Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe brug verbindt Brusselse Noordwijk met Thurn & Taxis

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Nieuwe brug verbindt Brusselse Noordwijk met Thurn & Taxis

(c) Beliris

De voorbije dagen installeerde een team bestaande uit de aannemers Jan De Nul, Aelterman en Sarens in opdracht van Beliris het centrale deel van de Suzan Danielbrug over het Brussel-Scheldekanaal in hartje Brussel. Zodra het kunstwerk afgewerkt is, zal de deze brug een belangrijke schakel vormen voor fietsers, voetgangers en openbaar vervoer tussen de buurt rond het Noordstation en Thurn & Taxis.
Het invaren van de brug startte reeds vorige woensdag en werd het voorbije weekend succesvol afgerond. De komende dagen worden de definitieve steunpilaren onder de brug gemonteerd. De jongste zes maanden werd dit brugdeel van 60 m lang en 13 m breed en met een gewicht van 1.200 ton samengesteld op de Materialenkaai, naast de uiteindelijke installatieplaats.
 
Aelterman bvba uit Gent stond in voor de productie van de stalen bogen die reeds in augustus vorig jaar over het water werden aangevoerd. De stalen bogen en een inox voetgangersgedeelte werden in het betonnen brugdek geïntegreerd. De belangrijkste liggers en het brugdek werden gebouwd in staal en beton. De metalen constructie van het voetgangersgedeelte werd in een werkplaats nabij Kortrijk vervaardigd en daarna op de constructie gemonteerd.
 
Het brugdek werd over het kanaal geplaatst met behulp van platformwagens en duwbakken, onder de leiding van aannemers Jan De Nul, Aelterman bvba en onderaannemer Sarens, en verliep in samenwerking met de Haven van Brussel en de ontwerper van de brug, het studiebureau Greisch.
 
Het brugdeel van 1.200 ton werd eerst op een ponton gereden, waarna het ponton de brug over het water naar haar installatieplaats ter hoogte van het Vergotedok bracht. Daar werd de brug nauwgezet geïnstalleerd op tijdelijke pijlers. Vanaf maandag gaat het kanaal terug open voor de scheepvaart.
 
De nieuwe Suzan Danielbrug zal in totaal 120 m lang zijn. In de komende maanden zal Jan De Nul de betonnen bruggen aan beide kanten van het kanaal bouwen om ze daarna aan te sluiten op het centrale brugdeel. Deze aanbruggen zijn 30 m lange overspanningen over de kaaien aan weerszijden van het kanaal die het centrale brugdek verbinden met de Havenlaan en  de Willebroekkaai.
 
Daarna volgt de afwerking, waaronder het asfalteren, het aanbrengen van de leuningen en de verlichting. Het einde van de werken is voorzien voor eind dit jaar. De kostprijs van het hele project bedraagt 9,4 miljoen €, studies inbegrepen.
 
De nieuwe brug wordt een belangrijke schakel tussen de Brusselse Noordwijk en de site van Thurn & Taxis. Dankzij deze brug kunnen voetgangers en fietsers via een kortere, gemakkelijkere route het kanaal oversteken. Voor het openbaar vervoer vormt de brug een verbinding tussen de Simon Bolivarlaan en de Havenlaan en Picardstraat, waardoor een meer voor de hand liggende route wordt gevormd tussen het Noordstation en de wijken rond Thurn & Taxis. De brug is een technisch hoogstandje en bevordert duurzame mobiliteit.
 
Elke van den Brandt, de Brusselse minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Verkeersveiligheid wijst erop dat de nieuwe brug de breuklijn door de stad een beetje kleiner maakt. Volgend jaar worden nog twee bijkomende bruggen gebouwd. Op iets langere termijn wordt ook het Sainctelette-kruispunt heraangelegd dat moet evolueren naar een groene ontmoetingsplek.
Foto’s: Beliris.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuw gebouw voor tuiners van Brusselse Kruidtuin

Nieuw gebouw voor tuiners van Brusselse Kruidtuin

Naast de Kruidtuin in Brussel werd een nieuwe werkplek voor de tuiniers en parkwachters van Leefmilieu Brussel gerealiseerd. In het nieuwe gebouw zal tevens het materiaal voor het onderhoud van de Brusselse parken worden ondergebracht. Het[…]

06/07/2021 | ProjectenLeefmilieu Brussel
Brussel investeert 845 miljoen € in tientallen projecten

Brussel investeert 845 miljoen € in tientallen projecten

Architect aangesteld voor nieuwe concertzaal Magasin 4

Architect aangesteld voor nieuwe concertzaal Magasin 4

Drie alternatieven voor herinrichting ring rond Brussel

Drie alternatieven voor herinrichting ring rond Brussel

Meer artikels