Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe fase voor renovatie Brugs conservatorium

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Nieuwe fase voor renovatie Brugs conservatorium

(c) Stad Brugge/Matthias Desmet

De gespecialiseerde firma Fenikx uit Gentbrugge startte eind april met het kleurhistorische onderzoek een nieuwe fase van de renovatie van het Conservatorium in de Sint-Jakobsstraat in Brugge. In één beweging wordt ook de gevel van de Republiek onderzocht, zodat ook daar de gevel kan gerenoveerd worden met respect voor de historische kleuren. De totale kost wordt geraamd op 15.000 €.
Het neoklassieke herenhuis huisvest al meer dan 130 jaar het stedelijke Conservatorium. Het gebouw heeft een bijzondere historische en architecturale waarde. Het werd in 1742 gebouwd in opdracht van Albert Claesman die in Brugge een belangrijke politieke rol speelde. “Omdat we goed zorg willen dragen voor ons gebouwenpatrimonium, en dus ook dit waardevolle gebouw, zijn grondige aanpassingswerken gepland. De renovatie heeft als doel het gebouw opnieuw in ere te herstellen en aan te passen aan de noden van vandaag”, meldt schepen van Patrimoniumbeheer Minou Esquenet.
 

Lijstgevels

 
Het herenhuis werd al verschillende keren grondig verbouwd. Ook de gevels aan de voorzijde werden meermaals aangepast. Aan de kant van de Sint-Jakobsstraat bevindt zich een gepleisterde lijstgevel uit de negentiende eeuw. Het ingesloten voorplein is van de straat afgesloten door een natuurstenen muur, afgewerkt met een blauwe hardstenen omlijsting met pilasters en bekroond met een balustrade. De unieke gebogen voorgevel op het voorplein heeft ook een gepleisterde lijstgevel.


Kleuronderzoek

 
“Bij de restauratie worden de straatgevel en alle gevels op de binnenkoer -kant Sint-Jakobsstraat- volledig herschilderd. Om de juiste kleuren te kunnen bepalen, willen we voor deze gevels een zogenaamd stratigrafisch kleuronderzoek uitvoeren. Hierbij worden de verschillende afwerkingslagen op alle bouwelementen in kaart gebracht. Ook enkele binnenmuren en binnenafwerkingen zullen onderzocht worden. Dit onderzoek moet leiden tot een inventarisatie van de originele kleurstelling en een historische kleurkaart. Op basis hiervan worden de haalbare opties voor conservatie en verdere restauratie bekeken. Door deze stapsgewijze en zeer grondige aanpak zal het Conservatorium binnenkort terug schitteren in historisch verantwoorde kleuren”, zegt schepen Minou Esquenet.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Art-deco-hotel in Nieuwpoort krijgt zijn allure en grandeur terug

Art-deco-hotel in Nieuwpoort krijgt zijn allure en grandeur terug

Een ingrijpende renovatie en uitbreiding zal het voormalige hotel van de Brusselse architect Apollon Lagache in Nieuwpoort zijn vroegere grandeur teruggeven. Er worden aan het als monument beschermde pand twee verdiepingen toegevoegd, er komt[…]

14/01/2021 | ProjectenArchitecten
Leuven recupereert voortaan waardevolle materialen bij afbraak van stadsgebouwen

Leuven recupereert voortaan waardevolle materialen bij afbraak van stadsgebouwen

Historische hangbrug in stadspark Antwerpen weer in gebruik

Historische hangbrug in stadspark Antwerpen weer in gebruik

Erfpachter gezocht voor restauratie en herbestemming kerk Berchem

Erfpachter gezocht voor restauratie en herbestemming kerk Berchem

Meer artikels