Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuw politiecommissariaat voor Kortrijk

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Nieuw politiecommissariaat voor Kortrijk

De Politiezone Vlas in Kortrijk neemt tegen het einde van dit jaar een nieuw commissariaat in gebruik. Het moderne en hedendaagse gebouw is volgestopt met geavanceerde technieken en helemaal klaar voor de toekomst. Bij de technische installatie van het gebouw is een sleutelrol weggelegd voor de technologie van Schneider Electric.

De Politiezone Vlas omvat de lokale politiediensten van Kortrijk, Kuurne en Lendelede. Tot voor kort bevonden de directies, diensten en driehonderd medewerkers van de politiezone zich verspreid over drie commissariaten in Kortrijk en twee lokale politieposten in Kuurne en Lendelede. In 2014 besliste de politiezone de drie commissariaten samen te brengen. Binnen enkele maanden opereert de politiezone van het nieuwe commissariaat Drie Hofsteden aan de Minister de Taeyelaan in Kortrijk. De lokale politieposten in Kuurne en Lendelede blijven behouden.

Aannemers

De politiezone gunde de opdracht voor het bouwproject aan de tijdelijke handelsvennootschap Vlas Drie Hofsteden, gevormd door vijf partners: Stadsbader (ruwbouw en omgeving), Building Group Jansen (binnenafwerking), Goedefroo + Goedefroo Architecten (architectuur), Bureau D’hondt-Beyens-Goesaert (stabiliteit) en Istema (studie van de technieken en epb).De samenwerking leverde een nieuw commissariaat op met een bescheiden ecologische voetafdruk dankzij de slimme inplanting op de site, het gebruik van duurzame technieken, een rationele waterhuishouding en het gebruik van kwaliteitsvolle materialen met een hoge prestatiegraad en beperkte exploitatiekosten.Het ontwerp van het gebouw is uitbreidbaar: in de toekomst blijft het mogelijk een bouwlaag toe te voegen. Het project omvat naast de bouw ook het onderhoud van het gebouw voor de komende twintig jaar. Dat moet ervoor zorgen dat het commissariaat gedurende die tijd functioneel en up-to-date blijft.

Concreet brengt het nieuwe commissariaat alle operationele diensten van de politiezone samen in één flexibele werkomgeving. Naast de nodige kantoorruimtes omvat het gebouw onder meer verhoorlokalen, een cellencomplex, voldoende ruimte voor regionale dispatching en de monitoring van het cameranetwerk, een parking voor dienst- en interventievoertuigen en diverse technische lokalen.

Onderhoud

“We hebben bij het project overal de voorkeur gegeven aan A-merken. De opdracht omvat immers ook twintig jaar onderhoud. Om te vermijden dat de onderhoudskosten uit de hand lopen, moet van bij de start geïnvesteerd worden in degelijk materiaal. Voor de elektrische installatie en de uitbouw van het datacenter viel de keuze daarom vrijwel volledig op technologie van Schneider Electric. EEG Group stond in voor de installatie. Veolia is de onderaannemer voor het onderhoud”, zegt Johan Sap, Senior Ontwerpingenieur Elektriciteit bij Istema.Verspreid in het gebouw bevinden zich twee datacenters, waarvoor Schneider Electric de racks (APC) en de koeling (Uniflair AM) leverde. In de racks bevinden zich onder meer de diverse servers, het omroepsysteem en de aansturing van de technische en administratieve netwerken. De koelinstallatie blaast koude lucht onder de racks door, die via de geperforeerde vloer langs de racks stroomt. In het tweede, kleinere datalokaal bevinden zich twee racks met een back-upsysteem voor het interne netwerk, opnieuw gekoeld met een oplossing van Schneider Electric.

“Dit project vormde voor ons een mooie uitdaging. We werden al vroeg bij het bouwproces betrokken waardoor we met de hulp van onze efficiënte installateurs snel op maat gemaakte oplossingen konden voorstellen, volledig afgestemd op behoeftes van de eindklant", besluit Floris Doomst, Account Technisch Manager bij Schneider Electric.

Technische fiche

Commissariaat Drie Hofsteden

12.000 m² vloeroppervlakte
152 km elektrische en datakabels
1.200 datapunten
42 laadpunten voor elektrische voertuigen

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

119 nieuwe studentenkamers in Brusselse Kanaalzone

119 nieuwe studentenkamers in Brusselse Kanaalzone

In de Brusselse Kanaalzone is projectontwikkelaar Unibricks begonnen met de bouw van Unest Erasmus, een complex met 119 studentenkamers. De werken moeten klaar zijn in de loop van het academiejaar 2022-2023. De ontwikkelaar wil tegen 2025 zijn[…]

06/12/2021 | Projectennieuwbouw
Middelkerke bekijkt uitbreiding politiecommissariaat

Middelkerke bekijkt uitbreiding politiecommissariaat

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Dilbeek stelt masterplan Keperenberg voor

Dilbeek stelt masterplan Keperenberg voor

Meer artikels