Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuw justitiepaleis voor Eupen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Nieuw justitiepaleis voor Eupen

Foto's: Regie der Gebouwen

De Regie der Gebouwen heeft in Eupen een nieuwe site ingericht voor Justitie. Het nieuwe justitiepaleis op de Rathausplatz in het centrum van de stad, werd zopas ingehuldigd. De renovatie van de bijgebouwen werd in januari voltooid.

Het project kwam tot stand via een publiek-private samenwerking. De Regie der Gebouwen wees de opdracht voor de uitvoering van de werken toe aan een privéfirma. Ze huurt het complex gedurende 25 jaar, met een aankoopoptie aan het einde van de huurtermijn.

Daarnaast financierde de Regie der Gebouwen alle eerste installatiewerken. Deze omvatten alle afwerkingen zoals de vloer, de plafonnering, de schilderwerken en alle technische installaties: verwarming, elektriciteit, beveiliging, het sanitair, enz.



De werken werden in twee fases uitgevoerd. De eerste fase bestond uit het vrijmaken van het terrein en het bouwen van het nieuwe gerechtsgebouw. Daarvoor moesten eerst de bestaande gebouwen op het nummer 2, 4 en 6 van de Rathausplatz, de bijgebouwen, de loods en de garages aan de achterkant van de straat worden afgebroken.

De tweede fase omvatte de volledige renovatie van de bijgebouwen van het nieuw justitiepaleis (nr. 8 en 10). Behalve de buitenmuren en een aantal binnenmuren, de structuur van het dak en de vloerplaat op het gelijkvloers, werd alles afgebroken en heropgebouwd om te beantwoorden aan de behoeften van justitie. Op vraag van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, konden bepaalde lijsten worden bewaard en geïntegreerd in de nieuwe ruimte.  



Aan de achterkant van het gebouw zijn twee parkings voorzien: een openbare parking en een voor de magistraten. Het nieuwe complex borduurt voort op het bestaande stedelijke weefsel. Volumematig past het gebouw perfect bij de te behouden en de te renoveren gebouwen. De gekozen materialen, zoals het lichte pleisterwerk, de grote glasvlakken, de blauwe steen en het staal geven een hedendaagse uitstraling.

De ingang, die gekenmerkt wordt door een grote glazen wand, is duidelijk herkenbaar en zeer symbolisch: de rechtspraak is transparant en voor iedereen toegankelijk. Die ingang leidt tot de salle des pas perdus, die helemaal in het licht baadt dankzij een glazen dak, en uitgeeft op een binnenkoer.  De vier zittingszalen bevinden zich allemaal rond die salle des pas perdus.

Aan de achterkant van het gebouw worden meer private ingangen voorzien, voor het personeel, de magistraten en de advocaten . Er wordt ook een aparte ingang voorzien voor de aankomst van celwagens. De verdiepingen bieden onderdak aan de griffies en aan de kantoren voor het personeel.



Alle circulatiewegen binnen het gerechtsgebouw en de bijgebouwen beantwoorden strikt aan de normen voor personen met beperkte mobiliteit. Er werden toegangshellingen en liften voor personen met beperkte mobiliteit voorzien. Het project past helemaal binnen de criteria van duurzaam bouwen en beantwoordt aan de huidige hoge energetische performantiecriteria.

Omdat de zuidwestelijke gevel aan de straatkant ligt, worden zonneschermen en zonwerende beglazing voorzien om oververhitting te beperken.Het regenwater wordt gerecupereerd en herbruikt voor het sanitair. Een groendak overkoepelt de platte delen van  het complex. De gebruikte materialen zijn robuust en vandalismebestendig om hun duurzaamheid te waarborgen.



Sinds november 2018 huisvest het nieuw justitiepaleis de rechtbank van eerste aanleg, de onderzoeksrechters, de jeugdrechtbank, het parket van de Procureur des Konings, het politieparket en het arbeidsauditoriaat. In de loop van dit voorjaar nemen ook de diensten van  de arbeidsrechtbank, de ondernemingsrechtbank, het vredegerecht en de Orde van Advocaten hun intrek in de gerenoveerde bijgebouwen. Het complex biedt ook plaats aan een refter en een productiekeuken voor Fedorest.

Technische fiche

•    Aanbestedende overheid en ontwerp van het project: Regie der Gebouwen
•    Eigenaar en opdrachtgever: Befimmo
•    Gebruikers: FOD Justitie | FOD Financiën (restaurant Fedorest)
•    Architect werfopvolging: Arcade Archi
•    Aannemer: Wust nv
•    Duur van de werken:
    - Eerste fase: januari 2017 - september 2018
    - Tweede fase: januari 2019 - januari 2020
•    Huurtermijn: 25 jaar met aankoopoptie aan het einde van de huurtermijn
•    Kostprijs eerste instaatstellingswerken - fase 1: ongeveer 2.300.000 €, btw inbegrepen
•    Kostprijs eerste instaatstellingswerken - fase 2:  ongeveer 415.000 €, btw inbegrepen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Energetische renovatie voor 181 woningen in Maasmechelen

Energetische renovatie voor 181 woningen in Maasmechelen

De sociale huisvestingsmaatschappij Maaslands Huis cvba is bezig met de energetische renovatie van 181 verhuurde woongelegenheden, gelegen in de wijk Grimbyerbroek in Opgrimbie-Maasmechelen. Het gaat om een investering van 10.642.112,61 €[…]

Vastgoedbedrijf neemt TT-Center in Hasselt over

Vastgoedbedrijf neemt TT-Center in Hasselt over

Duurzaamste woonwijk van Gent voltooid

Duurzaamste woonwijk van Gent voltooid

Coöperatief warmetnet voor Minerve-site in Antwerpen

Coöperatief warmetnet voor Minerve-site in Antwerpen

Meer artikels