Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe fabriek in Turnhout moet productie van Soudal verdubbelen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Nieuwe fabriek in Turnhout moet productie van Soudal verdubbelen

(c) Soudal

Soudal, de grootste Europese onafhankelijke producent van mastieken, lijmen en PU-schuim, plaatste aan de Everdongenlaan in Turnhout zopas de ‘officiële eerste kolom’ van Plant 5, een gloednieuwe hypermoderne en volautomatische productiesite van 20.000 m² die vanaf 2023 de productie van Soudal in België zal verdubbelen. Het gaat om een investering van 40 miljoen €.
De bouw van de  nieuwe fabriek gebeurt door Naessens Industriebouw en Vanhout.pro en werd ontworpen door Architects in Motion (AIM), geleid door de architecten Bart Janssens en Luc Vanhout. Het gedetailleerde ontwerp van AIM werd uitgewerkt in samenwerking met studiebureau Van hoorickx voor de stabiliteit, Vörtgang voor de technische installaties, Vestad voor de energieprestatie en de veiligheidscoördinatie, Biotoop voor ecologie en aanleg van de omgeving en Bureau De Fonseca voor de akoestiek. Architects in Motion staat in voor de coördinatie en is proactief kartrekker in het bouwteam dat werd opgericht in functie van de realisatie.

BIM

Het bouwteam werkt samen in één BIM (Building Informatie Model) dat alle informatie bevat over de planning, kosten, duurzaamheid, materialen, operaties en onderhoud. Om het volledige potentieel van BIM waar te maken, werken alle betrokken partijen van in het begin van het project zeer nauw samen. Vanaf de ontwerpfase wordt de volledige levenscyclus in beschouwing genomen en wordt bekeken welke invloed de keuzes van ontwerp, materialen, technieken, … hebben op de leefbaarheid, de operationele kosten, de onderhoudskosten, de energiekosten, over de volgende 30 tot 50 jaar.
 
Door de BIM-visualisatie wordt Soudal sneller en intensiever betrokken bij het bouwproces. Hierdoor wordt er gebouwd op maat van en naar de wens van Soudal. BIM stimuleert een geïntegreerd proces waarbij iedere medewerker altijd een helder zicht heeft op het totaalproject. Informatie is voor iedereen beschikbaar en kan op elk moment geraadpleegd worden.
 
Voorzitter-stichter Vic Swerts van Soudal verzorgde samen met zijn jongste kleinzoon Andreas de ‘eerstekolomzetting’ van de nieuwbouw die wordt gerealiseerd op het terrein van de voormalige fruitsappenproducent Sunnyland.
 
Soudal heeft momenteel wereldwijd in twaalf van zijn 23 productievestigingen bouwprojecten lopen, voornamelijk investeringen in bijkomende productie- en opslagcapaciteit. Plant 5 is zonder meer het bouwproject dat daar qua investering, ambitie en innovatie bovenuit steekt.
 
“In deze ‘fabriek van de toekomst’ zullen vrijwel volautomatisch grote hoeveelheden mastieken gemengd en afgevuld worden. De doorgedreven automatisering betekent nog minder afval en minder energieverbruik. We maken al decennia lang milieuvriendelijke systemen en willen onze groene filosofie ook verder doortrekken naar onze infrastructuur. Plant 5 zal met een Breeam ‘outstanding’ score ook als voorbeeld dienen voor de ongetwijfeld nog tal van andere fabrieken die Soudal in de toekomst wereldwijd zal bouwen”, zegt Dirk Coorevits, Managing Director van Soudal.
 
De verdubbeling van de productiecapaciteit aan de Everdongenlaan is hoognodig wegens de jarenlange, continue groei van gemiddeld meer dan 10% jaarlijks. Zodra de nieuwe site operationeel is, zal hier in een eerste fase alvast de productie van hybride mastieken plaatsvinden, waarvan Fix ALL het bekendste merk is.
 
Plant 5 omvat een investering van 40 miljoen € en bevestigt een verdere verankering van Soudal in de Kempen. Daarnaast zal er een positieve invloed zijn op de tewerkstelling in de Turnhoutse Soudal-vestigingen, die momenteel reeds boven de 1.100 werknemers ligt.
Met meer dan 3700 werknemers en 23 productievestigingen op vijf continenten is dit volledig Belgische familiebedrijf, 56 jaar geleden opgericht door Vic Swerts, uitgegroeid tot een wereldspeler en expert in chemische bouwspecialiteiten.

Technische fiche

• Opdrachtgever: Soudal nv
• Bouwplaats: Everdongenlaan 8-10-12, Turnhout
• Aannemers : Vanhout.pro (Turnhout) en Willy Naessens Industriebouw (Wortegem-Petegem)
• Architecten: Architects In Motion bv, Turnhout
• Studiebureau ingenieur stabiliteit: Van hoorickx, Turnhout
• Studiebureau ingenieur technieken: Vörtgang, Turnhout
• Studiebureau ingenieur energieprestatie, binnenklimaat en veiligheidscoördinatie: Vestad, Lille
• Begeleiding Breeam: Encon, Bilzen
• Studiebureau ecologie: Biotoop Ecologische inrichting, Lommel
• Studiebureau akoestiek: Bureau De Fonseca, Meise
• Hvac: Belcotec, Geel
• Elektriciteit: EG-elec nv, Turnhout
• Geothermische installatie: IFTech, Beringen
• Sprinkler – brandbeveiliging: Altebra, Ophasselt
• Sanitair: Lauwereysen-Driesen, Merksplas

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Houben 'komt van de grond'

Houben 'komt van de grond'

Tijdens de coronacrisis zijn de bouwwerven bij het Hasseltse bouwbedrijf Houben nooit stilgevallen. Vandaag zit het orderboekje weer op het niveau van weleer. Dit najaar worden nog een tiental nieuwe bouwprojecten gestart. Maar intussen[…]

"Innovaties in digitalisatie, robotisering en ergonomie verhogen productiviteit"

"Innovaties in digitalisatie, robotisering en ergonomie verhogen productiviteit"

Renson Outdoor start productie in nieuwe fabriek

Renson Outdoor start productie in nieuwe fabriek

"Dankzij de veerkracht van het personeel kon Thomas & Piron als eerste fabrikant zijn activiteiten hervatten"

"Dankzij de veerkracht van het personeel kon Thomas & Piron als eerste fabrikant zijn activiteiten hervatten"

Meer artikels