Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe elektrische installatie en verlichting voor Mechelse kerk

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Nieuwe elektrische installatie en verlichting voor Mechelse kerk

Schepen van Monumenten Koen Anciaux (l.) en Eric Stroobants, voorzitter van Kerkfabriek Lieve-Vrouweparochie en Centraal Kerkbestuur, pakken gezamenlijk de vernieuwing van de elektrische installatie in de kerk aan.

De verlichting in de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk in Mechelen is ruim 50 jaar oud en verbruikt veel energie. Het is zelfs zo ver gekomen dat de vervanglampen voor de kegelvormige armaturen niet langer beschikbaar zijn.
Het stadsbestuur en de kerkfabriek beslisten om de elektrische installatie en verlichting volledig te vernieuwen. Hiervoor maken ze samen een budget vrij van 260.000 €. De gemeenteraad heeft de overname van het bouwheerschap in dit dossier op 21 februari goedgekeurd.

Vier jaar geleden stelde de stad het Antwerpse architectenbureau Steenmeijer Architecten aan voor de opmaak van een beheersplan en een visie voor de toekomstige restauratiedossiers voor de O.L.V.-over-de-Dijlekerk.

Ook de opmaak en opvolging van deze nieuwe deeldossiers wijst de stad toe aan dit architectenbureau. De opmaak van het technische dossier kan onmiddellijk van start gaan. De werken zullen ten vroegste eind 2022 van start gaan.

De huidige verlichting van de O.L.V.-over-de-Dijlekerk dateert uit de jaren ’60 van de vorige eeuw. Onder leiding van de bekende Mechelse modernistische architect Jan Lauwers werd het interieur na de Tweede Wereldoorlog gerestaureerd. Zijn meest in het oog springende ingreep zijn de prachtige moderne glasramen in de kerk. Ook de sobere verlichting is zijn ontwerp en dateert uit diezelfde periode.

Reeds in 2013 besliste het schepencollege om het bouwheerschap voor het vernieuwen van de binnenverlichting over te nemen van de kerkfabriek. De kerkfabriek is eigenaar van de kerk, maar beschikt niet over de nodige expertise, noch over de financiële middelen om deze werken uit te voeren.

Budget

De stad Mechelen heeft in haar meerjarenbegroting 2020-2025 een budget van 171.000€  voorzien voor de vernieuwing van de verlichting. Ook de rest van de verouderde elektrische installatie is dringend aan vernieuwing toe. Hiervoor voorziet de kerkfabriek in haar eigen meerjarenbegroting een budget van 89.641 €.

Omdat beide werken sterk met elkaar verweven zijn, slaan het stadsbestuur en de kerkfabriek nu de handen in elkaar om de volledige elektrische installatie en de verlichting van de kerk te vernieuwen.

“Het onderhoud van al onze monumentale gebouwen, zal zo veel mogelijk op een duurzame manier gebeuren. Bij vernieuwing van verouderde verlichtingsinstallaties kiezen we altijd voor ledlampen”, aldus Koen Anciaux, de Mechelse schepen van Monumenten.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Groen licht voor vier grote restauratieprojecten in Antwerpen

Groen licht voor vier grote restauratieprojecten in Antwerpen

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor vier grote restauratieprojecten in Antwerpen. De Vlaamse overheid geeft hiervoor een subsidie van in totaal 3.806.589,35. De daken van het[…]

06/05/2022 | RestauratieActueel
Restauratiepremies voor 64 beschermde monumenten

Restauratiepremies voor 64 beschermde monumenten

Renovatie Heilig Hartkerk Gent in februari volgend jaar voltooid

Renovatie Heilig Hartkerk Gent in februari volgend jaar voltooid

Sociale appartementen in beschermde pastorie in Letterhoutem

Sociale appartementen in beschermde pastorie in Letterhoutem

Meer artikels