Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe en stopgezette brownfields

Het brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van brownfields. Het decreet ontwikkelde een systematiek waarbij jaarlijks een oproep wordt georganiseerd voor het indienen van aanvragen op basis waarvan actoren brownfieldconvenanten afsluiten met de Vlaamse Regering.

In het kader van de vierde oproep keurde de Vlaamse regering het brownfieldconvenant voor het project Lanosite in Harelbeke goed, dit met het oog op de publieke consultatie. Het Agentschap Ondernemen zal hiervoor de inspraakvergadering en de vergadering met de betrokken lokale gemeenten aankondigen.

De Vlaamse regering keurde tevens de brownfieldconvenanten Deerlijk (Europalsite), Aalst (Tragel) en Gent (Sidaplax) definitief goed, dit met het oog op de sluiting en de ondertekening ervan.

In het kader van de vijfde oproep verklaart de Vlaamse regering de volgende projecten gegrond, zodat de onderhandelingen voor de aanvraagdossiers kunnen beginnen: Kluisbergen (Herpelgem), Lendelede (project Nelca), Aalter (Leon Bekaertlaan), Kruishoutem (Beaulieu Center), Vilvoorde (site Tessenderlo Chemie), Waasmunster (Pontrave) en Zwevegem (Sobelcard).

Voor het project Antwerpen Gosselin zullen de percelen die onder de saneringsverplichtingen vallen van Alesa niet opgenomen worden in het projectgebied als de financiële haalbaarheid van de saneringsverplichtingen niet kan worden aangetoond. Het project Wavin in Aalter wordt ongegrond verklaard, waarbij de aanvrager een maand tijd krijgt om de aanvraag te remediëren.

Het brownfielddecreet voorziet ook een stopzettingsprocedure voor ontvankelijk en gegrond verklaarde projectaanvragen, waarbij na een redelijke termijn blijkt dat er geen perspectief bestaat om een brownfieldconvenant af te sluiten. In dit kader beslist de Vlaamse regering de onderhandelingen voor het project Erembodegem - Duparc definitief stop te zetten.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Pools universiteitsgebouw wint Brick Award

Pools universiteitsgebouw wint Brick Award

Geen Belgische winnaars dit jaar bij de Brick Award van Wienerberger, ondanks zes genomineerde projecten. De hoofdprijs en het goud in de categorie Sharing Public Spaces ging naar het faculteitsgebouw voor Radio en Televisie van de University of[…]

Genk krijgt nieuwe spoorbrug over het Albertkanaal

Genk krijgt nieuwe spoorbrug over het Albertkanaal

"Aannemers kunnen geen bullshit meer verkopen"

"Aannemers kunnen geen bullshit meer verkopen"

Hilti automatiseert boren in plafonds

Hilti automatiseert boren in plafonds