. De brug is genoemd naar de literaire Lovelingzussen Virginie en Rosalie. Het wordt een hoge, vaste boogbrug uit staal met een hedendaags en licht uitziend ontwerp. De ontwerper-architect is het studiebureau Tractebel Engie.
 
“De nieuwe brug zal aan de uiteinden zes meter breed zijn zodat fietsers er vlot kunnen op rijden. Daarnaast wordt ze voorzien van minder steile aanloophellingen en trappen. Zo is het comfort voor elke actieve weggebruiker verzekerd”, zegt Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken.
 
Riolering
 
Naast een nieuwe fietsers- en voetgangersbrug wordt door Farys ook een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd in Vaart Rechts. De straat wordt vervolgens voorzien van een nieuw wegdek met duidelijke markeringen en een afgescheiden fiets- en voetpad.
“We steken meteen ook de omgeving in een fris jasje. Het stadsbestuur investeert in een vlotte en groene aansluiting met de brug. Er komen twee pleinen aan het water: een aan de trappen van de brug en een aan de aanloophelling. Samen met De Vlaamse Waterweg bouwen we ook een nieuwe aanlegsteiger voor de pleziervaart ter hoogte van de sporthal. Dit is het geschikte moment om deze plannen te realiseren. De bewoners hebben de kans gekregen om ze samen met ons vorm te geven”, zegt Jan Vermeulen, de burgemeester van Deinze.
 
“Deze brug, een heus architectonisch kunstwerk, zal samen met de omgevingsaanleg een baken van de vooruitgang zijn in onze stad. Het is niet zomaar een brug. Het is één element van de metamorfose van de omgeving en een aanzet van het dorp Nevele van de toekomst”, vult schepen van Openbare Werken Johan Cornelis aan.
 
“De werkzaamheden zullen in verschillende fases verlopen met aangepaste verkeerssituaties, zodat de hinder voor iedereen zo beperkt mogelijk blijft. Dankzij de tijdelijke brug zullen fietsers en voetgangers steeds het kanaal kunnen oversteken, voor autobestuurders zijn omleidingen voorzien”, besluit Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg nv.
© De Vlaamse Waterweg nv
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Tegen 2027 enkel nog ledverlichting op autosnelwegen

Tegen 2027 enkel nog ledverlichting op autosnelwegen

Vandaag telt Vlaanderen ongeveer 30.000 verlichtingspalen langs de autosnelwegen. 40% daarvan zijn op dit moment al uitgerust met ledverlichting. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters heeft het Agentschap Wegen en[…]

Tijdelijke invulling voor vrijgekomen ruimte Mechelse vesten

Tijdelijke invulling voor vrijgekomen ruimte Mechelse vesten

Vlaanderen verhoogt budget voor wegen- en fietspadenonderhoud

Vlaanderen verhoogt budget voor wegen- en fietspadenonderhoud

Nieuwe fietsbrug over Vijfstraten in Sint-Niklaas

Nieuwe fietsbrug over Vijfstraten in Sint-Niklaas

Meer artikels