Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

“Nieuwbouw wordt opnieuw benadeeld”

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
 “Nieuwbouw wordt opnieuw benadeeld”

De Beroepsvereniging van de vastgoedsector (BVS) reageert op de startnota van de Vlaamse formatie en vindt het een spijtige zaak dat nieuwbouw wordt benadeeld tegenover bestaande woningen en renovaties. “Als de woonbonus verdwijnt wordt nieuwbouw alweer benadeeld tegenover bestaande woningen en renovaties. De registratierechten hebben namelijk alleen betrekking op de grondwaarde en niet op de woningen die er op gebouwd worden, want die vallen onder toepassing van de btw”, zegt Olivier Carrette, afgevaardigd bestuurder van de BVS.
De beroepsorganisatie vertegenwoordigt ruim 150 projectontwikkelaars. De afschaffing van de woonbonus toont volgens hen aan dat vooral rekening wordt gehouden met het bestaande verouderde vastgoedpatrimonium in Vlaanderen. “De verlaging van de registratierechten waarmee men de woonbonus wil compenseren rekent bij nieuwbouw enkel op de grond. Het voordeel is dus veel kleiner dan bij bestaande woningen. Dit komt bovenop de ongelijke behandeling in btw. Vandaag betaal je 21% btw op nieuwbouw tegenover 6% bij een renovatie. Toch wordt momenteel alleen gekeken naar een verlaging van de registratierechten terwijl we net de verduurzaming van alle woningen in ons land tot bijna energieneutrale of ben-woningen zouden moeten stimuleren”, aldus Carrette.

Bouwshift 

Over de evolutie van de betonstop naar de bouwshift is de beroepsvereniging wel positief. “We moeten met zijn allen compacter en hoger gaan wonen, liefst nog in de nabijheid van stads- of dorpskernen en dichter bij het openbaar vervoer of ons werk. Alleen zo creëren we een oplossing voor onze huidige, ruimtelijke ordening met talrijke files en een versnipperd landschap. Er moet een duurzaam woonbeleid komen dat rekening houdt met demografische groei, een mix van wonen, werken, winkelen, mobiliteit en onze ecologische voetafdruk”, besluit Olivier Carrette.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Portugese architect herontwikkelt Scheutbospark Anderlecht

Portugese architect herontwikkelt Scheutbospark Anderlecht

Het verlaten terrein aan het Scheutbospark in Anderlecht krijgt binnenkort een nieuwe toekomst. De Brusselse projectontwikkelaar Motown kreeg zopas een vergunning voor een woonproject met 64 appartementen. De bouw start in januari 2021 en als[…]

Limburgs familiebedrijf investeert 20 miljoen € in lokale verankering

Limburgs familiebedrijf investeert 20 miljoen € in lokale verankering

Marleen De Vijt voorzitter CIB Antwerpen

Marleen De Vijt voorzitter CIB Antwerpen

Vynckier-site in Gent wordt bedrijventerrein

Vynckier-site in Gent wordt bedrijventerrein

Meer artikels