Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

“Nieuwbouw wordt opnieuw benadeeld”

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
 “Nieuwbouw wordt opnieuw benadeeld”

De Beroepsvereniging van de vastgoedsector (BVS) reageert op de startnota van de Vlaamse formatie en vindt het een spijtige zaak dat nieuwbouw wordt benadeeld tegenover bestaande woningen en renovaties. “Als de woonbonus verdwijnt wordt nieuwbouw alweer benadeeld tegenover bestaande woningen en renovaties. De registratierechten hebben namelijk alleen betrekking op de grondwaarde en niet op de woningen die er op gebouwd worden, want die vallen onder toepassing van de btw”, zegt Olivier Carrette, afgevaardigd bestuurder van de BVS.
De beroepsorganisatie vertegenwoordigt ruim 150 projectontwikkelaars. De afschaffing van de woonbonus toont volgens hen aan dat vooral rekening wordt gehouden met het bestaande verouderde vastgoedpatrimonium in Vlaanderen. “De verlaging van de registratierechten waarmee men de woonbonus wil compenseren rekent bij nieuwbouw enkel op de grond. Het voordeel is dus veel kleiner dan bij bestaande woningen. Dit komt bovenop de ongelijke behandeling in btw. Vandaag betaal je 21% btw op nieuwbouw tegenover 6% bij een renovatie. Toch wordt momenteel alleen gekeken naar een verlaging van de registratierechten terwijl we net de verduurzaming van alle woningen in ons land tot bijna energieneutrale of ben-woningen zouden moeten stimuleren”, aldus Carrette.

Bouwshift 

Over de evolutie van de betonstop naar de bouwshift is de beroepsvereniging wel positief. “We moeten met zijn allen compacter en hoger gaan wonen, liefst nog in de nabijheid van stads- of dorpskernen en dichter bij het openbaar vervoer of ons werk. Alleen zo creëren we een oplossing voor onze huidige, ruimtelijke ordening met talrijke files en een versnipperd landschap. Er moet een duurzaam woonbeleid komen dat rekening houdt met demografische groei, een mix van wonen, werken, winkelen, mobiliteit en onze ecologische voetafdruk”, besluit Olivier Carrette.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Stijgende woningprijzen maken nieuwbouw interessanter

Stijgende woningprijzen maken nieuwbouw interessanter

Nu de prijzen van huizen stijgen wordt nieuwbouw steeds interessanter. De renovatiekost van een bestaande woning loopt immers al gauw op tot 120.000 €, meldt de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB).   Vastgoedprijzen zijn in de loop van dit[…]

Quares Student Housing wil uitbreiden naar Leuven

Quares Student Housing wil uitbreiden naar Leuven

Belfius verwacht daling residentiële vastgoedprijzen

Belfius verwacht daling residentiële vastgoedprijzen

150 appartementen op historische site Loonse Stroopfabriek

150 appartementen op historische site Loonse Stroopfabriek

Meer artikels