Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuw woonzorgcentrum in Diksmuide

Gerelateerde onderwerpen :

Nieuw woonzorgcentrum in Diksmuide

Een nieuw woonzorgcentrum met honderd bedden zal de verouderde voorziening Sint-Jozef in Woumen, een deelgemeente van Diksmuide, vervangen. Het project verloopt gefaseerd omdat het huidige woon- en zorgcentrum tijdens de werkzaamheden moet blijven functioneren. De werkzaamheden begonnen reeds in 2012 en duren nog tot volgend jaar. Opdrachtgever is de vzw COD Sint-Vincentius. De eerste fase is zopas opgeleverd. Het project slaagt erin om door de kwalitatieve uitvoering met hoogwaardige materialen op een beheerste, subtiele en rustgevende manier vorm te geven aan een gemeenschapsvoorziening met een oppervlakte van ruim 6.000 m².

Architectenkantoor Buro II & Archi+I heeft gekozen voor een hedendaagse kloostertypologie die duidelijk verwijst naar het verleden van de site. Door deze opstelling kan het woonzorgcentrum optimaal functioneren en kunnen tegelijk de duurzaamheidseisen op een rationele en evenwichtige manier worden georganiseerd. Het ontwerp sluit aan bij het dorpsleven en het achterliggende natuurreservaat De Blankaert. Door de keuze voor platte volumes, waarbij de horizontaliteit geaccentueerd wordt door de continue bodemplaat en de witte luifelranden per verdieping, sluit het geheel tevens aan bij de vlakheid van het omringende landschap.

De horizontale luifels in wit gepolierd architectonisch beton en spievormige terrassen springen onmiddellijk in het oog. De luifels hebben echter niet enkel een esthetisch en sfeerbepalend karakter, maar zijn ook op andere punten functioneel. Ze dienen namelijk ook als verticale brandoverslag tussen de verdiepingen en zijn zodanig geconstrueerd dat de mobiele zonwering met screens en de rail voor het reinigen van de ramen ingewerkt zitten in de geprefabriceerde elementen.

De vijf afdelingen verschillen naargelang de zorggraad en de nood aan privacy. Naast de klassieke kamers en gemeenschappelijke voorzieningen is er ruimte voor groepswonen, een afdeling voor dementerenden, de mogelijkheid voor een tijdelijk verblijf en dagopvang. Door de doordachte inplanting van deze afdelingen op het terrein is er ofwel een aansluiting op de meer publieke zijde of op de meer landschappelijke zijde van het terrein. Ook de buitenruimtes weerspiegelen verschillende sferen, van meer intieme binnenzones tot weidse openheid.

Engineering

Dit nieuwe woonzorgcentrum is een voorbeeldproject inzake duurzaamheid met minimale energieprestatie-eisen van E60 en K30.

De gebouwenschil heeft een goede thermische isolatie, is zo luchtdicht mogelijk en beschikt over buitenzonnewering. Een condenserende gasketel met decentraal ventilatiesysteem D in combinatie met verticale bodemsondes (beo-veld) zorgen voor warmterecuperatie en afkoeling tegelijk, via betonkernactivering en vloerverwarming. Thermische zonnepanelen leveren warm water.

Het centrum voor ouderenzorg Sint-Jozef, gelegen nabij de dorpskern van Woumen, is ontstaan vanuit een weeshuis. In 1860 bouwde pastoor Chavaete drie klassen lager onderwijs voor meisjes. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden het klooster en de school van Woumen vernield. Bij de heropbouw werd naast het schoolgedeelte ook een voorziening voor ouderenzorg gerealiseerd. De huidige gebouwen dateren uit 1979 en werden in 2001 gerenoveerd.

De vzw Centra voor Ouderenzorg en Dienstverlening Sint-Vincentius (COD) is ontstaan vanuit de vzw Zusters van de Heilige Vincentius uit Gits. In navolging van hun patroonheilige Vincent de Paul hebben de zusters zich steeds ingezet voor de kwetsbare en zorgbehoevende medemens.

Naast activiteiten in het onderwijs, gehandicaptenzorg en missionering in de derde wereld stonden ze ook jarenlang in voor het beheer van drie voorzieningen voor ouderenzorg: het centrum voor ouderenzorg Sint-Jozef, het woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw-Middelares en het woonzorgcentrum Hof ten IJzer.

In 2000 werden deze drie woon- en zorgcentra ondergebracht in de nieuwe vzw COD Sint-Vincentius. De vzw beheert vandaag 319 bedden. Daarnaast realiseert de vzw COD ook heel wat thuiszorgondersteunende diensten, waaronder kamers voor kortverblijf. Deze zorgverbreding wordt de komende jaren voort uitgebouwd.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Consortium gekozen voor bouw nieuw VRT-hoofdkwartier

Consortium gekozen voor bouw nieuw VRT-hoofdkwartier

De Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT) heeft het consortium  voor de bouw van het nieuwe VRT-huis geselecteerd. De opdracht wordt gegund aan het bouwteam bestaande uit Office Kersten Geers David Van Severen, Jaspers-Eyers[…]

Aquafin bouwt duurzame campus in Aarstelaar

Aquafin bouwt duurzame campus in Aarstelaar

Molenpark wordt nieuwe groene woonbuurt in Eeklo

Molenpark wordt nieuwe groene woonbuurt in Eeklo

Portugese architect ontwerpt Scheutbospark tussen Anderlecht en Dilbeek

Portugese architect ontwerpt Scheutbospark tussen Anderlecht en Dilbeek

Meer artikels