Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuw waterdicht dek voor Zuiderterras Antwerpen

Nieuw waterdicht dek voor Zuiderterras Antwerpen

Foto's: Steven Massart

De Zuiderhelling aan het Steenplein in Antwerpen is van een vernieuwd en waterdicht dek voorzien. De werken werden onder leiding van projectleider Wim de Meulemeester (stad Antwerpen) uitgevoerd door Bouwwerken Ivan de Raedt nv in samenwerking met BMI Belgium.

 

De ingreep maakt deel uit van de herontwikkeling van het Steenplein en het innoveren van de kaailijn. De uitvoering van de werken verloopt volgens de planning en schepen van Openbaar Domein Claude Marinower zal deze historische en toeristische plek dit jaar nog opnieuw voor het publiek kunnen openstellen.
 
De verhoogde wandelterrassen aan de Scheldekaai in Antwerpen werden gebouwd tussen 1884 en 1887. Het Zuiderterras van deze nieuwe promenade is bereikbaar via een dubbele trap aan Sint-Jansvliet en via een Zuiderhelling in historische stijl aan het Steenplein. Deze situeert zich recht tegenover de Suikerrui.
 
De twee gebeeldhouwde leeuwen met een langwerpig Antwerps wapen verwelkomen de wandelaars op dit neoclassicistische bouwwerk. Onder de helling bevinden zich functionele ruimtes en kleine kantoren. De hardstenen borstwering en de romantische lantaarns typeren dit bouwwerk. De helling met historische waarde nodigt uit tot een ‘bellevue’ aan de Schelde. Dit is één van de beste plekjes om de stroom aan de stad te bewonderen.
 
De Zuiderhelling heeft een centrale plaats in het toeristisch centrum van de stad tussen het vernieuwde Steen en de kaaien. Het gebouw dat een brug is naar de promenade had echter problemen met waterdoorsijpeling. Dat was geen ideale situatie voor een gebouw dat ook facilitaire ruimtes herbergt.
 
Na de sonderingsanalyse van BMI Group uit Aalst kwam Bouwwerken De Raedt Ivan uit Zele met de beste oplossing voor de aanpak en uitvoering van deze technische complexe renovatie. Het afwerken van de borstwering met een waterdicht cement en een bijkomende vloeibare dichting is de ideale oplossing voor de monumentale borstwering. Mario D’haeseleer, projectmanager bij Bouwwerken De Raedt Ivan, volgt de evolutie van de werken van nabij op.
 
De uiteindelijke uitvoering bestaat uit een primer, een onderlaag geplaatst in warme bitumen met mechanische bevestiging en een toplaag die gevlamlast is aangebracht. Finaal worden de kasseien in pauwstaartpatroon geplaatst om het geheel weer de oude glorie te geven.
 
Bouwwerken De Raedt Ivan is een algemene bouwonderneming gespecialiseerd in daktechnologie, burgerlijke bouwconstructies, onderhoud en interventies en gevelbekleding.  Het bedrijf evolueerde tot een aannemersbedrijf klasse 5, kent een solide groei en haalt een jaarlijkse omzet van ongeveer 8 miljoen €.
Foto’s: Steven Massart.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) start half augustus met de gefaseerde aanleg van een rotonde op het kruispunt van de Tongersesteenweg (N78) met de Montaigneweg in Lanaken. De werken zullen vermoedelijk een half jaar duren. De nieuwe[…]

Oosterweelwerken krijgen groen licht

Oosterweelwerken krijgen groen licht

Antwerpen: schetsontwerp centraal deel Scheldekaaien goedgekeurd

Antwerpen: schetsontwerp centraal deel Scheldekaaien goedgekeurd

100 miljoen € voor fietspaden in West-Vlaanderen

100 miljoen € voor fietspaden in West-Vlaanderen

Meer artikels