Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe basisschool en sporthal op Nieuw Zuid

Nieuwe basisschool en sporthal op Nieuw Zuid

Foto's: Compagnie-O Architecten / AG VESPA.

Het Autonoom Gemeentebedrijf voor Vastgoedbeheer en Stadsprojecten voor Antwerpen, AG VESPA, is gestart met de bouw van een gloednieuwe basisschool op Nieuw Zuid. Het einde van de werken is voorzien tegen eind 2020.

Het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, het Stedelijk Onderwijs Antwerpen en Sporting A bundelen hun krachten om samen onderwijs en sport aan te bieden aan 200 kleuters en 300 lagereschoolkinderen. Delen van het gebouw kunnen na de schooluren door de buurt- en sportverenigingen gebruikt worden.De nieuwe duurzame en groene stadsbuurt Nieuw Zuid krijgt op termijn 2.000 nieuwe woningen. Daar horen ook winkels, kantoren en openbare voorzieningen bij. “Een schoolgebouw om de kinderen in deze nieuwe buurt vlot toegang tot onderwijs te geven, mag dus niet ontbreken. Het wordt een brede buurtschool waar ook buurt- en sportverenigingen terechtkunnen”, aldus schepen van Onderwijs Jinnih Beels.

Rosan Bosch

Compagnie-O Architecten uit Gent liet zich voor de ruimteopdeling van dit nieuwe schoolgebouw inspireren door het concept van Rosan Bosch. Daarbij stimuleren de infrastructuur en de omgeving de kinderen om op verschillende manieren bij te leren. De inrichting bestaat dus niet uit het klassieke klas-gang-principe, maar uit flexibele ruimtes waarmee leerkrachten kunnen inspelen op de verschillende thema’s.In het gebouw worden twee verschillende basisscholen ondergebracht. Twee onderwijsnetten onder een dak brengt heel wat kansen met zich mee. Zo biedt dit mogelijkheden om een multifunctionele accommodatie te realiseren zoals de refters en de sporthal. Er zijn ook heel wat kansen om inhoudelijk samen te werken en gezamenlijk initiatieven op te starten.

Een grote gezamenlijke inkom doet dienst als centraal ontmoetingspunt. Het vier verdiepingen hoge atrium vormt de circulatie-draaischijf van het volledige gebouw. De twee scholen staan verder naast elkaar gestapeld op de benedenverdieping met gemeenschappelijke functies. Aan de zuidzijde zijn er speelpleinen op verschillende niveaus; van een grote overdekte speelplaats op niveau drie tot rustigere en groene speeltuinen op het gelijkvloers.Op de bovenste verdieping komt een grote sporthal die in twee afzonderlijke zalen kan opgedeeld worden. Daarnaast is er nog een polyvalente ruimte voor activiteiten zoals yoga, tai chi, vergaderingen, enz. Op het derde niveau is er een kleinere sporthal die voornamelijk door de scholen gebruikt zal worden, maar na de schooluren ook door Sporting A zal opengesteld worden. Hier staan spiegels voor bijvoorbeeld danssport. Ook delen van het gelijkvloers kunnen voor de buurt worden opengesteld.“Dit project is een mooi voorbeeld van onze inspanningen om de krachten van sport en onderwijs te bundelen. Daarbij zetten we de sportinfrastructuur buiten de schooluren open voor buurtbewoners en verenigingen. Omdat we van bij de start bij de bouwplannen betrokken zijn konden we de noden van sportverenigingen reeds aanstippen in de ontwerpfase. Deze grote en kleinere sporthallen bieden dan ook een antwoord op de vraag naar meer ruimte voor sportieve ontspanning in de binnenstad", besluit schepen van Sport Ludo Van Campenhout.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Stedenbouwkundige vergunning voor bedrijfspark Copernic in Haren

Stedenbouwkundige vergunning voor bedrijfspark Copernic in Haren

Copernic, het toekomstige park voor middelgrote en grote ondernemingen (mgo’s) in Haren, heeft zijn stedenbouwkundige vergunning op zak. De overheidsopdracht voor de werken wordt eind dit jaar uitgeschreven. De gebouwen op Copernic moeten[…]

Gelukkige Grijsheid toegekend aan Osar Architects

Gelukkige Grijsheid toegekend aan Osar Architects

Einstein Telescoop komt stap dichter

Einstein Telescoop komt stap dichter

Lommel wil nieuw jongerencentrum bouwen

Lommel wil nieuw jongerencentrum bouwen

Meer artikels