Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuw gebouw voor tuiners van Brusselse Kruidtuin

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Nieuw gebouw voor tuiners van Brusselse Kruidtuin

(c) Leefmilieu Brussel/Beliris

Naast de Kruidtuin in Brussel werd een nieuwe werkplek voor de tuiniers en parkwachters van Leefmilieu Brussel gerealiseerd. In het nieuwe gebouw zal tevens het materiaal voor het onderhoud van de Brusselse parken worden ondergebracht.
Het gebouw is passief, heeft een groendak en gevels bekleed met hout. Er werd 2,5 miljoen € uitgetrokken voor de studies en de realisatie van dit project, uitgevoerd in opdracht van Beliris, de publieke bouwexpert voor Brussel in samenwerking met Leefmilieu Brussel, de studiebureaus Arter en Ellyps, en aannemer Gillion.
 
Het gebouw 860 m² werd zopas officieel ingehuldigd en wordt een nieuwe functionele werkplek waar de tuinmannen en parkwachters zich kunnen omkleden, hun materiaal ophalen en daarna weer opbergen.
 
In het gedeelte met het gegolfde groendak bevinden zich de technische ruimtes en leefruimtes. De stockage en bergruimtes en garages voor vijf bestelwagens  zijn toegankelijk via een helling opzij van het gebouw. In het geometrische volume bevinden zich kantoren en vergaderruimtes, evenals een EHBO-post.
 
De opvallende architectuur sluit aan bij het park met zijn golvende groendak, dat doet denken aan een berm, gevels met houten bekleding en een toren bekleed met groen zink als verwijzing naar de koepel van de Orangerie in de Kruidtuin. Ook figuurlijk is het een groen gebouw. Met uitzondering van de garages met hun sectionale poorten beantwoordt het aan de passiefstandaard en is dus luchtdicht, goed geïsoleerd en verbruikt jaarlijks niet meer dan 15 kWh/m².
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

152 miljoen € voor Brussels politiegebouw

152 miljoen € voor Brussels politiegebouw

De burgemeesters van Brussel en Elsene hebben de architectenbureaus B-architecten en OSAR aangesteld voor de bouw van het gebouw van De Ligne. De kosten van het hele project worden begroot op 152 miljoen €, waarvan iets meer dan 33 miljoen[…]

19/10/2021 | BrusselProjecten
Brussel bouwt centrum voor druggebruikers

Brussel bouwt centrum voor druggebruikers

Vlaamse regering bouwt in Brussel kantoor voor 4.750 ambtenaren

Vlaamse regering bouwt in Brussel kantoor voor 4.750 ambtenaren

Renovatie daken Egmontpaleis gaat volgende fase in

Renovatie daken Egmontpaleis gaat volgende fase in

Meer artikels