Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe bestemming voor PMS-pand in Kortrijk

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Nieuwe bestemming voor PMS-pand in Kortrijk

(c) Global Estate Group

In het vroegere gebouw van het PMS, het huidige Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) aan het President Rooseveltplein in Kortrijk, komen binnenkort vijf nieuwe luxe-appartementen, waarvan één duplex penthouse. De eerste bewoners zullen er begin 2022 hun intrek kunnen nemen.
Het oorspronkelijke pand dateert uit 1970, maar staat al enkele jaren te verkommeren. Met de toekomstige invulling zal de geschiedenis van het pand niet verloren gaan, verzekert Kathleen Dewulf, managing partner van de West-Vlaamse projectontwikkelaar Global Estate Group.
 
In plaats van het gebouw volledig te slopen en gewoon te vervangen door een nieuwbouw, koos de projectontwikkelaar bewust voor een reconversie.

Afvalstroom beperken

“Zo zetten we in op duurzaam bouwen en kunnen we tegelijk de historische elementen van het pand behouden. Een nieuwbouwproject vergt veel energie en zorgt bovendien voor veel bouwafval. Nu beperken we de afvalstromen en snijden we bovendien ook geen open ruimte aan”, verklaart Kathleen Dewulf.
 
Het modernistische kantoorgebouw is oorspronkelijk ontworpen door Poly Scherpereel, de architect die ook tal van neoclassicistische stadswoningen heeft uitgetekend in het Kortrijkse stadscentrum. Het pand was tot aan het begin van de jaren ‘90 de plek voor het PMS (vandaag het Centrum voor Leerlingenbegeleiding, CLB). Daarna was onder andere het Centrum voor Algemeen Welzijn (CAW) er gevestigd, maar de jongste jaren stond het gebouw te verkommeren.
 
Daar komt nu dus verandering in. De voorbereidende afbraakwerken zijn al begonnen en daarna wordt het pand getransformeerd in een duurzaam, energiezuinig en instapklaar appartementencomplex. Het gebouw, dat de naam ‘Residence Roosevelt 12A’ zal krijgen, wordt dus niet volledig gesloopt. Enkele kenmerkende onderdelen zoals de gevel, worden bewaard.

Ontwerp

Het nieuwe ontwerp is van de hand van architectenbureau Govaert & Vanhoutte Architects uit Sint-Andries (Brugge). Voor het interieur wordt samengewerkt met de interieurarchitecte Stephanie Laporte uit Kortrijk.
 
"Dit woonproject is een mooi voorbeeld van herbestemming van het bestaande patrimonium en van duurzaam bouwen. De kwaliteiten van het oude gebouw worden gerespecteerd. De voorgevel, getypeerd door brutalisme-architectuur, krijgt een hedendaagse toets en zal zo zelfs beter tot zijn recht komen. Residence Roosevelt 12A wordt zeker een meerwaarde voor het gezellige en groene President Rooseveltplein met zijn statige bomen”, zegt Wout Maddens, schepen van Wonen in Kortrijk.
 
Projectontwikkelaar Global Estate Group houdt zich in Kortrijk momenteel ook bezig met de Residentie Broelhotel, het nieuwe woonproject aan de historische Broeltorens. Daar komen tegen eind volgend jaar twintig luxeflats. Ook hier staat het kantoor Govaert & Vanhoutte Architects in voor het ontwerp.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Genk en Energyville/VITO mogen Europese testsite realiseren

Genk en Energyville/VITO mogen Europese testsite realiseren

Het living lab op het Thor Park in Genk, opgebouwd uit energie-innovaties geleid door EnergyVille, stelde zopas ambitieuze uitbreidingsplannen voor. oPEN Thor is de naam van een testsite die naast het wetenschaps- en bedrijvenpark van 100 ha ook[…]

Nieuw stadhuis Beringen geopend

Nieuw stadhuis Beringen geopend

Werken aan site Verbeemen in Mechelen starten begin 2022

Werken aan site Verbeemen in Mechelen starten begin 2022

152 miljoen € voor Brussels politiegebouw

152 miljoen € voor Brussels politiegebouw

Meer artikels