Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuw gebouw voor speciale eenheden Federale Politie in Brussel

Gerelateerde onderwerpen :

Nieuw gebouw voor speciale eenheden Federale Politie in Brussel

© Regie der Gebouwen

De Regie der Gebouwen gaat op de site van de kazerne van de Federale Politie in Etterbeek een gebouw renoveren en herinrichten om er de diensten van de DSU (Directie Speciale Eenheden) te huisvesten. De ingreep zal ongeveer 17 miljoen euro kosten en de werken zullen een tweetal jaren in beslag nemen. 

Het gaat om een gebouw met een voorlopig onbezette oppervlakte van ongeveer 4.654 m². Enkel de buitenmuren worden behouden, terwijl de binnenkant volledig heropgebouwd en gerenoveerd zal worden. Sommige bijgebouwen zullen ook dubbel zo hoog worden gemaakt om grotere plateaus op de verdiepingen te creëren en flexibelere ruimtes ter beschikking te kunnen stellen. Er wordt ook een metalen loopbrug gebouwd om het pand te verbinden met een ander gebouw.
 
Er komt binnen- en buitenisolatie, er worden meer dan 1.600 zonnepanelen geplaatst en er worden nieuwe ramen met een hoge energieprestatie en zonwerende dubbele beglazing geïnstalleerd. Tevens wordt een efficiënt verwarmings- en ventilatiesysteem met energierecuperatie voorzien. De warmte- en koudeproductie zal verzekerd worden door een cascade bestaande uit een warmtepomp, een warmtekrachtkoppeling, koelmachines en gascondensatieketels. De ventilatie gebeurt door middel van systemen met dubbele stroming (variabel debiet) met energierecuperatoren.
 
De site de Witte de Haelen heeft een oppervlakte van bijna 60.000 m² en bestaat uit een twintigtal gebouwen waarin verschillende diensten van de Federale Politie zijn ondergebracht. Dit najaar zal de Regie der Gebouwen ook starten met de inrichting van een nieuwe perimeterbeveiliging voor de volledige site van de kazerne. Deze werkzaamheden omvatten onder meer een lichte renovatie van het onthaalgebouw, de vervanging van de ramen en toegangspoorten van de gehele ommuring en de renovatie van het centrale pad naar het voorplein. Deze werken zouden een kleine twee jaar in beslag nemen en ongeveer 3,8 miljoen euro kosten.
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe bestemming voor oude drukkerij Strobbe in Izegem

Nieuwe bestemming voor oude drukkerij Strobbe in Izegem

In het centrum van Izegem maakt de vroegere drukkerij Strobbe plaats voor 113 nieuwbouwappartementen. Projectontwikkelaar ION kreeg de goedkeuring voor vier bijna-energieneutrale gebouwen op de site die wordt omgebouwd tot Cultuurfabriek,[…]

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Gents voetbalveld wordt warmtebron voor de buurt

Gents voetbalveld wordt warmtebron voor de buurt

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Meer artikels