Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe bestemming voor site Haarden De Plancke in Ieper

Gerelateerde onderwerpen :

,
Nieuwe bestemming voor site Haarden De Plancke in Ieper

De site van Haarden De Plancke aan de Zonnebeekseweg in Ieper krijgt een nieuwe bestemming als woonproject. Dat krijgt de naam Vonk en omvat twee gebouwen met in totaal 26 appartementen en twee kantoorruimtes. Het wordt gerealiseerd door projectontwikkelaar Steenoven uit Roeselare. Haarden De Plancke verhuist zijn atelier en magazijn naar bedrijvenzone Oostkaai Park. De toonzaal en de kantoren van de haardenspecialist veranderen niet van locatie.
De stad Ieper heeft in haar lange geschiedenis altijd drama en glorie gekend, van de belegeringen in de middeleeuwen tot de totale verwoesting in de Eerste Wereldoorlog. Sindsdien is de stad uit zijn as herrezen. Vandaag dateert bijna 43% van alle gebouwen in Ieper van vóór 1946, waardoor deze vaak niet meer voldoen aan de hedendaagse wooneisen en energienormen.

“Het stadsbestuur van Ieper waakt terecht over de uitstraling van het historische centrum. Nieuwbouwprojecten zijn hier dan ook eerder zeldzaam. De beslissing van Haarden De Plancke om met een deel van zijn activiteiten weg te trekken uit de gebouwen aan de Zonnebeekseweg is voor ons dan ook een uitzonderlijke kans om op deze site een hedendaags woonproject te realiseren dat naadloos aansluit op de aanpalende bebouwing”, zegt Bart Vanderdonckt, de CEO van Steenoven.

Vonk bevindt zich op een toplocatie, met alle belangrijke voorzieningen om de hoek en de iconische Menenpoort en het stadscentrum op een wandelafstand van slechts enkele minuten. Het project bestaat uit twee gebouwen: De Stove aan de Meenseweg en Den Haard aan de Zonnebeekseweg. De Stove omvat twee kantoorruimtes van 155 en 235 m² op het gelijkvloers en zestien appartementen en twee penthouses op de vijf bovenliggende verdiepingen.

Het kleinere gebouw Den Haard komt aan de Zonnebeekseweg en telt acht appartementen verspreid over drie verdiepingen. Tussen beide gebouwen komt een binnenplein met 34 carports met groendak en een gemeenschappelijke fietsenberging met plaats voor 64 fietsen. Het binnenplein is toegankelijk via de Zonnebeekseweg.

Ontwerp

Het ontwerp komt van de tekentafel van WE-S architecten uit Gent. Licht en ruimte zijn de sleutelwoorden voor Vonk. Er zijn appartementen met één, twee of drie slaapkamers beschiktbaar. Alle appartementen beschikken over een terras en de twee gelijkvloerse appartementen in De Stove hebben ook een privétuin.

De twee penthouses zijn de blikvangers van het project. Het zijn zogeheten doorzonappartementen, met grote ramen die het zonlicht rijkelijk binnenlaten. De bewoners van de penthouses beschikken ook over een bijzonder groot terras, omgeven door een groendak, en genieten van een fenomenaal uitzicht op het belfort.

De kantoorruimtes zijn geschikt voor vrije beroepen of bedrijven uit de dienstverlenende sector. Ze worden casco opgeleverd en kunnen dus nog volledig naar eigen smaak ingericht worden. Indien gewenst kunnen op het binnenplein ook parkeerplaatsen gekocht worden voor medewerkers en bezoekers.

Steenoven hoopt nog in het eerste kwartaal van dit jaar met de afbraakwerken te kunnen starten. De eigenlijke bouwwerken volgen kort daarna. Beide gebouwen worden tegelijkertijd gerealiseerd. Als alles volgens schema verloopt, kunnen de eerste bewoners in het najaar van 2024 hun intrek nemen in hun nieuwe woonst.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

De gemeente Jette, de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en de Vlaamse overheid werken samen aan nieuwe gebouwen voor de kleuters en de leerlingen van de Nederlandstalige academie voor Muziek-Woord-Dans op de campus Van Asbroeck. In een tweede[…]

27/05/2022 | ProjectenScholen
140 miljoen euro voor nieuw kenniscentrum in Gent

140 miljoen euro voor nieuw kenniscentrum in Gent

Opvangcentrum voor asielzoekers in Rixensart wordt gemoderniseerd

Opvangcentrum voor asielzoekers in Rixensart wordt gemoderniseerd

Fluxys en Gasunie bouwen grensoverschrijdend waterstofnetwerk

Fluxys en Gasunie bouwen grensoverschrijdend waterstofnetwerk

Meer artikels