Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe fase voor renovatie Brugs conservatorium

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Nieuwe fase voor renovatie Brugs conservatorium

(c) Stad Brugge/Matthias Desmet

De gespecialiseerde firma Fenikx uit Gentbrugge startte eind april met het kleurhistorische onderzoek een nieuwe fase van de renovatie van het Conservatorium in de Sint-Jakobsstraat in Brugge. In één beweging wordt ook de gevel van de Republiek onderzocht, zodat ook daar de gevel kan gerenoveerd worden met respect voor de historische kleuren. De totale kost wordt geraamd op 15.000 €.
Het neoklassieke herenhuis huisvest al meer dan 130 jaar het stedelijke Conservatorium. Het gebouw heeft een bijzondere historische en architecturale waarde. Het werd in 1742 gebouwd in opdracht van Albert Claesman die in Brugge een belangrijke politieke rol speelde. “Omdat we goed zorg willen dragen voor ons gebouwenpatrimonium, en dus ook dit waardevolle gebouw, zijn grondige aanpassingswerken gepland. De renovatie heeft als doel het gebouw opnieuw in ere te herstellen en aan te passen aan de noden van vandaag”, meldt schepen van Patrimoniumbeheer Minou Esquenet.
 

Lijstgevels

 
Het herenhuis werd al verschillende keren grondig verbouwd. Ook de gevels aan de voorzijde werden meermaals aangepast. Aan de kant van de Sint-Jakobsstraat bevindt zich een gepleisterde lijstgevel uit de negentiende eeuw. Het ingesloten voorplein is van de straat afgesloten door een natuurstenen muur, afgewerkt met een blauwe hardstenen omlijsting met pilasters en bekroond met een balustrade. De unieke gebogen voorgevel op het voorplein heeft ook een gepleisterde lijstgevel.


Kleuronderzoek

 
“Bij de restauratie worden de straatgevel en alle gevels op de binnenkoer -kant Sint-Jakobsstraat- volledig herschilderd. Om de juiste kleuren te kunnen bepalen, willen we voor deze gevels een zogenaamd stratigrafisch kleuronderzoek uitvoeren. Hierbij worden de verschillende afwerkingslagen op alle bouwelementen in kaart gebracht. Ook enkele binnenmuren en binnenafwerkingen zullen onderzocht worden. Dit onderzoek moet leiden tot een inventarisatie van de originele kleurstelling en een historische kleurkaart. Op basis hiervan worden de haalbare opties voor conservatie en verdere restauratie bekeken. Door deze stapsgewijze en zeer grondige aanpak zal het Conservatorium binnenkort terug schitteren in historisch verantwoorde kleuren”, zegt schepen Minou Esquenet.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Dakrestauratie Sint-Libertuskerk in Mechelen-Nekkerspoel

Dakrestauratie Sint-Libertuskerk in Mechelen-Nekkerspoel

Het dak van de Sint-Libertuskerk te Nekkerspoel is in slechte staat en dringend aan restauratie toe. Het stadsbestuur van Mechelen heeft daarom beslist om een dakrestauratieproject te starten. Het ontwerp voor de dakrestauratie zal worden[…]

29/04/2021 | DakErfgoed
Stadsfeestzaal Antwerpse Meir krijgt opknapbeurt

Stadsfeestzaal Antwerpse Meir krijgt opknapbeurt

Eerste fase project Villa Wulperhorst in Zeist is klaar

Eerste fase project Villa Wulperhorst in Zeist is klaar

Restauratie voor bedieningsgebouw Siberiabrug-noord in Antwerpen

Restauratie voor bedieningsgebouw Siberiabrug-noord in Antwerpen

Meer artikels