Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuw leven in Normaalschool in Lier

Gerelateerde onderwerpen :

,
Nieuw leven in Normaalschool in Lier

Propjectontwikkelaar Vanhaerents is, samen met de architectenbureaus META, BOB361, Callebaut en OKRA, de laureaat van de ontwerpwedstrijd voor de herbestemming van de Normaalschoolsite in Lier. Het ontwerpteam zal er een incubator en een 140-tal woningen realiseren. De historisch waardevolle gebouwen worden bewaard en de nieuwe volumes worden ingepast in het binnengebied en creëren zowel publieke, collectieve als private open ruimte.

De Normaalschoolsite in Lier omvat een bebouwde oppervlakte van meer dan 20.000 m² en bevindt zich in het binnengebied van het bouwblok tussen de Berlaarsestraat, de Sint-Gummarusstraat, de De Heyderstraat en de Kluizestraat. De herontwikkeling stimuleert het stedelijke wonen door de bouw van een 140-tal woningen in een binnengebied. De transformatie van de site naar een publiek toegankelijk gebied biedt een uitgelezen kans voor nieuw stedelijk leven in de sterk verdichte Lierse binnenstad, een pleisterplaats voor de onmiddellijke buurt en voor heel Lier.

Heldere structuur

De gebouwen op de site vormen een heldere structuur van schoolgebouwen uit het begin van de 20ste eeuw. De school sloot in 2012 de deuren, omdat de gebouwen te verouderd waren. Het ontwerpteam bestaande uit META, BOB361, Callebaut en OKRA besloot om de historisch waardevolle gebouwen te behouden en enkel de minderwaardige constructies te slopen om plaats te maken voor nieuwbouwvolumes.

Het programma bestaat uit een publiek deel met een horecazaak en een incubator, drie buurtwinkels en een kantoorgebouwtje. De incubator wordt een broedplaats voor startende ondernemingen en creatievelingen in Lier. Ze beschikken er over alle faciliteiten en netwerkmogelijkheden om zich ten volle te ontplooien. 

Daarnaast bevat de site uitsluitend woonfuncties. Iedere vorm van wonen komt aan bod: herbestemmingswonen in het karaktervolle bestaande schoolpatrimonium, functioneel ontworpen nieuwbouwappartementen voor jonge starters en gezinnen, een cohousingproject van een tiental units in het voormalige klooster, acht grondgebonden rijwoningen met privétuin, praktijkwoningen, kangoeroewoningen, comfortappartementen en cascowoningen.

 

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

Eerste steen voor woontoren UpperLeft in Antwerpen

Eerste steen voor woontoren UpperLeft in Antwerpen

In Antwerpen wordt met de bouw van UpperLeft de eerste woontoren met een ‘virtuele manager’ gerealiseerd. Volgens de initiatiefnemers gaat het om een Belgische primeur. Met behulp van een unieke service-app die op maat van het[…]

12/06/2019 |
Alides verbouwt thuishaven van Group Maes

Alides verbouwt thuishaven van Group Maes

Nieuwbouw voor argenta & ROB langs E403 in Ardooie

UPDATE

Nieuwbouw voor argenta & ROB langs E403 in Ardooie

‘Caterpillar’ van Wim Delvoye in Middelkerke krijgt oplegger

‘Caterpillar’ van Wim Delvoye in Middelkerke krijgt oplegger

Meer artikels