Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuw herkenningsteken voor beschermd onroerend erfgoed

Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft het nieuwe herkenningsteken voor beschermd onroerend erfgoed in Vlaanderen voorgesteld. Het is een wit vaantje met een gele driehoekige punt rechtsonder. Het agentschap Onroerend Erfgoed vraagt de oude blauwwitte schildjes of ronde herkenningstekens voor beschermde landschappen te verwijderen en te vervangen door het nieuwe herkenningsteken. Het bord met het herkenningsteken kan door eigenaars, beheerders, huurders en erfpachtnemers kosteloos besteld worden bij het agentschap Onroerend Erfgoed. Een gezamenlijke aanvraag door erfgoedbeheerders is eveneens mogelijk.

Alle types van onroerend erfgoed krijgen weldra hetzelfde nieuwe herkennings­teken: zowel beschermde archeologische sites, monumenten, cultuurhistorische landschappen als stads- en dorpsgezichten.

Het nieuwe embleem vervangt het bekende blauwe schildje. Het probleem is dat dit blauwwitte embleem volgens de internationale bepalingen van het verdrag van Den Haag uit 1954 slechts mag worden aangebracht voor sites die moeten gevrijwaard worden van militaire handelingen. Daardoor werd het embleem op vele plaatsen oneigenlijk gebruikt. Het blauwwitte schildje blijft in Vlaanderen uitsluitend behouden voor het museum Plantin-Moretus in Antwerpen.

Het is de bedoeling op langere termijn alle Belgische werelderfgoederen een versterkte bescherming te geven. Dat is echter federale materie. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nelissen Steenfabrieken viert 100ste verjaardag

Nelissen Steenfabrieken viert 100ste verjaardag

Nelissen Steenfabrieken uit Lanaken viert dit jaar zijn 100ste verjaardag. Het bedrijf ruilt het traditionele feestgedruis echter in voor een grootschalige solidariteitsactie. Het team van Nelissen doorkruist de komende weken het hele land onder[…]

SPIE Belgium wint award voor jongerenintegratie

SPIE Belgium wint award voor jongerenintegratie

Architecturale dialoog tussen industrieel verleden en toekomst

Architecturale dialoog tussen industrieel verleden en toekomst

BMP overhandigt memorandum aan minister Matthias Diependaele

BMP overhandigt memorandum aan minister Matthias Diependaele