Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe campus voor Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Nieuwe campus voor Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen

(c) Binst Architects-B-Architecten

De plannen voor de bouw van de nieuwe campus voor de Karel de Grote Hogeschool (KdG) op de Meir in Antwerpen komen in een stroomversnelling. Na twee jaar intensief studiewerk dienen KdG en projectontwikkelaar Meir Corner deze maand een aanvraag in voor het bekomen van een omgevingsvergunning. De nieuwe campus is ontworpen door de bekende architectenbureaus Binst Architects en B-architecten, beide uit Antwerpen.

 

KdG neemt de bovenste verdiepingen in van het nieuwe complex, de benedenverdiepingen zijn bestemd voor retail. Met de herbestemming van deze site is het eerste zaadje geplant voor een totale heropwaardering van de Meir.
 
De nieuwe campus van KdG wordt een iconisch gebouw met veel aandacht voor duurzaamheid, behoud van erfgoed en mobiliteit. De initiatiefnemers hopen volgend jaar met de werken te kunnen starten, zodat de studenten en docenten vanaf het academiejaar 2024-2025 hun intrek kunnen nemen in de nieuwe campus.
 
De nieuwe campus komt in het voormalige Proximus-gebouw aan de Meir, de Jezusstraat, de Cellebroedersstraat en de Lange Nieuwstraat, in het hartje van Antwerpen. Het hele complex wordt 28.000 m² groot en wordt de nieuwe thuishaven van ongeveer 7.000 studenten en 650 personeelsleden. Met zijn huidige 16.000 m² barst de campus aan de Groenplaats bijna uit zijn voegen. Daar volgen vandaag bijna 6.000 studenten in de onderwijsgroep Management & IT les.
 
“Een grotere campus is nodig om het groeiende aantal studenten te huisvesten. We rekenden dit academiejaar op een groei van 2% nieuwe studenten, maar we klokten af op 5%. Onze prognose was om tegen 2030 aan 7.000 studenten in de onderwijsgroep Management & IT te komen, maar als we dit groeiritme aanhouden, dan zullen we dat aantal al vroeger halen”, zegt Veerle Hendrickx, algemeen directeur van de KdG.
 
KdG en projectontwikkelaar Meir Corner - een samenwerking tussen de projectontwikkelaars Tans Group en Urbicoon - hebben de voorbije twee jaar heel wat studiewerk verricht om de impact van het project op onder meer de omgeving en de mobiliteit in kaart te brengen. Zo wonnen beide partijen het advies in van alle stadsdiensten die in meer of mindere mate bij het project betrokken zijn om uiteindelijk tot een breed gedragen project te komen.

Duurzaamheid

De opdrachtgevers leggen de lat ook hoog als het gaat om duurzaamheid. Daarbij wordt GRO, de nieuwe duurzaamheidsmeter van de Vlaamse overheid, ingezet als leidraad voor de ontwerpers, de aannemers en later tijdens het beheer van de campus. Meir Corner wil bovendien een Breeam-certificaat halen voor het retailgedeelte van het project.
 
“Deze buurt is vandaag volledig versteend. Daar willen we iets aan doen door een groene wandeling doorheen de site te creëren die vertrekt vanuit de inkom in de Jezusstraat. Op de tweede verdieping van de campus komt een binnenplein met veel groen. Op het dak op de punt van de Meir voorzien we ook een grote daktuin, waar studenten elkaar kunnen ontmoeten en kleinschalige evenementen mogelijk zijn”, verklaart Michel Verhoeven van projectontwikkelaar Meir Corner.
 
De site omvat enkele historische gebouwen. Na overleg met de stad Antwerpen en het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed werd beslist om de drie meest waardevolle panden te behouden en te integreren in het project. Het gaat om het voormalige RTT-gebouw met zijn statige, hoge plafonds, het pand uit de jaren ‘50 met de karakteristieke gevel in glas in de Lange Nieuwstraat en het gebouw met een typische brutalistische architectuur van architect Rud Vael in de Jezusstraat. Nog opmerkelijk: om de buurt meer licht en lucht te geven, wordt het R-gebouw verlaagd van 40 naar 28 m, of van dertien naar negen verdiepingen.
 
Ook de mobiliteit is een belangrijk aandachtspunt bij de keuze voor deze site. De plek is ideaal gelegen, vlakbij het treinstation Antwerpen-Centraal, de metrohalte Opera en het busstation aan de Franklin Rooseveltplaats. Er komt bovendien ook een ruime fietsenparking voor studenten en personeelsleden en een kleinere fietsenparking voor de buurt.

