Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

© Belfius Insurance

Het Brusselse Gewest gaf zopas een bouwvergunning aan Belfius Insurance voor de grondige renovatie en transformatie van het Pacheco-gebouw. Het iconische gebouw op de hoek van de Pachecolaan en de Kruidtuinlaan in Brussel, dat oorspronkelijk bankkantoren en een winkelgalerij omvatte, wordt een nieuwe dynamische studentencampus van de KU Leuven. 

Een jaar geleden kondigden Belfius Insurance en de KU Leuven aan dat ze een oplossing hadden gevonden om het Meyboomgebouw op de hoek van de Zandstraat en de Broekstraat te behouden. De toekomstige campus van de KU Leuven zou niet langer in de Zandstraat liggen, maar worden gevestigd in de sokkel van het modernistische Pacheco-gebouw dat dateert uit 1969 en eigendom is van Belfius Insurance. 
 
Ooit was de Passage 44 een populaire culturele en commerciële pool in de stad. Na jaren leegstand krijgt de plek nu een nieuwe invulling. Het project van de KU Leuven is het eerste in een rij ontwikkelingen die statige administratieve gebouwen op de Pachecolaan nieuw leven in zullen blazen. Tegelijk werkt de stad Brussel samen met landschapsarchitect Bas Smets aan een masterplan om de openbare ruimte aan te pakken. Parallel met de ontwikkeling van de Noordwijk zal ook de breuklijn van de noord-zuid treinverbinding worden hersteld en de hoog- en de laagstad weer beter met elkaar verbinden.
 
Belfius Insurance deed voor het Pacheco-project een beroep op het architectenteam a2o-WIT voor het architecturaal ontwerp. Dit team werd geselecteerd na een publieke architectuurwedstrijd die werd georganiseerd door de Brusselse Bouwmeester. Het huidige gebouw blijft bewaard. De vandaag uitgestorven plint, de voormalige Passage 44 krijgt een actieve functie en zal, in tegenstelling tot vandaag, veel beter worden geïntegreerd in de omliggende publieke ruimte. Er wordt bewust gekozen voor renovatie en voor een ontwerp dat veel respect toont voor de oorspronkelijke modernistische architectuur. 
 
Het kloppend hart van het project wordt de 'Living Campus' van de KU Leuven in de plint van het gebouw. In deze hedendaagse onderwijs- en onderzoeksomgeving komen auditoria, leslokalen, een leercentrum met bibliotheek, praktijklokalen en ontmoetingsruimtes. Samen zijn die goed voor een universiteitsgebouw van ongeveer 21.000 m². 
 
De campus wil ontmoetingen stimuleren en vergemakkelijken en deze visie weerspiegelt zich ook in het ontwerp van de binnenruimten en in de interactie met de omliggende publieke ruimte. Zo verdwijnt de toegang tot de parkeergarage aan de Pachecolaan, evenals de ‘glazen kubus’ waardoor er veel meer aandacht komt voor aangename verblijfsruimte met bomen en planten. Door de combinatie van talrijke stedelijke functies zal er 24/7 activiteit zijn in en rond het gebouw.
 
De twee volume-uitbreidingen op de plint hebben in totaal een oppervlakte van ongeveer 7.000 m². Hier kunnen landschapskantoren, studentenwoningen en gemeenschappelijke eet- en leefruimtes worden ingericht. Aan de Kruidtuinlaan wordt een nieuw bouwvolume gerealiseerd dat zich tot de ruimte boven de huidige parkinginrit beperkt. De grote open ruimte bovenop de plint blijft dus behouden en wordt omgevormd tot een toegankelijke nieuwe daktuin, met zicht op de Kruidtuin.
 
Aan de kant van de Ommegangstraat wordt een nieuwbouw voorzien, dat in hoogte afgestemd is met het volume van de naastgelegen gebouwen, waardoor er een harmonieus geheel ontstaat in de Ommegangstraat. Het bestaande volume op de plint wordt samen met de ondergrondse Interparkinggarage integraal behouden. 
 
“De renovatie van het Pacheco-gebouw biedt ons de nodige onderwijs- en onderzoeksruimte voor het toenemende aantal collega’s en studenten die de weg vinden naar KU Leuven in Brussel. Bovendien willen we dit project ook aangrijpen om samen met onze partnerhogescholen Odisee en LUCA in te zetten op nieuwe onderwijs- en werkvormen, iets waartoe deze ruime zich ook prima leent”, zegt Luc Sels, rector van de KU Leuven.
 
Naast de Living Campus in de plint van het gebouw zullen vooral de prachtige daktuinen van de hand van René Pechère, met inbegrip van verschillende kunstwerken, waaronder het emblematische kunstwerk ‘De Negen Provinciën’ van Jacques Moeschal, en de Culotmuur de blikvangers van het ganse project worden. 
 
 
Foto’s: © Belfius Insurance.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Dematra bouwt grootste volautomatisch shuttlemagazijn ter wereld

Dematra bouwt grootste volautomatisch shuttlemagazijn ter wereld

De warehousing- en distributiespecialist Dematra uit Nazareth bouwt op zijn site nabij de E17 in Kruisem een enorm volautomatisch palletmagazijn, goed voor 80.000 pallets en 12.000 in- en uitgaande palletbewegingen per dag. De bouw vergt een[…]

Architect Daniel Libeskind hertekent Antwerpse skyline

Architect Daniel Libeskind hertekent Antwerpse skyline

Nieuwe bestemming voor oude drukkerij Strobbe in Izegem

Nieuwe bestemming voor oude drukkerij Strobbe in Izegem

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Meer artikels