Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwbouwproject Thilda in Heide- Kalmthout is startklaar

Gerelateerde onderwerpen :

,
Nieuwbouwproject Thilda in Heide- Kalmthout is startklaar

De plannen voor het nieuwbouwproject Thilda aan de Heidestatiestraat in het centrum van Heide-Kalmthout zijn klaar. Na de zomer wordt het startsein gegeven. Op de site van Villa Thilda en enkele gebouwen ernaast zal een complex met negentien appartementen, acht winkels en vier garages worden opgetrokken. De voorgevel zal in vele opzichten herinneren aan de originele villa omdat de architect heel wat aspecten hiervan in het ontwerp heeft opgenomen.

Voor de site van Villa Thilda geldt het bijzonder plan van aanleg (bpa) Draka Polva. Dit laat renovatie en uitbreiding van de villa toe, maar dit is voor geen enkele partij financieel haalbaar, ook niet voor de gemeente. Jarenlange leegstand veroorzaakte onherstelbare schade aan de villa uit 1910. De renovatiekosten zouden onverantwoord hoog oplopen. De nieuwe strenge regels inzake energie en binnenklimaat zorgen er bovendien voor dat verbouwen financieel gewoon niet haalbaar is. Zo dacht ook de eigenaar er over.

Inspiratiebron

De plannen voor het nieuwe project voldoen volledig aan het bpa uit 1997, dat nieuwbouw in de plaats van de huidige villa toestaat. Villa Thilda staat niet op de lijst van beschermde gebouwen. 'Dit neemt niet weg dat we ons voor het ontwerp van de nieuwbouw duidelijk hebben laten inspireren door de oorspronkelijke villa. Architect Thierry Larose heeft heel wat uiterlijke kenmerken overgenomen. De nieuwe gevel is er als het ware een kopie van', vertelt aannemer Jos Dejongh, bedrijfsleider van het gelijknamige bouwbedrijf uit Kalmthout.

Elementen als de raamindelingen, speklagen, kroonlijsten, balustrades en gevelsteen van Villa Thilda werden tot in detail overgenomen in het nieuwe ontwerp. Architektenburo Larose-Plancke nv slaagde erin om de vorm van Villa Thilda zoveel mogelijk te benaderen. Het ontwerp is duurzaam en moet ervoor zorgen dat de klassieke waardevolle architectuur van de nieuwbouw volledig past in het straatbeeld van Heide.

Parkeerplaatsen

Op de plaats van Villa Thilda komen negentien appartementen met ruime op het zuiden gerichte terrassen en acht winkelpanden. De ondergrondse parkeergarage telt 37 parkeerplaatsen. Achteraan is een groenzone voorzien. Aan de zijde van het Willy Vandersteenplein realiseert Algemene Bouwonderneming Jos Dejongh tevens het project Residentie Sidonia. Hiervoor zijn de nieuwbouwwerken reeds volop aan de gang. Dit project bestaat uit tien appartementen, vier winkels, een ondergrondse parkeergarage met 21 parkeerplaatsen, negen gesloten garageboxen en drie open parkeerplaatsen.

De verscheidenheid aan appartementen in beide projecten is groot. Ze variëren in grootte van 70 m² tot 250 m² en er is keuze uit één, twee of drie slaapkamers, een terras, tuin of balkon. Via de Marguerite Corstiaenslaan is er toegang tot de ondergrondse parkeergarage. Hier bevinden zich een gemeenschappelijke afval- en fietsenberging en voor elke unit afzonderlijk nog een berging en één of meer autostaanplaatsen.

Winkelstraat

De winkels zijn ongeveer 80 m² groot en hebben etalages langs de Heidestatiestraat. De kleine gaanderij in de voorgevel is bedoeld om een gezellige winkelsfeer op te roepen. Bepaalde winkelruimtes kunnen ook in combinatie gebruikt worden om tot een grotere oppervlakte te komen. De winkelpanden worden te koop aangeboden, wat uitzonderlijk is voor deze locatie. In de Heidestatiestraat zijn de meeste commerciële ruimtes huurpanden.

'Om het project te realiseren zijn ongeveer 250.000 werkuren nodig. Dat komt neer op drie jaar werk voor een veertigtal bouwvakkers. Er zullen ook heel wat onderaannemers en leveranciers bij het nieuwbouwproject betrokken zijn. De acht nieuwe handelszaken zorgen samen voor heel wat nieuwe arbeidsplaatsen. Ik ben ervan overtuigd dat dit een nieuwe boost zal geven aan de winkelstraat van Heide. Het project draagt bij tot de opwaardering van de Heidestatiestraat en het Willy Vandersteenplein', aldus Jos Dejongh.

Algemene Bouwonderneming Jos Dejongh bvba, gevestigd in de industriezone Bosduin in Kalmthout, is al ruim 25 jaar actief. Het bedrijf houdt zich bezig met zowel nieuwbouw als renovatie en verzorgt niet alleen de ruwbouw maar coördineert ook de volledige afwerking. Jos Dejongh heeft jarenlange ervaring in de meest uiteenlopende bouwstijlen, maar realiseerde ook al vele andere gebouwen in opdracht van projectontwikkelaars, industriële bedrijven of de overheid.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouw nieuw VRT-complex start in november

Bouw nieuw VRT-complex start in november

De werken aan het nieuwe gebouw voor de Vlaamse publieke omroep VRT beginnen in november. De stedenbouwkundige vergunning voor het nieuwe complex had de omroep al gekregen, maar het was nog even wachten op de milieuvergunning. Zopas werd ook[…]

30/09/2022 | Projectennieuwbouw
Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Meer artikels