Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe directeur, veel nieuwe projecten

Gerelateerde onderwerpen :

Nieuwe directeur, veel nieuwe projecten

De Waasse Landmaatschappij heeft met Kurt Herregodts een nieuwe directeur. Hij volgt Luc Gysen op, die vorig jaar overleed. Samen met de rest van het team neemt Kurt Herregodts de uitdaging aan om van de sociale huisvestingsmaatschappij een betrouwbare sociale woonpartner te maken in het Waasland.

Kurt Herregodts is architect en geen onbekende in de sector van de sociale huisvesting. Hij werkte meer dan 20 jaar bij de VMSW (in diverse functies), was eveneens diensthoofd Ruimtelijke Ordening bij de gemeente Zemst en directeur van de Gewestelijke Maatschappij voor de Huisvesting in Beveren/Kruibeke.

De Waasse Landmaatschappij heeft sinds begin 2017 ongeveer 230 gezinnen aan een betaalbare woning geholpen, door de verkoop van nieuwe sociale koopwoningen, het verstrekken van sociale leningen voor de aankoop van een woning (met of zonder renovatie) en de verkoop van opnieuw ingekochte sociale woningen.De shm verkocht in 2017 en 2018 45 sociale koopwoningen in Belsele, Melsele, Haasdonk en Sint-Pauwels voor een gemiddelde verkoopprijs van 216.220 € (inclusief grond en btw). Het gaat om rijwoningen, appartementen en halfopen bebouwingen. De architectuur is uiteenlopend maar steeds zo compact mogelijk. Hierdoor scoren de woningen zeer gunstig op het gebied van ecologie. Bij een gunstige oriëntatie beschikken alle woningen over een zonneboiler of zelfs zonnepanelen voor elektriciteit. Er is ook steeds een autostaanplaats, carport of garage voorzien.

170 gezinnen konden de voorbije twee jaar met een sociale lening via de Waasse Landmaatschappij een betaalbare woning kopen op de private markt. In dezelfde periode werden ook 15 sociale koopwoningen ingekocht en opnieuw doorverkocht.

Momenteel zijn er 26 woningen in opbouw (Sint-Niklaas en Meerdonk) en de komende weken en maanden starten nog vier bouwplaatsen in Sint-Niklaas en Lokeren, goed voor nog eens 45 woningen. Er werden ook gronden aangekocht in Lokeren en Rupelmonde voor meer dan 30 sociale koopwoningen. Ondertussen wordt voortgewerkt aan de ontwerpdossiers voor ongeveer 75 sociale koopwoningen.

In de komende projecten gaat de shm nog een stapje verder. Zo komen er sociale koopwoningen in een voormalig fabrieksgebouw op de VTS-site in Sint-Niklaas en zijn er combinaties van huizen en appartementen in een ecologische omgeving in de Clementwijk, eveneens in Sint-Niklaas. Er is ook speciale aandacht voor koopappartementen voor personen met een handicap.

In uitvoering

In de Clementwijk in Sint-Niklaas zijn twee deelprojecten tegelijk in uitvoering. Aannemer Everaert-Cooreman voert fase 1A uit: 10 woningen en vijf appartementen naar een ontwerp van Goossens & Partners architecten en ingenieurs (foto 1). Ivo Van Hoye treedt op als veiligheidscoördinator en E-Novate als epb-verslaggever. Ook fase 1B (acht appartementen) wordt uitgevoerd door Everaert-Cooreman, naar een ontwerp van Ex-it architecten. Nitra Technician Support treedt op als veiligheidscoördinator en epb-verslaggever.

In Meerdonk bouwt aannemer Herweyers nv drie woningen op de site van de oude pastorij. Het ontwerp is van ICARO Van De Voorde Urbain. Nitra Technician Support staat in voor de veiligheidscoördinatie en het epb-verslag.

Op de VTS-site in Sint-Niklaas komen vijf woningen in een voormalig fabrieksgebouw (foto 2). Aannemer Mevaco bouwt naar een ontwerp van Denc!-studio (in samenwerking met Volt + Blaf). Nitra Technician Support staat in voor de veiligheidscoördinatie en het epb-verslag.

Fase 1 van het project Roggestraat in Lokeren omvat 16 woningen. Recon Bouw realiseert het project naar de plannen van a1-architecten (foto 3). Fase 2 (13 woningen) is voor aannemer Everaert-Cooreman. Het ontwerp is van 3D-architecten. Voor beide deelprojecten treedt Ivo Van Hoye op als veiligheidscoördinator en Rolus Bouwconsult is de epb-verslaggever.

In het project Vijfstraten in Sint-Niklaas start een nieuwe fase met 11 woningen (foto 4). Recon Bouw fungeert als aannemer. De plannen zijn van Goossens & Partners architecten en ingenieurs. Ivo Van Hoye treedt op als veiligheidscoördinator en Rolus Bouwconsult als epb-verslaggever.

Op stapel

Er zijn ook nog een flink aantal dossiers die in de pijplijn zitten voor de komende jaren. Het gaat om fase 5 van de Watermolenwijk in Belsele (19 woningen), fase A (12 woningen) en B (8 woningen) in de Kemzekestraat in Kemzeke, fase 1 (11 woningen) van Het Broek in Sint-Gillis-Waas, 14 woningen in de De Cleenestraat in Nieuwkerken, 3 woningen in een oud kantoorgebouw in Sint-Niklaas, fase 2 (37 woningen) van het project in de A. Farnèselaan in Melsele en ten slotte 10 woningen in het project Mercator in Rupelmonde.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Voormalige elektriciteitscentrale in Luik wordt bedrijvenpark

Voormalige elektriciteitscentrale in Luik wordt bedrijvenpark

In de Luikse deelgemeente Bressoux opent tegen de zomer van 2021 een duurzaam bedrijvenpark. Het nieuwe kmo-park ‘Droixhe Business Parc’ wordt gebouwd op de terreinen van de voormalige elektriciteitscentrale van Engie Electrabel,[…]

Bouwsector verwacht sterkere groei en meer jobs

Bouwsector verwacht sterkere groei en meer jobs

Matexi versnelt groei in Polen

Matexi versnelt groei in Polen

Tien nieuwbouwwoningen voor Kleine Landeigendom Het Volk

Tien nieuwbouwwoningen voor Kleine Landeigendom Het Volk

Meer artikels