Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe CLT-hoogbouw in Londen

Nieuwe CLT-hoogbouw in Londen

Met het bouwen in kruislaaghout (CLT) wordt dit jaar in Londen een nieuw record gevestigd. Architectuurbureau Hawkins/Brown zegt het tot nog toe grootste appartementsgebouw van Europa in hybride bouw (hout, beton en staal) op zijn actief te hebben. Het tien verdiepingen hoge gebouw staat in de steigers aan Wenlock Road in Hackney in het oosten van Londen en wordt einde dit jaar opgeleverd. Drie jaar geleden werd in Hackney met het Stadthaus (Murray Grove) de allereerste houten woontoren gebouwd in CLT-panelen. Dit appartementsgebouw telt negen verdiepingen.

Regal Homes, de opdrachtgever van het Wenlock Road-project, wilde een duurzaam en innovatief gebouw met kwalitatieve, ruim bemeten appartementen met een mooi uitzicht, waardoor bij voorkeur een publiek van Londense yup's zich zou aangesproken voelen. Het gebouw bevindt zich op wandelafstand van Old Street Station met vlotte verbindingen naar het centrum en het Westfield Stratford shoppingcenter.

De architecten ontwierpen een gebouw dat alle 50 appartementen rijkelijk licht en lucht biedt en bovendien een eigen terras of balkon. Zij zagen daarbij af van de klassieke centraalbouw rond een atrium en vertrokken van een kruisvormig grondplan. Anders dan de 'doodse' lichtkoker van het atrium creëert een kruisvorm meteen vier gemeenschappelijke terrassen die uitzicht geven op het stadslandschap. Door die kruisvorm in elke bouwlaag telkens wat verder te draaien, hebben zij de lichtinval voor de noordelijk georiënteerde appartementen geoptimaliseerd, terwijl elk appartement op die manier twee tot drie perspectieven naar buiten kreeg en over een groot individueel terras (51 tot 93 m²) kan beschikken. Elk appartement is immers een hoekappartement. Door de bewoners op die manier vergezichten naar het noorden en het zuiden te geven, wordt de beslotenheid die zij ervaren van hun appartement sterk gemilderd.

Van buiten af bekeken komt ook een dynamischer gebouw tot stand. Voor een rustiger aanblik evenwel en om de bewoners nog meer privacy te geven wordt het gebouw ingepakt in een raster uit grijze baksteen, dat aansluit op de bebouwing in de straat. Aan de achterzijde, die uitgeeft op een kanaal, wordt de hoogte van deze constructie beperkt.

Het gebouw wordt opgetrokken in hout en staal op een onderbouw (kelder en gelijkvloerse verdieping) in beton. Ook de centrale dienstenkoker is uitgevoerd in beton. Met een aandeel van 90% is hout evenwel het belangrijkste bouwmateriaal. Het gaat om panelen kruislaaghout die door Binder Holz in Oostenrijk geprefabriceerd werden, voorzien van alle nodige openingen en uitsparingen. Voordelen van dit materiaal zijn de betere geluidwerendheid, thermische isolatie en prestaties en de lagere koolstofuitstoot. Om de constructie niet te zwaar te maken, werden niet alle wanden uitgevoerd in CLT, maar werd ook gewerkt met dragende stijlen, wat de mogelijkheid biedt de appartementen later in functie van veranderende behoeftes anders in te delen. De planning van de opbouw werd in handen gegeven van hout-en-staal specialist B& K Structures.

De gevel zal met wrc planken bekleed worden. Een groendak zal de isolatie nog verbeteren. De tuin aan de kanaalzijde wordt ecologisch aangelegd met streekeigen planten.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Leuven introduceert nieuw protocol voor verkeersveilige bouwwerven

Leuven introduceert nieuw protocol voor verkeersveilige bouwwerven

De stad Leuven wil de hinder voor voetgangers, fietsers en rolstoelgebruikers bij bouwwerven beperken en werfomgevingen verkeersveiliger maken. Hiervoor werd een nieuw protocol uitgewerkt dat voortaan zal deel uitmaken van de vergunning voor de[…]

23/10/2021 | VeiligheidLeuven
Houben 'komt van de grond'

Houben 'komt van de grond'

Nieuw stadhuis Beringen geopend

Nieuw stadhuis Beringen geopend

Heylen vastgoed organiseerde een bootcamp voor nieuw personeel

Heylen vastgoed organiseerde een bootcamp voor nieuw personeel