Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

“Nieuwbouw wordt opnieuw benadeeld”

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
 “Nieuwbouw wordt opnieuw benadeeld”

De Beroepsvereniging van de vastgoedsector (BVS) reageert op de startnota van de Vlaamse formatie en vindt het een spijtige zaak dat nieuwbouw wordt benadeeld tegenover bestaande woningen en renovaties. “Als de woonbonus verdwijnt wordt nieuwbouw alweer benadeeld tegenover bestaande woningen en renovaties. De registratierechten hebben namelijk alleen betrekking op de grondwaarde en niet op de woningen die er op gebouwd worden, want die vallen onder toepassing van de btw”, zegt Olivier Carrette, afgevaardigd bestuurder van de BVS.
De beroepsorganisatie vertegenwoordigt ruim 150 projectontwikkelaars. De afschaffing van de woonbonus toont volgens hen aan dat vooral rekening wordt gehouden met het bestaande verouderde vastgoedpatrimonium in Vlaanderen. “De verlaging van de registratierechten waarmee men de woonbonus wil compenseren rekent bij nieuwbouw enkel op de grond. Het voordeel is dus veel kleiner dan bij bestaande woningen. Dit komt bovenop de ongelijke behandeling in btw. Vandaag betaal je 21% btw op nieuwbouw tegenover 6% bij een renovatie. Toch wordt momenteel alleen gekeken naar een verlaging van de registratierechten terwijl we net de verduurzaming van alle woningen in ons land tot bijna energieneutrale of ben-woningen zouden moeten stimuleren”, aldus Carrette.

Bouwshift 

Over de evolutie van de betonstop naar de bouwshift is de beroepsvereniging wel positief. “We moeten met zijn allen compacter en hoger gaan wonen, liefst nog in de nabijheid van stads- of dorpskernen en dichter bij het openbaar vervoer of ons werk. Alleen zo creëren we een oplossing voor onze huidige, ruimtelijke ordening met talrijke files en een versnipperd landschap. Er moet een duurzaam woonbeleid komen dat rekening houdt met demografische groei, een mix van wonen, werken, winkelen, mobiliteit en onze ecologische voetafdruk”, besluit Olivier Carrette.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Luxevastgoed verpulvert verkooprecords

Luxevastgoed verpulvert verkooprecords

De markt van het Belgische luxevastgoed breekt opnieuw verkooprecords. Zo werd vorig jaar een recordaantal van liefst 747 huizen en 237 appartementen duurder dan 1 miljoen € verkocht in ons land, of bijna drie per dag. Die markt is intussen[…]

Tweede generatie brengt Marchetta-bedrijven onder één dak

Tweede generatie brengt Marchetta-bedrijven onder één dak

Energetische renovatie voor 181 woningen in Maasmechelen

Energetische renovatie voor 181 woningen in Maasmechelen

Vastgoedbedrijf neemt TT-Center in Hasselt over

Vastgoedbedrijf neemt TT-Center in Hasselt over

Meer artikels