Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuw kenniscentrum in Geraardsbergen is groen stadsbaken

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Nieuw kenniscentrum in Geraardsbergen is groen stadsbaken

Foto: © Koen Van Der Mynsbrugge.

De bibliotheek, het stadsarchief, vergaderzalen en werkruimtes voor stadsdiensten: allemaal krijgen ze binnenkort hun eigen plek in het gloednieuwe kenniscentrum van de stad Geraardsbergen, dat over een jaar de deuren zal openen. In hun streven naar een uiterst duurzaam en esthetisch ontwerp, kozen architect en bouwheer voor een  recent ontwikkeld raam-, deur- en gevelsysteem.
Al deze functies samenbrengen in één gebouw was aanvankelijk niet zo voorzien. Architect Koen Van Der Mynsbrugge, die met zijn architectenbureau een ruime expertise heeft opgebouwd in overheidsopdrachten en woningbouw, kreeg het project toegewezen in 1987.

De oorspronkelijke opdracht omvatte enkel de bouw van een nieuwe bibliotheek, aangezien het gebouw in de Gasthuisstraat niet meer voldeed aan de noden van een hedendaagse bibliotheek. Verschillende inplantingsplaatsen werden overwogen, alvorens de keuze in 2015 op de huidige en finale site achter het administratief centrum en het politiegebouw is gevallen.

Esthetisch en duurzaam

Daar is de voorbije periode een imposant, groen baken herrezen, zowel letterlijk als figuurlijk. Om het groene karakter van het gebouw te accentueren koos het bouwteam voor een bijzondere geglazuurde groene gevelsteen.

Architect Koen Van Der Mynsbrugge streefde naar een minimale energievraag en wilde de energievraag maximaal reduceren, fossiele brandstoffen terugdringen en zoveel mogelijk duurzame energiebronnen inzetten.

Daarbij bleek de keuze van het buitenschrijnwerk cruciaal te zijn. Met grote raampartijen wilde hij een maximale lichtinval voorzien, maar dit mocht uiteraard niet leiden tot oververhitting. In zijn zoektocht kwam hij uit bij Schüco.

“Uit een eerste gesprek met Koen, bleek dat hij op zoek was naar een passende oplossing om een zo strak en slank mogelijk gordijngevelsysteem te kunnen toepassen. Ook de opengaande delen wilde de architect graag zo slank mogelijk uitvoeren”, aldus Kristof De Sadeleer, project manager bij Schüco.

Hiervoor bleek het recent gelanceerde FWS 60 CV (Concealed Vent) systeem van Schüco geschikt. Het is een innovatief aluminium gevelsysteem met onzichtbaar geïntegreerde vleugels, waardoor het optimaal thermisch isoleert en esthetisch heel smal oogt. 
“Dat we wel degelijk in ons opzet geslaagd zijn, blijkt trouwens uit enkele ongeruste berichten van medewerkers van het toekomstige gebouw, die, afgaande op het buitenaanzicht, dachten dat er geen opengaande delen waren voorzien”, vertelt Koen Van Der Mynsbrugge.

Vaste velden en opendraaiende ramen zijn van buitenaf niet te onderscheiden. Ook de glasbalustrades, die met het oog op de doorvalveiligheid geïntegreerd werden, zijn vrijwel onzichtbaar. Dat zorgt voor een mooi en strak resultaat, precies zoals de architect dit beoogde.

Het gevelsysteem werd gecombineerd met de CTB-zonwering, die dankzij haar vormgeving en positie van de lamellen een optimale zonwering en een transparante doorkijk garandeert. De lamellen kunnen ook bij hoge windsnelheden gebruikt worden en zowel in opbouw gemonteerd als verborgen geïntegreerd worden in de gevel. 

Alulim stond in voor de productie en plaatsing van de systemen. Een constructie met onderlicht en bovenlicht, samen met de zonnewering werd voor dit gloednieuwe systeem nog niet toegepast. Daarom heeft Schüco, samen met Alulim, een grondige voorstudie gedaan.

De nauwe samenwerking tussen de stad Geraardsbergen als bouwheer, de architect, aannemer De Brandt nv en Schüco zorgde voor een goed verloop van de uitvoering en een mooi resultaat. De strakke vormgeving en verschillende groene tinten in de baksteen en de beglazing zijn samengesmolten tot een uniek gebouw. 

“Net zoals bij andere bouwprojecten, zijn we ook hier op uitdagingen gebotst. Maar het eindresultaat mag er zijn. Esthetiek en duurzaamheid komen hier heel mooi samen”, aldus Kristof De Sadeleer. Ondertussen wordt ook samengewerkt aan een renovatieproject voor een school in Geraardsbergen, waar de CTB-zonwering wordt toegepast op een klassiek raamsysteem.
Foto’s: © Koen Van Der Mynsbrugge.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

De gemeente Jette, de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en de Vlaamse overheid werken samen aan nieuwe gebouwen voor de kleuters en de leerlingen van de Nederlandstalige academie voor Muziek-Woord-Dans op de campus Van Asbroeck. In een tweede[…]

27/05/2022 | ProjectenScholen
140 miljoen euro voor nieuw kenniscentrum in Gent

140 miljoen euro voor nieuw kenniscentrum in Gent

Opvangcentrum voor asielzoekers in Rixensart wordt gemoderniseerd

Opvangcentrum voor asielzoekers in Rixensart wordt gemoderniseerd

Fluxys en Gasunie bouwen grensoverschrijdend waterstofnetwerk

Fluxys en Gasunie bouwen grensoverschrijdend waterstofnetwerk

Meer artikels