Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuw platform maakt drones beschikbaar voor zakelijke toepassingen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Nieuw platform maakt drones beschikbaar voor zakelijke toepassingen

Het telecombedrijf Proximus, SkeyDrone en DroneMatrix bundelen hun krachten om een platform te ontwikkelen waarmee drones ‘on demand’ missies kunnen uitvoeren voor zakelijke doeleinden. Alle partners brengen hun specifieke vaardigheden en hun unieke kennis mee. Na een eerste fase van commerciële en technische testen, zullen de drie partners deze dienst tegen eind 2021 in een b2b-omgeving op de markt brengen.
Bedrijven in België die het gebruik van drones in hun bedrijfsprocessen proberen te integreren, worden geconfronteerd met tal van obstakels: dronetechnologie vereist namelijk veel expertise, de regelgeving is erg complex en streng, en zinvolle commerciële diensten zijn nog volop in ontwikkeling. Ondanks deze drempels wegen de voordelen van het gebruik van drones (o.a. omwille van hun hogere efficiëntie) voor veel innovatieve bedrijven duidelijk positief door.
 
Daarom besloten Proximus, SkeyDrone, een dienstverlener inzake luchtverkeer met drones en DroneMatrix, een hard- en softwareontwikkelaar voor drones, de handen in elkaar te slaan om deze drempels weg te werken. Ze werken aan de ontwikkeling van een geïntegreerd platform waarmee drones in een gecontroleerde en beveiligde omgeving over België kunnen vliegen voor specifieke missies. Dat gebeurt in overeenstemming met de Belgische en Europese regelgeving. Het platform richt zich zowel op dronevluchten met piloot als op geautomatiseerde vluchten.
 
"We ontwikkelen reeds van bij de start van de drone-industrie in België drones en softwaretoepassingen. Die investering in onderzoek en ontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat we vandaag in België een geschikte partner zijn voor wat betreft de technologisch kant van een project als dit. We kunnen ons nu concentreren op de door ons vergaarde kennis om dit drone-netwerk te ontwikkelen", zegt Frank Vanwelkenhuyzen, de voorzitter van DroneMatrix.
 
Proximus zal het project met zijn 4G- en 5G netwerken, systeemintegratie en vakkennis inzake data-analyse ondersteunen. “We beschouwen deze samenwerking als zeer belangrijk, omdat het een eerste en zeer concreet initiatief is waarbij drones gebruik zullen maken van het zeer performante netwerk en de data-analyse diensten van Proximus voor verschillende opdrachten zoals bewaking, het controleren van de infrastructuur, de veiligheid of zelfs binnen de logistiek, zegt Anne-Sophie Lotgering, executive vice-president enterprise business unit van Proximus.
 
SkeyDrone, een dochteronderneming van luchtverkeersregulator skeyes, voegt expertise en competenties toe op het gebied van luchtverkeersbeheer en de correcte naleving van de bestaande regels.
 
“Onze interesse in drones is duidelijk. Onze grootste zorg is altijd de veiligheid van het volledige luchtverkeer, of het nu bemand of onbemand is. We hebben de dronesector vanaf het begin ondersteund omdat we geloven in het economische potentieel. We bieden graag onze diensten aan in een wereld waarin het luchtverkeer tot in de puntjes geregeld is. Daarom zetten we ons in voor deze samenwerking als pionier van het onbemande vliegverkeer”, zegt Hendrik-Jan Van Der Gucht, managing director van SkeyDrone.
 
Het project met als naam ‘6th NeTWorK’, zal in 2021 starten met een fase van technische ontwikkeling, naast de uitvoering van een uitgebreide marktstudie. Als de uitkomst positief is, zal een tweede fase de commercialisering van de verschillende b2b-droneservices in gang zetten tegen eind volgend jaar. Begin 2022 wil het consortium dan zakelijke dronediensten aanbieden.
 
Hoe het platform er precies gaat uitzien, welke diensten zullen worden aangeboden en tegen welke tarieven is nog niet bekend. De drie partners mikken op alle zakelijke dronevluchten, geautomatiseerd of met piloot, in de luchtlaag van 50 tot 150 m. Er wordt onder meer gedacht aan toepassingen zoals de inspectie van masten of het inzetten van drones voor de bewaking van gebouwen.
 
Door Europese initiatieven verandert de Belgische droneregelgeving vanaf 1 januari. Er zijn een aantal wijzigingen voor wat betreft de registratie van een drone en de leeftijdsvereisten voor de besturing. Het nieuwe regelement voor drones houdt vanaf dan ook rekening met vluchten die buiten het gezichtsveld van de piloot worden uitgevoerd.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Huurland zet in op elektrificatie van de huurvloot.

Publireportage

Huurland zet in op elektrificatie van de huurvloot.

Bij Huurland geloven we sterk dat elektrische machines de toekomst zijn. Zeker in het domein van het grondverzet ligt er nog een grote uitdaging, eentje die wij graag aannemen. De elektrische kniklader Giant G2200 E is een perfecte aanvulling[…]

Off-site en prefabricage: de manier om duurzamer, sneller, flexibeler en efficiënter te (ver)bouwen

Publireportage

Off-site en prefabricage: de manier om duurzamer, sneller, flexibeler en efficiënter te (ver)bouwen

Verzeker de zonnepanelen van uw bedrijfsgebouwen

Publireportage

Verzeker de zonnepanelen van uw bedrijfsgebouwen

Meer groen in de stad? Daar helpen wij bij Deschacht graag aan mee!

Publireportage

Meer groen in de stad? Daar helpen wij bij Deschacht graag aan mee!

Meer artikels