Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuw woonproject in hartje Lievegem

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Nieuw woonproject in hartje Lievegem

De plannen voor een nieuw woonproject tussen de Alfons Sifferstraat en de Blauwersstraat in het Oost-Vlaamse Lievegem krijgen vorm. Op de plek waar enkele jaren geleden nog een brandweerkazerne stond, worden tegen 2022 negen eengezinswoningen en twee appartementsgebouwen gebouwd. Daarvoor wordt een privé-tuin omgebouwd tot een parktuin en krijgt het centrum van Lievegem meer openbaar groen.

Vastgoedontwikkelaar Acasa diende recent een vergunningsaanvraag in. De bouw van het project start in het najaar van 2020. Als alles volgens plan verloopt, zullen de eerste bewoners in 2022 hun intrek kunnen nemen in dit nieuwe groene dorpshart. 
 
Tussen de woningen komt een openbare parktuin waardoor Lievegem er plots een pak groen bij krijgt. Ook de verkeersveiligheid verhoogt. Door een gloednieuw plein te voorzien aan het zwarte punt met de Blauwersstraat zal de zichtbaarheid er voor alle weggebruikers aanzienlijk verbeteren.

Nieuwe doorgang

Acasa creëert op de site ook nog een nieuwe doorgang voor zacht verkeer. Fietsers en voetgangers zullen via deze nieuwe ontsluiting dwars door de site kunnen en komen daarna uit op het ‘Cinemastraatje’. Daardoor zullen de omwonenden zich gemakkelijker en veiliger naar het hart van het dorp kunnen begeven. 
 
Naast de woningen en de parktuin komt een buurtschuur waarin de huidige en toekomstige buurtbewoners allerlei activiteiten kunnen organiseren. Op de site worden ook ruime ondergrondse parkeerplaatsen voorzien, zodat de bewoners straks niet op de openbare weg moeten parkeren. Daarin is ook plaats voor een fietsenparking. 
 
 
“In overleg met Stedenbouw en Veneco hebben we veel aandacht besteed aan duurzame mobiliteit. Zo voorzien we samen met Partago twee elektrische deelwagens die permanent op het nieuwe plein zullen staan. Alle inwoners van Lievegem zullen die auto’s kunnen gebruiken. Het gaat om een testproject dat we bij succes zullen uitbreiden”, aldus Borries Schutte van Acasa.

Toegangspoort

“Dit woonproject zal een meerwaarde bieden voor iedereen in Lievegem. Het wordt geen grootschalige projectarchitectuur, maar eerder een ingetogen vorm van bouwen die als toegangspoort naar Lievegem dient. Omdat de gevels van de nieuwe gebouwen teruggetrokken worden, maken we ruimte vrij voor een nieuw plein ter hoogte van de Blauwersstraat en Ter Wal. Daardoor zullen alle weggebruikers die het kruispunt willen oversteken een beter zicht hebben op het aankomend verkeer”, legt Borries Schutte uit.
 
Architect Basile Graux van het bureau Graux & Baeyens Architecten uit Gent, die recent nog een nominatie voor de Provincial Architecture Awards binnenhaalde, spreekt van een veelbelovend stedenbouwkundig project dat verder gaat dan de klassieke projectontwikkeling. Eerder ontwikkelden zij onder meer het Solvas-kantoorgebouw in Zomergem. 

Extra zuurstof

“De nieuwe gebouwen gaan op in de landelijke dorpsomgeving door hun hoogte, variaties van de balkons en het materiaalgebruik.  Daardoor ontstaat een frisse architectuur die past in het vertrouwde straatbeeld. Omdat we geen bestaande ruimte zullen aansnijden, geven we de inwoners van Lievegem bovendien extra zuurstof.  Daardoor houden we de gemeenschap leefbaar en geven we jonge gezinnen de kans om aangenaam en betaalbaar te wonen in de omgeving van Gent”, aldus Basile Graux.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

De Gelukkige Haard wil Mimosawijk in Oostende renoveren

De Gelukkige Haard wil Mimosawijk in Oostende renoveren

Sociale huisvestingsmaatschappij De Gelukkige Haard uit Oostende plant een diepgaande renovatie van de Mimosawijk in haar thuisstad en zoekt hiervoor een ambiteus ontwerpteam. Om binnen de openbare procedure met beperkte offerteaanvraag toch[…]

3.000 noodwoningen voor slachtoffers van overstromingen

3.000 noodwoningen voor slachtoffers van overstromingen

Herontwikkeling voor Gentse Arsenaalsite

Herontwikkeling voor Gentse Arsenaalsite

Marie Thumas-site aan Leuvense Vaart krijgt nieuwe bestemming

Marie Thumas-site aan Leuvense Vaart krijgt nieuwe bestemming

Meer artikels