Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuw ontwerp voor asbezorging

Gerelateerde onderwerpen :

Nieuw ontwerp voor asbezorging

Landschapsarchitect Andy Malengier heeft samen met Concrete Diversity de Ama-collectie ontwikkeld. Ama is een volledig nieuwe reeks van hoogwaardige asbezorgingsmonumenten met bijhorende elementen voor begraafplaatsen.

Ama is de overkoepelende naam van twee lijnen: Cubi en Renium. Beide lijnen bestaan uit vijf verschillende elementen die met elkaar in harmonie leven: een columbariummonument met vier tot acht nissen, een urnenmonument met vier bijhorende urnenkelders in kunststof, een herdenkingsmonument, een ceremoniesokkel en een zitelement.

“De urnenmonumenten laten zich perfect combineren met de columbariummonumenten. Het herdenkingsmonument is specifiek ontworpen om bij een strooiweide te plaatsen. De ceremoniesokkel is een lage sokkel waarop de urne kan geplaatst worden tijdens de ceremonie. De sokkel is gecreëerd om bij een strooiweide of afscheidsplaats te zetten. Het zitelement is vormgegeven naar dezelfde maatvoering van de overige elementen om een harmonisch geheel te verkrijgen”, zegt Niko Gevaert van Concrete Diversity.  

Beton

Het gepatenteerde product werd zopas op de begraafplaats van Oostrozebeke geplaatst. De columbariummonumenten bestaan uit opvallende witte kubussen in hoogwaardig architectonisch beton. De elementen worden in de superieure Fino (gepolijste) afwerking geleverd en er kan gekozen worden uit verschillende standaardkleuren.

“Het resultaat is een hoogstaand betonproduct met een héél fijne en duurzame afwerking. Het voordeel is dat de componenten meer uitstraling krijgen. De natuursteenkorrels die verwerkt worden in het beton komen dan beter tot hun recht. De monumenten zijn ook beter bestand tegen het weer. Dankzij de hoogwaardige afwerking treedt er op de bouwstenen minder snel vervuiling op. Een gepolijste afwerking heeft minder onderhoud nodig dan bijvoorbeeld glad beton. We hebben de robuuste elementen ook van een anti-graffitilaag voorzien. De columbariumelementen beschikken over een verdoken sluitsysteem, zodat ze niet makkelijk open te krijgen zijn. De plaatsing is dan weer eenvoudig. De elementen worden voorgemonteerd in de fabriek en met de kraanwagen ter plaatse gebracht”, zegt Niko Gevaert.

Bedoeling

De Ama-Cubi- en de Ama-Renium-collectie is vormgegeven door landschapsarchitect Andy Malengier. Hij is gespecialiseerd in het ontwerpen van begraafplaatsen.

“Naast mijn algemene opdrachten in de landschapsarchitectuur heb ik de afgelopen jaren veel vernieuwing gecreëerd op heel wat begraafplaatsen in Vlaanderen. Ik vond dat er op de markt te weinig kwalitatief aanbod was. Met dit project wilde ik ook afstand nemen van de alom gekende columbariummuren. De bedoeling is om begraafplaatsen wat aantrekkelijker te maken. Er is nood aan een waardige, serene en mooie manier van asbezorging. Ik wil daarom het ceremoniële afscheid en de latere herdenking op een hoger niveau brengen. Begraafplaatsen aantrekkelijker maken moet mensen ertoe aanzetten om er te komen wandelen en tot rust te komen.”

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Limburg opent Vlaams opleidingslabo voor rioolrenovatie

Limburg opent Vlaams opleidingslabo voor rioolrenovatie

Begin vorig jaar werd gestart met ‘Leiding 4’, een nieuw initiatief om werkzoekenden op te leiden tot professionele rioolrenovatietechnici. In december werden de eerste gekwalificeerde technici opgeleverd. Vandaag, na een jaar[…]

Antwerpen keurt schetsontwerp Spoorpark goed

Antwerpen keurt schetsontwerp Spoorpark goed

West-Vlaanderen plant aanleg vijf fietspaden

West-Vlaanderen plant aanleg vijf fietspaden

4 miljoen € voor heraanleg Bloemenwijk Brugge

4 miljoen € voor heraanleg Bloemenwijk Brugge

Meer artikels