Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuw Europees project mikt op hergebruik baggerspecie

Gerelateerde onderwerpen :

Nieuw Europees project mikt op hergebruik baggerspecie

Waterwegen en Zeekanaal (W&Z) gaat op zoek naar nieuwe oplossingen om baggerspecie die ontstaat bij het onderhoud van waterwegen en havens een tweede leven te geven. Hiervoor wordt samengewerkt met partners uit Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Dat gebeurt onder de vlag van USAR (Using Sediments As a Resource), een nieuw Europees project waarvoor zopas het officiële startsein werd gegeven tijdens Aquacity/Environord in Lille, een vakbeurs en een congres die volledig gewijd zijn aan de watersector.

In het kader van USAR zoeken vijf instellingen uit de vier landen rond de Noordzee samen naar methodes hoe ze baggerspecie bv. kunnen hergebruiken als grondstof. Naast het Nederlandse Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, het Britse Westcountry Rivers Trust en Brightlingsea Harbour Commissioners en de Franse Ecole des Mines de Douai, neemt de Vlaamse waterwegbeheerder W&Z deel aan het project.

Als beheerder van een uitgebreid netwerk van waterwegen in Vlaanderen wordt W&Z geconfronteerd met grote hoeveelheden baggerspecie. Daarvoor wil het kostenefficiënte en duurzame oplossingen uitwerken. Zo kan baggerspecie bijvoorbeeld een nuttige toepassing krijgen als bouwstof bij het uitvoeren van dijkwerken en de aanleg van overstromingsgebieden in het kader van het Sigmaplan. Door de specie te hergebruiken, zijn minder primaire grondstoffen nodig, zoals klei en zand. W&Z wil op die manier een steentje bijdragen aan de circulaire economie in Vlaanderen.

Door de specie te hergebruiken, zijn minder primaire grondstoffen nodig, zoals klei en zand.

De partners van USAR richten zich op het hergebruik van zowel niet-verontreinigd als verontreinigd sediment. Vooral wat dat laatste betreft is er nog veel vooruitgang te boeken. USAR wil hiervoor nieuwe technieken ontwikkelen of bestaande technieken verfijnen. USAR krijgt steun van Interreg 2 Zeeën 2014-2020. Dat is een Europees Territoriaal Samenwerkingsprogramma voor Engeland, Frankrijk, Nederland en België (Vlaanderen) dat wordt meegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het programma wil een innovatief, kennis- en onderzoeksgebaseerd, duurzaam en inclusief 2 Zeeën-gebied ontwikkelen. Het programmagebied strekt zich uit over de kustregio's langs de zuidelijke Noordzee en het Kanaal.

Vier van de USAR-partners smeedden al een sterk samenwerkingsverband tijdens het Interreg-project PRISMA (Promoting Integrated Sediment Management, 2011-2014). Toen zette W&Z in Dendermonde een succesvol proefproject op, waarbij een innovatieve en kostenefficiënte methode ontwikkeld werd om baggerspecie afkomstig van onderhoudsbaggerwerken nuttig te gebruiken bij de bouw van een dijk in het kader van het Sigmaplan.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Demir sluit achterpoortje voor fraude met grondstofverklaringen

Demir sluit achterpoortje voor fraude met grondstofverklaringen

Aanvragers van grondstofverklaringen zullen vanaf 1 januari 2022 niet langer zelf analyseresultaten kunnen opladen in het webloket van de Vlaamse overheid. Vanaf dan kan dat enkel door erkende laboratoria gebeuren. Dat besliste de Vlaamse[…]

16/07/2021 | ActueelZuhal Demir
Oosterweelwerken krijgen groen licht

Oosterweelwerken krijgen groen licht

'Geen werken in vervuilde grond tot experten groen licht geven'

'Geen werken in vervuilde grond tot experten groen licht geven'

Denys geselecteerd voor Porthosproject in Rotterdam

Denys geselecteerd voor Porthosproject in Rotterdam

Meer artikels