Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuw verlichtingsproject en restauraties in Jubelpark

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Nieuw verlichtingsproject en restauraties in Jubelpark

Beliris start deze week in het Brusselse Jubelpark met een nieuw verlichtingsproject dat de architecturale kwaliteit van de triomfboog en de gebouwen van de musea beter in de kijker zet en een veiliger omgeving zal creëren voor wandelaars.

De werken worden uitgevoerd door aannemer V.S.E. en studiebureau Jean-Pierre Majot en zullen zeker een jaar duren. Er is een budget van 1,6 miljoen € voorzien, waarvan een kwart wordt gefinancierd door de Regie der Gebouwen, de eigenaar van de site.

Zopas voltooide Beliris ook de restauratie van de verschillende kleinere kunstwerken in het Jubelpark, waaronder de smeedijzeren omheining en enkele andere erfgoedpareltjes.Het architectenbureau p.HD koos voor een aanpak waarbij het erfgoed hersteld werd met respect voor hun huidige toestand en hun duurzaamheid. De werken werden uitgevoerd door aannemer Monument Vandekerckhove. Het totale budget bedroeg 2,7 miljoen €.

De verzameling standbeelden van kunstenaars zoals Constantin Meunier, Charles Van der Stappen en Gustave Fontaine werden behandeld met verschillende methodes afgestemd op het materiaal van de respectievelijke beelden. Zo werd de Samson, het enige standbeeld van witte marmer, behandeld met een speciaal product dat het vuil uit de steen trok en het marmer van een beschermende laag voorzag.De Beyaerttoren, de twee exedra’s en de grote balustrades langs de Ridderschapslaan werden gereinigd met microzandstraling en hersteld. Voor de Beyaerttoren werden ook vier nieuwe waterspuwers vervaardigd volgens het oorspronkelijke model.

Ook het paviljoen aan de ingang van het Jubelpark onderging een complete renovatie. Dit bouwwerk, dat ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling van Luik in 1905 werd gerealiseerd als demonstratie van bouwmaterialen, had sterk geleden onder de tand des tijds. Het houtwerk werd zo veel mogelijk hersteld en waar nodig vervangen. Door de restauratie kent het paviljoen nu een tweede jeugd, en start het een nieuw leven als infopunt.Tevens werd meer dan een kilometer omheining gerestaureerd. De smeedijzeren hekken werden in zes fases gedemonteerd en overgebracht naar een gespecialiseerd atelier. Daar werden ze afgeschraapt, behandeld tegen roest, geschilderd met lijnolieverf en gepatineerd, waarna ze op hun oorspronkelijke plek werden teruggeplaatst.

Eerste minister Sophie Wilmès, bevoegd voor Beliris, is opgetogen over het resultaat van de restauratie. "Het Jubelpark is niet alleen een kunstwerk op zich met zijn majestueuze triomfboog, maar bezit ook talrijke architectonische pareltjes langs zijn paden. De renovatie en restauratie van dit kleine erfgoed draagt bij tot de schoonheid van het geheel", aldus de minister.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Groen licht voor vier grote restauratieprojecten in Antwerpen

Groen licht voor vier grote restauratieprojecten in Antwerpen

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor vier grote restauratieprojecten in Antwerpen. De Vlaamse overheid geeft hiervoor een subsidie van in totaal 3.806.589,35. De daken van het[…]

06/05/2022 | RestauratieActueel
Restauratiepremies voor 64 beschermde monumenten

Restauratiepremies voor 64 beschermde monumenten

Renovatie Heilig Hartkerk Gent in februari volgend jaar voltooid

Renovatie Heilig Hartkerk Gent in februari volgend jaar voltooid

Sociale appartementen in beschermde pastorie in Letterhoutem

Sociale appartementen in beschermde pastorie in Letterhoutem

Meer artikels