Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuw duurzaam corona-testcentrum

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Nieuw duurzaam corona-testcentrum

(c) Denios

Denios AG, specialist in opslag en handling van gevaarlijke stoffen en veilig werken, heeft het naar eigen zeggen allereerste mobiele testcentrum geleverd voor het contactloos afnemen van een coronavirus-uitstrijkje. Het is heel duurzaam gebouwd. We hadden een gesprek met vestigingsmanager Ivo Van Wanghe van het kantoor in België.
Overal in Europa wordt momenteel hard gewerkt aan het realiseren van speciale coronavirus-testcentra. In deze centra kunnen mensen zich laten testen op het virus. Veiligheid staat hierbij voorop: direct contact tussen personeel en de potentiële patiënt moet voorkomen worden. Het Duitse Denios, specialist in veilig werken, levert het naar eigen zeggen allereerste mobiele testcentrum voor het contactloos afnemen van een coronavirus-uitstrijkje. De behoefte in Europa is groot aan dit soort oplossingen om mensen veilig te kunnen laten testen.

 
Compleet ingericht

 
Na het desinfecteren van de handen, betreedt de patiënt via een afsluitbare deur de patiëntenruimte. Een scheidingswand met raam, doorgeefluik en intercom zorgt voor een strikte scheiding van patiënten- en personeelsruimte. Via het doorgeefluik wordt door middel van een staafje bij de patiënt een uitstrijkje afgenomen. Het testcentrum omvat ook een ruimte voor het personeel. Alles kan vanuit de personeelsruimte worden bediend. De patiënten kan individueel of met ten hoogste drie personen tegelijk de ruimte betreden, met inachtneming van de voorgeschreven veiligheidsafstand.
 

Onderdruk

 
Onderdruk in de patiëntenruimte maakt dat daarbij geen virale aerosolen in de personeelsruimte terecht kunnen komen. “Er kan dus alleen lucht worden geblazen vanuit de personeelskant naar de kant van de patiënten”, zegt Ivo Van Wanghe. “Ook als de deur opent, gaat de lucht van buiten naar binnen, zodat er geen virusdeeltjes kunnen ontsnappen. Het luchttoevoer- en luchtafvoersysteem werkt op basis van mechanische ventilatie. Er wordt veelvuldig afgezogen via een mechanische ventilator op voethoogte. De stevige vloer heeft een draagkracht van 1.000 kg/m². De lucht wordt biologisch gezuiverd van virussen en stof met een Hepa-filter en door uv-licht. De luchtafvoer vindt plaats via het dak.”
 

Isolatie

 
Het testcentrum is duurzaam gebouwd. “Op alle wanden en deuren zitten isolatiepanelen in minerale wol met een dikte van 100 mm”, zegt Ivo Van Wanghe. “Op het dak hebben de panelen zelfs een dikte van 120 mm. Het heeft een hoge isolatiewaarde, namelijk een U-waarde van 0,42 W (m²K).” Voor de verlichting wordt led-verlichting met een vermogen van 11,5 Watt gebruikt, die het equivalent van 60 tot 70 Watt uitstraalt. De verwarming en koeling gebeurt door energiezuinige splitunits van bv. Daikin of Mitsubishi. “Die hebben een groot rendement”, zegt Ivo Van Wanghe. “Als het buiten -15° C vriest, kan er binnen tot 15° C verwarmd worden. Terug koelen kan tot 25° C of lager, zelfs bij een buitentemperatuur van 35° C.” De patiëntenruimte en de personeelsruimte zijn onafhankelijk van elkaar te verwarmen en te koelen.
 

Zonder lasnaden

 
Het testcentrum is standaard uitgerust met maximaal vier stoelen per ruimte en in de personeelsruimte een tafel, een ehbo-voorziening met oogspoeling en een compleet gemonteerde wasbak (toevoer en afvoer naar buiten). Andere uitvoeringen zijn op aanvraag leverbaar. De pvc-vloer is naadloos gelast. Alle overige oppervlakken zijn eveneens naadloos uitgevoerd en makkelijk te reinigen. Het hele compartiment wordt aangesloten via de centrale schakelkast aan de buitenkant (CEE conform IEC-60309).


Gebruiksklaar

 
De deuren zijn afsluitbaar en uitgerust met een toegangscontrolesysteem, dat vanuit de personeelsruimte kan worden bediend. Een helling maakt de ruimte ook voor mindervaliden goed toegankelijk. Het stekkerklare testcentrum kan op elke vlakke, stevige ondergrond (bv. beton, klinkers of asfalt) worden geplaatst. Tot een windsnelheid van 25 m/sec is geen extra verankering aan de ondergrond nodig.
 

Brandweerstand

 
Deze unit heeft een brandweerstand van 120 minuten. Dat geldt zowel van buiten naar binnen als van binnen naar buiten, volgens EN 13501-2, criteria REI. Deze brandweerstand is voor de constructie zelf (wanden en dak). De brandwerende deur werd getest en gecertificeerd volgens EN 1634-1 criteria EI-1 met een brandweerstand van 60 minuten of 90 minuten volgens de Duitse norm EI-2 (minder zware criteria). Het geheel van deze unit wordt geproduceerd conform EN 1090.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Zitbanken uit duurzaam beton voor nieuw plein aan Zonnepoort in Gent

Zitbanken uit duurzaam beton voor nieuw plein aan Zonnepoort in Gent

Het heraangelegde plein op de kruising van de Brusselsepoortstraat en de Sint-Lievenspoortstraat, bij basisschool De Zonnepoort in Gent, beschikt sinds kort over zitbanken en ornamenten van duurzaam beton. De stad Gent zet daarmee een nieuwe[…]

Aertssen geeft e-busbatterij een tweede leven

Aertssen geeft e-busbatterij een tweede leven

Nieuw bouwbedrijf ontwikkelt enkel CO2-neutrale projecten

Nieuw bouwbedrijf ontwikkelt enkel CO2-neutrale projecten

VLAIO steunt 19 extra projecten inzake circulair bouwen

VLAIO steunt 19 extra projecten inzake circulair bouwen

Meer artikels