Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuw Zuid krijgt passieve woontoren

Gerelateerde onderwerpen :

Nieuw Zuid krijgt passieve woontoren

Projectontwikkelaar Triple Living stelde onlangs de plannen voor het project Zuiderzicht, de eerste woontoren op Nieuw Zuid in Antwerpen, voor. Het ontwerp is van de hand van het Belgische evr-Architecten en het Nederlandse KCAP. De bouw van de woontoren met 132 appartementen, die allen zullen voldoen aan de passiefnorm, moet deze zomer starten.

Zuiderzicht is een uniek project en onderscheidt zich onder meer door zijn uitstekende ligging. De woontoren ligt vlakbij het bruisende Zuid en pal tegenover het 6 ha grote park dat op Nieuw Zuid aangelegd zal worden. Bovendien oriënteert de woontoren zich ook midden in een organisch groendomein dat ontworpen werd door landschaparchitect Bas Smets.

Warmtenet

Voorts kenmerkt Zuiderzicht zich door een uitzonderlijk duurzaam karakter. Zo voldoet het onder meer aan de passiefnorm inzake energievraag (15 kWh per m²). De woontoren is, net zoals de rest van de gebouwen op Nieuw Zuid, aangesloten op een innovatief warmtenet. De bouw van de woontoren is een mijlpaal voor Antwerpen en Nieuw Zuid, dat wordt beschouwd als één van de meest duurzame stadsprojecten in België.

Met Zuiderzicht speelt projectontwikkelaar Triple Living in op veranderende woningbehoeftes in de maatschappij. 'Het innovatieve ontwerp van Zuiderzicht is een antwoord op de verscheidenheid aan gezinssituaties en woningbehoeftes die we in de samenleving terugvinden. Zo kiezen steeds meer mensen voor alternatieve woonvormen zoals kangoeroewonen of thuis wonen en werken', weet Sam De Maeyer van Triple Living.

24 woontypes

Naast deze alternatieve woonvormen is er in Zuiderzicht plaats voor een grote verscheidenheid aan appartementen. Toekomstige bewoners kunnen kiezen uit liefst 24 verschillende woontypes, waarvan de gelijkvloersappartementen met eigen tuin een opvallend voorbeeld zijn. In totaal omvat de woontoren 132 woningen verdeeld over 24 bouwlagen.

Naast een grote verscheidenheid aan woonvormen is er in het ontwerp van Zuiderzicht veel belang gehecht aan de panorama's voor de bewoners. Zo heeft elk appartement minstens twee grote terrassen om optimaal van de adembenemende zichten op het groen, de Schelde, het Vlinderpaleis of de stad te kunnen genieten. Sommige van deze leefruimtes kunnen bovendien zowel als binnen- of buitenruimte gebruikt worden, het zogenaamde 'bigger en cheaper'-concept.

Prachtige architectuur

Zuiderzicht is een ontwerp van het Belgische architectenbureau evr-Architecten en het Nederlandse KCAP. Het uiterlijk van de toren is opvallend door zijn unieke vormgeving: het gebouw bestaat uit een rechthoekige centrale woonkern in het midden met daarrond een raster in de vorm van een parallellogram. De doordachte structuur resulteert in grote leefterrassen tussen kern en buitenraster.

'Zuiderzicht is een iconische toren die zijn stempel zal drukken op de skyline van Antwerpen. Dankzij een doordacht ontwerp met dubbel inzetbare terrassen, de grote raampartijen en een optimale lichtinval zullen de bewoners kunnen genieten van uitzonderlijke vergezichten', aldus nog Sam De Maeyer.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts lanceert de eerste oproep van het nieuwe scholenbouwprogramma Scholen van Vlaanderen. Voor het eerst zullen burgers hun eigen spaargeld kunnen investeren in deze schoolgebouwen. “We geven Vlamingen[…]

03/12/2021 | Ben WeytsScholen
Dilbeek stelt masterplan Keperenberg voor

Dilbeek stelt masterplan Keperenberg voor

Bouw van meest energiezuinige woonbuurt van Waregem gestart

Bouw van meest energiezuinige woonbuurt van Waregem gestart

Houthulst krijgt een kmo-park van 7.200 m²

Houthulst krijgt een kmo-park van 7.200 m²

Meer artikels