Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe brandweerkazerne Wilrijk gedeeltelijk gebouwd met hout

Gerelateerde onderwerpen :

,
Nieuwe brandweerkazerne Wilrijk gedeeltelijk gebouwd met hout

In Wilrijk is de bouw van een nieuwe brandweerpost volop aan de gang. Het gelijkvloers met werkruimtes en garages is functioneel en robuust uitgewerkt in beton.

De twee verdiepingen met kantoorfunctie en de woonetage worden echter uitgevoerd in massief dennenhout wat een meer huiselijk karakter creëert. De houten constructies die ook een dragende functie hebben, werden zopas geplaatst door Korlam uit Moorslede. Volgens directeur Dieter Penninck is deze houtbouwmethode steeds meer in trek in ons land.

“Eerst hebben we een 3D-tekening van het hele project gemaakt waarbij we tegelijkook alle technieken voor elektriciteit en ventilatie hebben  ingetekend. Daarna werd alles verwerkt in de fabriek en naar de bouwwerf gebracht. De CLT-dragende elementen hebben als voordeel dat ze omwille van hun afmetingen snel en gemakkelijk geplaatst kunnen worden. De montagesnelheid is echt wel één van de grootste troeven van CLT-hout. Het is zo eenvoudig omdat alles klaar gemaakt wordt in onze fabriek. We merken dat de vraag naar dergelijke houten structuren enorm toeneemt omdat er alsmaar minder geschikte vaklui beschikbaar zijn op de arbeidsmarkt”, vertelt Korlam-directeur Dieter Penninck.

Brandveilig 

Bij Korlam wordt benadrukt dat heel het project brandveilig is. “Alles blijft in het zicht. De muren zijn dik genoeg en de inbrandtijd van het hout is lang genoeg. Het grootste paneel meet 16 x 3 m. Hoe dikker het materiaal, hoe beter.  Het is een misvatting dat dergelijke houten structuren niet brandveilig zijn. Maar als de brandweer zelf een kazerne bouwt met enkele houten verdiepingen bewijst dit toch dat hout wel brandveilig is. Hout is een warm product en heeft een goede isolatiewaarde”, zegt Penninck.

De brandweer van Antwerpen herschikt en optimaliseert haar bestaande kazernes. De bouw van een nieuwe brandweervoorpost in Wilrijk moet bijdragen tot een gelijkwaardige dekking van de stad op vlak van interventietijd. Happel Cornelisse Verhoeven Architects uit Rotterdam werd uitgeroepen als winnaar van een ontwerpwedstrijd. Het architectenkantoor kiest voor een herkenbaar functioneel gebouw. De gevel krijgt een rode baksteen die refereert aan de industriële architectuur van brandweerkazernes van weleer. Grote ramen in de garage zorgen voor een transparante zichtrelatie met de wijk. De nieuwe brandweerkazerne trekt resoluut de kaart van een duurzaam gebouw, met optimaal gebruik van hernieuwbare energie dankzij een zonneboiler, warmtepomp en pv-panelen op het dak en technieken van grijswaterrecuperatie. Tegen 2019 moet het project voltooid zijn.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Fedustria vraagt crisispakket voor alle bedrijven

Fedustria vraagt crisispakket voor alle bedrijven

Fedustria, de Belgische federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie, trekt na de invoering van de nieuwe lockdown aan de alarmbel en stelt dat er dringend nood aan een omvangrijk crisispakket voor alle bedrijven. Anders dreigt een[…]

Act&Sorb bouwt mdf-recyclagefabriek in Genk

Act&Sorb bouwt mdf-recyclagefabriek in Genk

CFE verkoopt Spanbo aan VT-Invest

CFE verkoopt Spanbo aan VT-Invest

Cornelis Hout pakt uit met elegante en duurzame houten bijgebouwen

Cornelis Hout pakt uit met elegante en duurzame houten bijgebouwen

Meer artikels