Minder aula’s

De campus is flexibel en kan aangepast worden aan de wensen van de gebruikers en het voortdurend evoluerende onderwijs. Dit laat de hogeschool toe om telkens in te spelen op de recentste onderwijsvernieuwingen. Daarbij wordt afgestapt van vooral lesgeven in grote aula’s en kiest men steeds vaker voor kleinere projectlokalen.
 
“Onze hogeschool moet een ontmoetingsplek zijn, waar studenten in een soort ‘coworking place’ kunnen samenwerken aan projecten. De campus Meir zal ook een 600 m² groot ‘business lab’ omvatten, waar externe partners een kantoor kunnen huren om samen te werken met onze studenten. Ondernemende studenten geven we ook de kans om hun bedrijfje te starten op onze campus”, aldus algemeen directeur Veerle Hendrickx.

Luxewarenhuis

De benedenverdieping van het pand op de Meir blijft in handen van ontwikkelaar Meir Corner. Het plan is om daar een ongeveer 11.000 m² groot luxewarenhuis in onder te brengen. Dat moet ervoor zorgen dat de Meir zijn grandeur terugkrijgt. Gino Van Ossel, retailexpert en professor aan de Vlerick Business School, kwam tot die conclusie na een onderzoek van het huidige winkelaanbod op de Meir.
 
“Er is vandaag op de Meir een toename van het goedkopere winkelaanbod, maar dat kan op termijn de positionering van Antwerpen als modestad in het gedrang brengen. Antwerpen moet inzetten op het versterken van het winkelaanbod in de hogere segmenten. Het economische model van de kleinere ‘brand stores’ staat echter onder druk, onder meer door de opmars van e-commerce”, zegt Gino Van Ossel.
 
“Het aantrekken van een ‘omnichannel department store’ kan een serieuze meerwaarde betekenen voor de Meir. Dergelijke luxewarenhuizen bieden merken de ruimte om een merkbeleving neer te zetten, kiezen zelf voor een klein winkelnetwerk op toplocaties om de eigen webshop te promoten en kunnen zo voldoende investeren in hun personeel en winkels om een onvergetelijke winkelbeleving neer te zetten”, vervolgt de retailexpert.

Aanbesteding

Het hele project wordt gerealiseerd via een klassieke aanbesteding en de werkzaamheden zullen ongeveer drie jaar duren. De bouw van een project met een dergelijke omvang zal onvermijdelijk voor hinder zorgen, maar een zogenaamde ‘minderhinderconsulent’ moet er over waken dat de overlast tot een absoluut minimum beperkt wordt. De buurt ontving intussen al de eerste informatie over de plannen en er wortd een fysiek infomoment gepland.
 
Als alles volgens plan verloopt, kunnen de studenten en docenten in 2024 verhuizen naar de nieuwe campus Meir. Wat er daarna met de campus Groenplaats zal gebeuren, is nog geen uitgemaakte zaak.
 
Twee jaar geleden koesterde Meir Corner plannen om er een wooncomplex met 150 appartementen en enkele handelsrumtes te realliseren. Omdat de toestand op de vastgoedmarkt er binnen vier jaar gans anders kan uitzien, wil de projectontwikkelaar nog een tijdje de evolutie van de markt afwachten, vooraleer de Groenplaats-campus een nieuwe bestemming te geven.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Voetbalstadion Club Brugge krijgt originele en innovatieve architectuur

Voetbalstadion Club Brugge krijgt originele en innovatieve architectuur

De groepering van Alheembouw en Cordeel, geassocieerd met de architectenbureaus SCAU en B2Ai, de structureel ingenieurs van Bollinger+Grohmann en de technische studiebureaus Istema en HQE SuReal, is aangewezen als voorkeurinschrijver bij de[…]

29/10/2020 | ProjectenArchitecten
Nieuwe architecturale verlichting voor Sint-Romboutskathedraal in Mechelen

Nieuwe architecturale verlichting voor Sint-Romboutskathedraal in Mechelen

Japanse architecten bouwen academische ark

Japanse architecten bouwen academische ark

Belgisch paviljoen wereldtentoonstelling Milaan staat nu in Namen

Belgisch paviljoen wereldtentoonstelling Milaan staat nu in Namen

Meer artikels