Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuw woonproject op komst in Alsemberg

Gerelateerde onderwerpen :

Nieuw woonproject op komst in Alsemberg

Op de hoek van de Brusselsesteenweg en de Genstberg in Alsemberg starten volgend voorjaar de voorbereidende werkzaamheden voor een nieuw wooncomplex dat zal bestaan uit drie woonvolumes met in totaal achttien woongelegenheden en een geïntegreerde commerciële ruimte  die eventueel opgesplitst kan worden in kleinere units.

Het woonvolume op de hoek bevat zes eengezinswoningen met twee verdiepingen en een tuin. De andere twee volumes tellen in totaal twaalf appartementen. De bouw van residentie Hoogveld begint in de zomer van 2019 en projectontwikkelaar Custombuild uit Wilrijk wil het complex een jaar later opleveren. Arter Architects uit Brussel staat in voor het ontwerp van de residentie.

Het woonproject zal zich uitstrekken over een gebied van ruim 50 are waarvan 1.000 m² bebouwd zal worden en het overige gedeelte van 4.481 m² als gemeenschappelijke groene zone zal fungeren. De toekomstige bewoners worden indien gewenst actief betrokken bij de conceptuele invulling van dit groene gebied dat de site inzake omvang zal domineren. 250 m² wordt voorbehouden als gemeenschappelijke tuin rond de privéterrassen van de appartementen die zich boven de commerciële ruimte van 418 m² bevinden.

Het wooncomplex zal heel wat ecologische voorzieningen bevatten, zoals speciaal aangelegde wildgroeiperkjes voor bijen, een bijenhotel, een boomgaard, kruidenbakken, enz. Custombuild lanceert dit vernieuwende concept in projectontwikkeling om de bewoners de kans te geven om op een ecologisch verantwoorde manier (samen) te leven. Residentie Hoogveld moet een plek worden voor zowel jonge als oudere levensgenieters met een hart voor het milieu en eigentijdse architectuur. Door het glooiende karakter van het terrein wordt het nieuwbouwproject spitsvondig in de heuvel ‘geschoven’ en lijkt het alsof de woonvolumes naadloos overgaan in de natuur errond.

Nieuwe bomen

Voor de bouw van het project zullen wel enkele bomen moeten gerooid worden, waardoor een boscompensatie moet betaald worden. Die ingreep zal echter ruimschoots worden gecompenseerd met enorm veel groen  en nieuwe bomen. “Hoewel we niet verplicht zijn om dit te doen, zullen we meer bomen planten dan we zullen kappen. We denken aan inheemse fruitbomen. Op het terrein zal gewerkt worden met een wadi om natuurlijke waterinfiltratie te garanderen en er wordt recuperatie van regenwater voorzien. Dit kan handig zijn voor het sproeien van de tuin”, aldus Philippe Lambregts, medezaakvoerder van Custombuild.

Achteraan het wooncomplex komt ondergronds een privéparking met 35 plaatsen en een fietsenstalling waar 50 fietsen gestationeerd kunnen worden. Afhankelijk van het succes zullen voor de bewoners deelfietsen worden voorzien. Daarnaast is het de bedoeling om voorzieningen zoals een petanquebaan, een barbecueruimte, een speeltuin voor kinderen en boomschommels te plaatsen.

“Inzake duurzaamheid worden behalve het gebruik van  milieuvriendelijke bouwmaterialen nog heel wat andere lage-energietechnieken in het project toegepast zoals een regenwaterwinningssysteem, vloerverwarming met warmtepomp, vooruitstrevende verluchtingstechnieken en een perfecte isolatie. Alle wooneenheden hebben een laag E-peil (ben 30). Wij trachten in al onze gebouwen het juiste evenwicht te vinden tussen de verschillende technieken en de materialisatie van het gebouw”, besluit Sébastien François, medezaakvoerder van Custombuild.

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

Architecturale blikvanger in Suikerpark Veurne

Video

Architecturale blikvanger in Suikerpark Veurne

In Veurne heeft projectontwikkelaar ION de toekomstige skyflats voorgesteld die tot de hoogste appartementen van de regio zullen behoren. De skyflats maken deel uit van de twee architecturale torens die aan de rand van het nieuwe stadsdeel[…]

24/03/2019 |
Koninklijke Bibliotheek van België wordt grondig verbouwd

Koninklijke Bibliotheek van België wordt grondig verbouwd

Notariskantoor in Kapellen wordt wooncomplex

Notariskantoor in Kapellen wordt wooncomplex

Lat ligt hoog voor Ragheno

Lat ligt hoog voor Ragheno

Meer artikels