Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuw woonzorgproject in de Brugse Poort in Gent

Gerelateerde onderwerpen :

,
Nieuw woonzorgproject in de Brugse Poort in Gent

Foto’s: denc!-studio, Gent

In de Brugse Poort in Gent worden drie verwaarloosde hoekpanden herontwikkeld tot een woonzorgproject met 14 zorgunits voor mensen met een beperking. Het gaat om de hoekpanden van het bouwblok Rooigemlaan - Boomstraat - Gaaipersstraat. De appartementsgebouwen dateerden uit 1928 en maakten oorspronkelijk deel uit van een sociale-woningbouwproject. De eerste hoek is inmiddels  afgewerkt en verwelkomde in oktober de eerste bewoners.

In de zomer van 2013 ging het Gentse stads­ontwikkelingsbedrijf sogent op zoek naar een koper voor drie verwaarloosde hoekpanden in de Brugse Poort. In januari 2014 werden de hoekhuizen verkocht aan ontwikkelaar Leiegoed, die van het stadsontwikkelingsbedrijf de opdracht kreeg om op deze plekken een project te realiseren met een maatschappelijke meerwaarde. Dat kreeg vorm in het woonzorgproject The Lodge.

De herontwikkeling van de hoekgebouwen richt zich tot mensen met een lichte tot matige beperking, voornamelijk autisme, die alleen kunnen wonen, maar toch op regelmatige basis begeleiding nodig hebben. Zij kunnen in het project The Lodge een persoonlijke studio of appartement huren, maar kunnen ook rekenen op de assistentie van de vzw Hand in Hand, een thuisbegeleidingsdienst voor personen met een beperking.

“Met dit project spelen het stadsontwikkelingsbedrijf en de ontwikkelaar in op de grote nood aan zelfstandig wonen met inclusieve zorg. Met een inclusief woonbeleid willen we als stad zorg op maat creëren, maar wel zoveel mogelijk in een gewone thuissituatie. De naam The Lodge verwijst naar een woning waar het aangenaam vertoeven is. Doordat de verschillende mensen met zorgnoden in mekaars nabijheid wonen, kan de nodige zorg efficiënter en goedkoper verleend worden”, zeggen Sven Taeldeman, voorzitter van sogent en schepen van Stads­ontwikkeling, Ruimtelijke Planning en Wonen, en Luc Peerlinck van Leiegoed.

Bakenarchitectuur

De gebouwen bevonden zich in zeer slechte staat en beantwoordden niet meer aan de hedendaagse duurzaamheidsvoorwaarden. Daarom werden ze vervangen door een lage-energienieuwbouw.  Het architecten- en studiebureau denc!-studio uit Gent zorgde voor het ontwerp. Zij baseerden zich sterk op de architectuur en het kleur- en materiaalgebruik van de oorspronkelijke gebouwen.

“Deze gebouwen vervulden een bakenfunctie in de directe omgeving. Die functie wilden we, ondanks de sloop, in ere herstellen. Een massieve baksteenarchitectuur leent zich hier perfect toe. Historische stijlkenmerken zoals diverse metselwerkverbanden worden hier afgewisseld met meer hedendaagse elementen zoals de opvallende raamcassementen”, verklaart Bart Cobbaert van denc!-studio.

 

In 2017 werden de drie hoeken gesloopt. In oktober verwelkomde de hoek van de Boomstraat/Gaaipersstraat de eerste bewoners. Van de andere twee hoeken zal de ruwbouw vóór de zomervakantievan 2019 klaar zijn. Als alles vlot verloopt, kunnen de nieuwe bewoners er tegen eind volgend jaar intrekken.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

'De vastgoedprijzen blijven in de goede richting evolueren'

'De vastgoedprijzen blijven in de goede richting evolueren'

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO uit de Belgische bouwsector. Deze week is dat Olivier Goldberg van de Brusselse projectontwikkelaar Motown. Van welke nieuwe technologie verwacht u de komende jaren het meest gebruik te maken in[…]

Oude sites AstraZeneca en Therabel maken plaats voor woonwijk

Oude sites AstraZeneca en Therabel maken plaats voor woonwijk

Nieuwe woningen in kloostervleugel Runcvoorthof Merksem

Nieuwe woningen in kloostervleugel Runcvoorthof Merksem

Woonzorgcentrum maakt plaats voor hotel in hartje Antwerpen

Woonzorgcentrum maakt plaats voor hotel in hartje Antwerpen

Meer artikels