Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuw Vlaams renovatiebeleid moet jaarlijks 95.000 renovaties opleveren

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Nieuw Vlaams renovatiebeleid moet jaarlijks 95.000 renovaties opleveren

De Vlaamse regering lanceert een nieuwe renovatiestrategie. Eenmaal op kruissnelheid moet dat beleidsplan 95.000 renovaties per jaar opleveren. Momenteel zijn dat er nog 60.000. Dit jaar mobiliseert de Vlaamse regering ongeveer 300 miljoen € via nieuwe maatregelen om alleenstaanden en gezinnen te helpen bij hun renovatieplannen. Vanaf nu worden al enkele grote nieuwe maatregelen genomen.
 

 

“De Vlaamse renovatiestrategie werd door een Europees studiecentrum samen met Finland als tweede beste van Europa bestempeld en dat willen we vanaf dit jaar ook op het terrein waarmaken. Meer renovatie zorgen voor lagere energiefacturen, voor een gezondere woning, minder CO2-uitstoot en jobs in de bouwsector. Dat is een winsituatie voor iedereen”, zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir.
 
Sinds 1 januari kunnen nieuwe eigenaars van niet-energiezuinige woningen een renteloos renovatiekrediet tot 60.000 € krijgen als duw in de rug. Daarmee wil Demir jaarlijks ongeveer 18.000 woningen grondig energetisch zuinig maken. Ze wil daarvoor 62,5 miljoen € per jaar aan kapitaal mobiliseren, waarbij de rente en de beheerskosten van 6 miljoen € voor rekening van de overheid zijn.
 
Belfius was de eerste grootbank die gemeld heeft dat ze helemaal klaar is om het krediet aan te bieden. De bank kreeg intussen bijstand van Tridios, VDK Bank, Crelan, Onesto en CKV, die het renovatiekrediet allemaal vanaf 4 januari aanbieden. Argenta, DVV, KBC en BNP Paribas Fortis volgen later in de maand januari.
 
Alle eigenaars van niet-energiezuinige woningen die hun epc-score verbeteren, kunnen een labelpremie tot 5.000 € krijgen. Een labelpremie tot 3.750 € is er voor alle eigenaars van niet-energiezuinige appartementen. Demir wil zo 24.500 gezinnen steunen om hun woning of appartement grondig energetisch zuinig te maken. Voor de maatregelen wordt 80,7 miljoen € uitgetrokken.
 
Maar er is meer. Een verhoogde dak- en buitenmuurisolatiepremie moet asbestverwijdering telkens gepaard laten gaan met isoleren. Demir verdrievoudigt de reguliere isolatiepremie als er asbest is van 4 € per m² naar 12 € per m² en heeft daarvoor in totaal 40,7 miljoen € veil. Daarmee zou het mogelijk zijn om 34.000 asbestdaken en 10.000 asbestgevels aan te pakken.
 
Een verdubbeling van de premies voor buitenmuurisolatie en hoogrendementglas naar 16 € (glas) en 30 € (isolatie) per m² moet per jaar 10.300 buitenmuurisolaties en 40.300 glasvervangingen ondersteunen. Demir trekt daarvoor 24,2 miljoen € uit.
 
Tot eind 2022 blijft bovendien de premie voor sloop en heropbouw van kracht, al verhoogt Demir ze van 7.500 € naar 10.000 €. Ze heeft daarvoor een budget van 26,25 miljoen €. Omdat de federale btw-verlaging op sloop en heropbouw een groot aandeel van de woningen uitsluit, zal de Vlaamse premie gelden voor iedereen die uit de boot van de federale btw-verlaging valt. Zo vullen beide systemen elkaar aan.

Zonnepanelen

Sinds 1 januari is er ook een premie voor nieuwe zonnepanelen tot 1.500 € met een omvormervermogen dat kleiner is dan of gelijk is aan 10 kVA. De bedoeling is om daar 27.000 gezinnen per jaar mee te ondersteunen. Deze premie geldt per woning of wooneenheid en is begrensd tot 40% van de investeringskosten, vermeld op de betreffende facturen. Demir trekt daarvoor 32 miljoen € uit. Vanaf dit jaar kunnen pv-eigenaars ook een terugleveringsvergoeding krijgen van de leveranciers als ze stroom injecteren op het net. Dat kan via 1-op-1 overeenkomsten met je stroomleverancier.
 
Ook de batterijpremie wordt verlengd tot eind 2021. Vanaf dit jaar zal de stimulans om te investeren in een opslagsysteem groter zijn omdat nieuwe pv-installaties met zonnepanelen dan geen terugdraaiende teller meer hebben. Een opslagsysteem biedt de mogelijkheid om het zelfverbruik te verhogen en het gebruik van het net voor afname en injectie  te beperken. De premie bedraagt 250 € per kilowattuur werkelijke capaciteit van het batterijsysteem met een maximum van 3.200 euro of 35% van de investeringskosten. Op het Energiefonds wordt hiervoor een bedrag vrijgemaakt van 1 miljoen €.

Energie-armoede

Tot slot investeert Demir maar liefst 25,7 miljoen € in de strijd tegen energie-armoede. Zo worden de isolatiepremie en de waterpomppremie verhoogd met respectievelijk +50% en +20% als flankerend beleid voor de ongeveer 145.000 gezinnen met elektrische verwarming op exclusief nachttarief.
 
De Vlaamse regering trekt 5,7 miljoen € uit om voor hen extra ondersteuningsmaatregelen te nemen, waarover ze later nog beslist. Ook injecteert ze volgend jaar 20 miljoen € voor de versterking van het noodkoopfonds. Het noodkoopfonds verstrekt leningen van 25.000 € aan noodkopers, mensen die noodgedwongen woningen in slechte staat kopen bij gebrek aan middelen, maar energetisch en naar woonkwaliteit niet voldoen.
 
Een overzicht van alle maatregelen vind je op www.energiesparen.be.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Asbestattest verplicht vanaf 23 november

Asbestattest verplicht vanaf 23 november

De datum voor de invoering van het asbestattest is gekend. Vanaf 23 november 2022 moet er bij elke overdracht van een pand dat vóór 2001 werd gebouwd, een asbestattest overhandigd worden aan de koper. Volgens OVAM zouden in[…]

28/04/2022 | AsbestVlaamse Regering
Informatie bij overstromingen of droogte

Informatie bij overstromingen of droogte

Vlaamse overheid en bouwsector partners in duurzame bemaling

Vlaamse overheid en bouwsector partners in duurzame bemaling

Lokeren en Moerbeke onderzoeken fusie

Lokeren en Moerbeke onderzoeken fusie

Meer artikels