Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwbouw met 14 woningen in Waanrode

Gerelateerde onderwerpen :

,
Nieuwbouw met 14 woningen in Waanrode

In het Vlaams-Brabantse Waanrode, een deelgemeente van Kortenaken, start binnenkort het nieuwbouwproject Walrode, een combinatie van woningen en appartementen. De voorbereidende afbraakwerken beginnen volgend voorjaar. Het woonproject werd ontworpen door architectenbureau dbv-architecten uit Hasselt en projectontwikkelaar Custombuild wil het in de zomer van 2023 opleveren.
 

 

Aan de Boterbergstraat, tegenover de Sint Bartholomeuskerk op de plaats van ontmoetingscentrum Den Torendraaier, worden vijf eengezinswoningen met tuin en negen appartementen met privéterrassen gebouwd. Het geheel wordt ondergebracht in twee strakke, losstaande bouwvolumes. Die zullen zich harmonieus aan de horizon aftekenen met in het ene woonvolume de huizen, en in het andere de appartementen. Beide constructies worden gekenmerkt door een knappe hedendaagse en duurzame bouwstijl.
 
Voor dit project werkt Custombuild samen met dbv-architecten uit Hasselt. Het jonge, dynamische team realiseert kwalitatief hoogwaardige projecten in diverse sectoren. Ze bundelen verschillende specialismen in een geïntegreerde aanpak die leidt tot frisse, eigentijdse nieuwbouw. De woonunits ogen gezellig, hebben allemaal veel lichtinval en een ruimtelijk gevoel.
 
De combinatie van een lichte, grijsbeige gevelsteen met een donkergrijze dakbedekking in zichtbeton en antracietkleurige aluminium ramen en buitenschrijnwerk, geeft de gebouwen een moderne en strakke dimensie. Doordat de ramen zichtbaar speels in de gevels werden geplaatst en de nok van de zadeldaken niet in het midden van de woningen ligt, worden de afgemeten ‘looks’ afgewisseld met luchtige elementen waardoor er zowel een strakke als een dynamische architectuur doorheen de residentie verweven zit.

Ecologisch

Het Walrode-project is een ecologisch verantwoorde nieuwbouw. De afwerking gebeurt met duurzame materialen en met bijzondere aandacht voor kwaliteit en leefbaarheid. Daarbij horen een zuinige vloerverwarming, perfecte isolatie, vooruitstrevende verluchtingssystemen en toekomstgerichte technische voorzieningen.
 
Daarnaast hebben alle appartementen en woningen een E30 E-peil of ben 30. Ben-gebouwen verbruiken weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De vloerverwarming is aangesloten op warmtepompen.
 
Naast de bouw van dit duurzame complex voorziet Custombuild ook voldoende ondergrondse parkeerplaatsen en een deelauto voor de (buurt)bewoners. Het is de eerste projectontwikkelaar die in Waanrode het autodeelconcept lanceert. Kwaliteit, duurzaamheid en ecologisch verantwoorde nieuwbouw zijn erg belangrijk voor Custombuild, en autodelen ligt in het verlengde hiervan. De deelwagen zal vooraan op het plein ter beschikking staan.

Parking

In de ondergrondse parking is voor elke eigenaar van residentie Walrode een parkeerplaats voorzien. Daarnaast komen er 49 fietsenstallingen in de ondergrondse garage en een berging voor alle appartementen. Door de glooiing van het landschap in Waanrode komt de ingang van de parking boven de grond uit.
 
Natuurlijke verlichting en verluchting zorgen voor een aangenaam en veilig gevoel. Tussen de residentie en de straat ligt een publiek plein met parkeerplaatsen waardoor er extra parkeergelegenheid is voor bezoekers.

Groene zone

Tevens hebben de bewoners achteraan een fenomenaal uitzicht: een uitgestrekte groene zone die in 2022 door Regionaal Landschap Zuid-Hageland getransformeerd zal worden tot een pittoresk en rustgevend landschapspark. De stilte en rust die deze rustieke vlakte met zich meebrengt, is anno 2020 een haast schaars gegeven en bijgevolg een absolute meerwaarde en een gratis luxegoed voor de eigenaars.
 
De privéterrassen en tuinen sluiten mooi aan op deze weidse vlakte en liggen door het natuurlijke verschil hoger waardoor er voldoende privacy voor de bewoners blijft. Tussen en in de omgeving van de gebouwen is er veel open ruimte. Vanaf de straatkant blijft er zo een mooi zicht en een publieke doorgang naar het achtergelegen recreatiegebied.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouw nieuw VRT-complex start in november

Bouw nieuw VRT-complex start in november

De werken aan het nieuwe gebouw voor de Vlaamse publieke omroep VRT beginnen in november. De stedenbouwkundige vergunning voor het nieuwe complex had de omroep al gekregen, maar het was nog even wachten op de milieuvergunning. Zopas werd ook[…]

30/09/2022 | Projectennieuwbouw
Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Meer artikels