Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe brandweerpost in Melle

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Nieuwe brandweerpost in Melle

© Foto’s: Marc Bauwens

Aan de Brusselsesteenweg in Melle werd zopas een nieuwe brandweerpost geopend. De nieuwe kazerne brengt de voormalige beroepspost Oost/Gentbrugge en het vrijwilligerskorps van Melle samen in één gebouw. De stad Gent, de gemeente Melle en brandweerzone Centrum sloegen de handen in elkaar voor dit project. De ligging aan de afrit van de R4/Brusselsteenweg (naast de nieuwe interventiepost van de politiezone Rhode & Schelde) past perfect in de ontwikkeling van de nieuwe organisatie van de brandweer.

Het gebouw bestaat uit drie verdiepingen, aangevuld met een technische verdieping. Op het gelijkvloers bevinden zich de stelplaats voor de brandweerwagens en de ambulance, de werkplaatsen, de  magazijnen, de technische ruimtes en de kleedkamers voor de vrijwilligers. De eerste verdieping omvat de kantoren, de  leslokalen en een kantine, op de tweede verdieping bevinden zich  de verblijfsruimtes en kleedkamers voor de beroepsbrandweerlui. Op de tweede verdieping is er tevens een buitensportterrein en een fitnessruimte, aansluitend op de ontspanningsruimtes. Daarnaast is een deel van de buitenaanleg zo ingericht dat het terrein gebruikt kan worden als oefenplein.


“Ook inzake duurzaamheid scoort het gebouw hoog. De isolatiewaarden zijn dubbel zo hoog als vereist, onder meer door het aluminium buitenschrijnwerk uit te voeren met drievoudige beglazing. Daarnaast werd de ventilatie uitgerust met energievriendelijke adiabatische koeling, een natuurlijk koelsysteem op basis van directe verdamping. Bij warm weer wordt water verneveld in de afgezogen lucht die via een warmtewisselaar de aangezogen lucht afkoelt. Een zonneboiler zorgt voor het grootste deel van de warmwaterproductie, daglichtsturing leidt tot een minimum aan energieverbruik”, aldus Martine De Regge, schepen van Facility Management van de stad Gent.

Het gebouw is tevens uitgerust met moderne technologie. Deuren en poorten kunnen vanop grote afstand gesloten of geopend worden, de omroepinstallatie staat in direct contact met de noodoproepen, de werking van pompen is via apps controleerbaar. Daarnaast is de volledige hvac-installatie (verwarming, ventilatie en airconditioning) aangesloten op het gebouwbeheerssysteem dat vanop afstand bedien- en raadpleegbaar is. Zo kan de werking van de ventilatiegroepen, van de cv-ketels en van de zonneboiler worden gemonitord via dynamische beelden.De totale kostprijs van het project bedraagt 5.438.750,71 €, inclusief btw, erelonen, wegeniswerken en aansluitingskosten. Daarvan wordt 70% betaald door de stad Gent en 30% door de gemeente Melle, aangevuld met een financiële bijdrage van 500.000 € door brandweerzone Centrum. Het ontwerp is van AIKO Architecten & Ingenieurs cvba uit Melle en aannemer Himpe nv uit Zedelgem-Loppem was op deze bouwwerf aan de slag van 26 oktober 2015 tot 30 juni.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vlaanderen strijdt tegen illegale boorbedrijven

Vlaanderen strijdt tegen illegale boorbedrijven

Boorbedrijven die illegaal grondwaterboringen uitvoeren, vaak om erg grote hoeveelheden grondwater zonder vergunning te onttrekken zonder rekening te houden met de gevolgen voor de omgeving, zullen op hun tellen moeten passen. Vlaams minister[…]

11/03/2021 | Zuhal Demir
Overzicht van werken die Vlaanderen dit jaar uitvoert als bescherming tegen overstromingen

Overzicht van werken die Vlaanderen dit jaar uitvoert als bescherming tegen overstromingen

Vlaamse overheid betaalt steeds meer facturen op tijd

Vlaamse overheid betaalt steeds meer facturen op tijd

Vlaamse overheid bespaart energie in eigen gebouwen

Vlaamse overheid bespaart energie in eigen gebouwen

Meer artikels