Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe fase voor woonproject Oosteroever Oostende

Nieuwe fase voor woonproject Oosteroever Oostende

De stad Oostende wil met een aantal partners een groot woonproject realiseren op gronden aan de Oosteroever. In totaal gaat het om 1.200 woningen (zie Bouwkroniek van vrijdag 27 mei 2011). Om het deelproject 'Hendrik Baelskaai blok 2' te realiseren moeten twee gronden worden onteigend die eigendom zijn van het Vlaamse Gewest. De gronden maken tevens deel uit van het brownfieldproject Baelskaai-Oostende. De Vlaamse regering stemt in met de verkoop van de twee percelen aan de stad Oostende, tegen de prijs van 2,79 miljoen ', mits overname van de saneringsplicht.

De komende 15 jaar komen er volgens bouwgroep Versluys, aannemingsgroep CFE en het Autonoom Gemeentebedrijf Stadshernieuwing Oostende (AGSO) op de Oosteroever in Oostende 1.200 nieuwe woningen bij. Deze worden gerealiseerd langs de Hendrik Baelskaai, de Fortstraat en de nieuw te ontwikkelen jachthaven. Het project, één van de grootste ontwikkelingen in jaren aan de Belgische kust, zal de omgeving van de Oosteroever in Oostende onherkenbaar veranderen.

De transformatie van dit stadsdeel is met de verschijning van de eerste appartementen reeds in gang gezet. In het eerste project Baelskaai 12 werd 15 miljoen ' geïnvesteerd. Er komen 49 appartementen in 14 bouwlagen. Er wordt gebouwd door de thv MBG - Van Wellen.

Het ontwerp is van Conix RDBM architecten uit Antwerpen (Christine Conix, Jorden Goossenaerts en Frederik Jacobs), een kantoor met 65 medewerkers en met vestigingen in Antwerpen, Brussel, Rotterdam en Terneuzen. De oplevering is voorzien in de zomer van 2016.

Het project verenigt hoog- en laagbouw, residentiële en publieke infrastructuur en openbare ruimte. Enkele appartementen zijn zelfs uitgerust met een zwembad in het balkon. Ook voor de omgeving wordt dat een beleving. 's Avonds leveren de verlichte zwembaden een feeëriek gezicht. De voorbijgangers zien de zwemmers, de zwemmers kijken uit op de straat en de zee. Voor dit project leverde SVK Gigant elementen in wit gepolijst architectonisch sierbeton voor de gevels (zowel enkelschalige elementen als sandwich elementen) en de balkonranden.

Met dit enorme stadsvernieuwingsproject wil Oostendse de trend van Europese steden volgen waar oude havens worden omgevormd tot trendy woon- en werkwijken. De appartementen aan het Vuurtorendok, vlakbij de zee, het strand, en de duinen moeten van deze site een nieuw stadsdeel maken. Om de samenhang tussen de Vuurtorenwijk en het nieuwe stadsdeel te garanderen zonder het doorgaande verkeer op de kustbaan te storen lanceerde de stad het idee van een tunnel onder de Dr. E. Moreauxlaan. In de Victorialaan denkt men aan realisatie van een waterplas met een lengte van zowat 150 m. Zo zullen de appartementen die niet het zicht vanop de Hendrik Baelskaai hebben, ook uitkijken op een waterpartij. De kade wordt volledig heraangelegd en door de komst van een nieuwe jachthaven, restaurants en kunstgalerijen moet de Baelskaai een nieuw bruisend stadsdeel van Oostende worden.

Met de bouw van 'Residentie Victoria' is reeds een tweede fase van het nieuwbouwproject Oosteroever ingezet. Dit pand situeert zich op de hoek van de Fortstraat en de Victorialaan. Het gaat om een bouwconcept met een totaal van 52 appartementen, zeven commerciële panden en 56 garages. Ook voor dit project is de oplevering gepland in de zomer van volgend jaar.

Een derde nieuwbouwproject, de 'Residentie Baelskaai 8', is in voorbereiding. Het gaat om een minimalistisch laagbouwconcept met in totaal 25 appartementen, vier commerciële panden en 93 garages. Hier zal als troef vooral het zuidgerichte panorama over de havengeul, de duinen en de Noordzee worden uitgespeeld. Deze woonblok zal in principe tegen eind 2017 worden opgeleverd.

De holding Versluys Invest opereert via haar dochterbedrijven in zowel de bouw- als vastgoedmarkt en bezit tevens enkele participaties in andere bedrijven, onder leiding van ceo Bart Versluys. De nv Oosteroever werd opgericht in kader van het pps-project Oosteroever, namelijk het ontwikkelen en commercialiseren van de totale site, 50% in partnership met CFE. Dit laatste bedrijf bezit 50% van het kapitaal van DEME, één van de wereldleiders in het baggeren en marine engineering. De groep CFE is beursgenoteerd op Euronext Brussels en Vinci bezit 47% van het kapitaal.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vorsselmans bouwt nieuwe productiehal en kantoren

Vorsselmans bouwt nieuwe productiehal en kantoren

Het familiebedrijf Vorsselmans uit Loenhout, gespecialiseerd in de productie en montage van aluminium ramen, gevels en zonnepanelen, zette de symbolische eerste spadesteek voor de bouw van een nieuwe, geautomatiseerde productiehal met een[…]

120 bouwpromotoren en architecten op petanquetornooi van Renson

120 bouwpromotoren en architecten op petanquetornooi van Renson

Inspirerende openhuizendag over toekomstgericht bouwen

Inspirerende openhuizendag over toekomstgericht bouwen

Van de Kreeke en Habenu-van de Kreeke vieren samen 155 jaar bouwervaring

Van de Kreeke en Habenu-van de Kreeke vieren samen 155 jaar bouwervaring