Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuw schoolgebouw met aandacht voor akoestisch comfort

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Nieuw schoolgebouw met aandacht voor akoestisch comfort

School Zuid Harelbeke by Triplaco Print Acoustics. Photos Dennis De Smet

© Dennis De Smet

Meer dan een jaar nu al betrekken de zowat 300 leerlingen, leraars en directie de nieuwe gebouwen van de Stedelijke Basisschool Zuid in Stasegem. Het stadbestuur koos bewust voor een BEN-school, maar wilde omwille van het pedagogische concept (co-teaching en klasoverschrijdende werking) vooral ook een open gebouw met grote polyvalente ruimtes en grotere klasruimtes.
De eis van de bouwheer voor grotere (klas)ruimtes hield natuurlijk ook het risico in van veel langere nagalmtijden in die ruimtes. De nagalmtijd is immers recht evenredig met het volume van een lokaal. Dat zou leiden tot een mindere spraakverstaanbaarheid voor leraars en leerlingen.
 
Architecten Vande Kerckhove (AVDK) uit Heule werd de volledige ontwerpopdracht toevertrouwd. Partner-architect Frederik Tomme is vertrouwd met de akoestisch absorberende decoratieve panelen van Print Acoustics By Triplaco. Voor verschillende schoolgebouwen in Vlaanderen (Zwevezele, Blankenberge, Torhout, Kortrijk,…) werden absorberende, stoot- en krasvaste en gemakkelijk reinigbare wand en kastdeur-producten van dit merk al toegepast.
 
Ook in de basisschool in Stasegem heeft wandenbouwer Demecoplaf in de ingang en in de polyvalente zaal het innovatieve akoestische product type I (Invisible) met een toplaag van geweven vinyl toegepast in de kleur Adanna. Aan de interieurbouwer Labonorm, die het maatmeubilair produceerde en installeerde, leverde Triplaco de kastfronten in verschillende kleuren en houtimitaties, afgekant met bijhorende ABS-stootvaste kantenband. Deze geluidsabsorberende kastscharnierdeuren zorgen er mee voor dat de nagalmtijd in de grotere klaslokalen onder de advies norm blijft.
 
Deze realisatie in een open binnenomgeving is een mooie aanvulling op de spraakmakende toepassingen in verschillende publieke en private gebouwen: administratieve centra (o.a. AC Leiespiegel, ontwerper Tony Fretton architects), congrescentra (o.a. Micx Mons, ontwerp Studio Daniel Liebeskind), woonzorgcentra of andere zorgcentra (AZ Zeno Knokke, ontwerp van Buro II & Archi+I in consortium met Aaprog en Boeckx Architects), auditioria (Deloitte HQ Auditiorium in Zaventem, Jaspers - Eyers Architects & A2RC Architects), sportcentra (Topsporthal Vlaanderen Gent, AVA Partners) en scholen (Vesalius HoGent, MKA Mark Koehler Architect).
Print Acoustics By Triplaco
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Deinze: werken voor Torck-site gestart

Deinze: werken voor Torck-site gestart

Op de site van de oude fabriekspanden van Torck in de Ommegangstraat in Deinze is gestart met de grondwerken voor de bouw van 60 wooneenheden en een commerciële ruimte, een fietsenstalling en een ondergrondse parking. Reeds 20% van de[…]

20/04/2021 | Deinze
Tab Architects ontwerpt evenementenhal voor Diksmuide

Tab Architects ontwerpt evenementenhal voor Diksmuide

Vijf kandidaten voor bouw gemeentehuis Middelkerke

Vijf kandidaten voor bouw gemeentehuis Middelkerke

Masterplan campus Diepenbeek zet in op de toekomst

Masterplan campus Diepenbeek zet in op de toekomst

Meer artikels