Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuw hoofdkantoor Vandemoortele Group is visitekaartje voor circulair bouwen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Nieuw hoofdkantoor Vandemoortele Group is visitekaartje voor circulair bouwen

(c) Schüco Belgium

Het Amsterdamse architectenbureau RAU ontwierp het nieuwe hoofdkantoor en ‘Food Experience Centre’ voor de Vandemoortele Group in Gent. Naast een flexibele en innovatieve werkplek met een oppervlakte van ruim 5.000 m², moest het gebouw van de voedselproducent ook uitgroeien tot een schoolvoorbeeld van duurzaamheid en circulair bouwen.
Voor de geveltechnologie werd een beroep gedaan op Schüco, gespecialiseerd in de toepassing van de cradle-to-cradle filosofie. Schüco werd betrokken bij het project toen gevelbouwer Vorsselmans, een specialist in aluminium ramen en gevels, aanhaakte bij het project.
 
Samen realiseerden ze een volledig modulaire vliesgevel die kan worden gedemonteerd en opnieuw geplaatst. Het gehele werd opgebouwd met de Schüco FWS 50, met een stijldiepte van 150 mm. Zo kunnen onderdelen van het gebouw in de toekomst worden hergebruikt en met minimale aanpassingen uitgebreid.
 
“Alles start bij de materiaalkeuze en de productontwikkeling. We staan in de eerste plaats voor kwaliteitsproducten die zo lang mogelijk op topniveau blijven. Aangaande de recycleerbaarheid zetten we volop in op een holistische benadering. We kijken meer dan alleen naar het aluminium, we houden ook rekening met het beslag, het rubber het glas, ...  Dit project was ons echt op het lijf geschreven”, stelt Joep Römgens, head of engineering België & Luxemburg bij Schüco.

Uitdagingen

Twee vereisten zorgden voor extra technische uitdagingen: de brandveiligheid en de hoge eisen op het vlak van akoestische isolatie. Waar de gevel grenst aan de trappenhuizen is hij brandwerend uitgevoerd.
 
Aan de zuidkant, waar het gebouw grenst aan de drukke Ottergemsesteenweg, werd akoestisch glas geplaatst. Nergens zijn deze aanvullende eisen zichtbaar aan de buitenkant van het gebouw.
 
Voor de zonwering ten slotte werd gekozen voor de Schüco ALB, met rechthoekige lamellen van 400 millimeter breed. Voor dit project werden ze met een opvallend verspringend patroon op een afstand van 160 mm van het glas geplaatst.

Overheid

Alles samen is de gevel van dit project een staaltje van toptechniek, perfect geïntegreerd in de duurzame visie van de architect. Het werd een echt visitekaartje, iets wat ook de Belgische overheid is opgevallen. Die gebruikt het gebouw als voorbeeld om circulariteit te toetsen en te definiëren.
 
Het volledig gebouw mocht uiteindelijk het Breeam Excellent label ontvangen. Naast de passieve energetische middelen die in het ontwerp zijn geïmplementeerd, helpen verschillende actieve energiesystemen om energie uit hernieuwbare bronnen te genereren.
Denk bijvoorbeeld aan de fotovoltaïsche modules op het dak, de aardesondes in combinatie met een warmtepomp en een regenwaterreservoir.

Technische fiche

Project: hoofdkantoor en ‘food experience center’ Vandemoortele
Locatie: Gent
Architect: RAU (Amsterdam)
Aannemer: Groep Van Roey
Gevelbouwer: Vorsselmans
Systeemleverancier: Schüco Belgium Aluminium
 
https://youtu.be/xWXKqk_6F64
 
Foto’s: © Schüco Belgium.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

De stad Dendermonde schrijft een studieopdracht uit voor de opmaak van het ruimtelijk masterplan ‘Vestinggordel Dendermonde’, inclusief een participatieluik. Dat gebeurt in samenwerking met de Vlaamse bouwmeester. Het plangebied[…]

Lommel wil nieuw jongerencentrum bouwen

Lommel wil nieuw jongerencentrum bouwen

Negentiende Oproep WinVorm

Negentiende Oproep WinVorm

Consortium gekozen voor bouw nieuw VRT-hoofdkwartier

Consortium gekozen voor bouw nieuw VRT-hoofdkwartier

Meer artikels