Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuw politiegebouw in Nazareth kost 6,6 miljoen €

Gerelateerde onderwerpen :

,
Nieuw politiegebouw in Nazareth kost 6,6 miljoen €

(c) Politiezone Schelde-Leie/BRUT-Styfhals

De politiezone Schelde-Leie bouwt een nieuw hoofdcommissariaat in de Weefstraat in Nazareth, op de hoek met de N60 (aan de Overstock-winkel). Het wordt ontworpen en gebouwd door ontwikkelaar Investpro, bouwbedrijf IBO en de architectenbureaus BRUT en Styfhals. De bouwwerken starten begin 2021.
De nieuwbouw zal het huidige gebouw in de Florastraat in De Pinte vervangen. “Dat gebouw dateert nog van de periode dat het korps daar 26 personeelsleden telde, tegenover een 80-tal vandaag. Het pand in De Pinte was al vele malen heringericht en aangevuld met voormalige rijkswachterswoningen, maar kampt met veel gebreken: geen winddichte cellen, geen degelijke verhoorruimte, asbest in de stookruimte, … De politiezone heeft een werkgebied van Sint-Martens-Latem tot Gavere en de ligging in De Pinte is dan niet ideaal om voor het hele gebied goede aanrijtijden te garanderen”, zegt Koen D’Hondt, de jongste korpschef van Vlaanderen.

Herontwikkeling

Eenmaal de nieuwbouw in Nazareth in gebruik is, kan de site in De Pinte herontwikkeld worden. Een deel is eigendom van de politiezone, een deel is van de Regie der Gebouwen. Reeds verschillende partijen maakten hun interesse kenbaar voor de site, die met zijn ligging aan het spoorstation en in het centrum van De Pinte en zijn omvang een echte buitenkans is voor projectontwikkelaars.

Bouwploeg

De politiezone werd financieel begeleid door Rasschaert en technisch door Sweco. Aanvankelijk waren negen inschrijvers geïnteresseerd voor deze design & build-opdracht. De procedure was in twee rondes verdeeld. In een eerste ronde werden enkel referenties gevraagd en werd het budget reeds vermeld. Na deze ronde waren er nog twee firma’s en die kregen dan het volledige bestek en moesten een uitgebreid ontwerp maken met plannen en renders.
 
Door een beoordelingscommissie werden deze ontwerpen dan onder de loep genomen en deze commissie koos voor Investpro en dan startten de onderhandelingen (met enkel Investpro). In juni van dit jaar was er een ‘best and final offer’ (bafo). Investpro werkt hier samen met aannemer IBO en de architectenbureaus BRUT en Styfhals. Voor Investpro en IBO is dit één van de eerste design&build-opdrachten voor een overheid. Beide realiseerden al wel een bedrijventerrein in Willebroek in een pps-constructie.

Tijdspad

Eind deze maand wordt de omgevingsvergunning gevraagd voor het nieuwe politiegebouw. De nieuwbouw in Nazareth zal 6.600.000 € kosten. De werken starten in het voorjaar van 2021. Als de werkzaamheden tegen de zomer van 2022 afgerond zijn, kan het nieuwe hoofdcommissariaat in gebruik worden genomen in het najaar van 2022.
 
De nieuwbouw heeft een voetafdruk van zowat 1.200 m² en een totale ruimte van zowat 2.500 m². Behalve de kelderruimte zijn er nog drie bovengrondse bouwlagen. Om aan te sluiten op de omgeving heeft het gebouw slechts één bouwlaag aan de Weefstraat. Er komen groendaken en de gevels worden uitgevoerd in baksteen.
 
Er staat nog een kapel op de bouwplaats. Het liefst zou de bouwploeg die verhuizen op het terrein, maar hoe en naar waar staat nog ter discussie.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vlaanderen investeert 1,2 miljoen euro in vier strategische projecten die moeten leiden tot minder verharding, klimaatbestendige steden en een beter toegankelijke natuur in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen. Voor deze oproep werden zeven[…]

18/08/2022 |
76 nieuwe appartementen in Aarschot

76 nieuwe appartementen in Aarschot

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Meer artikels