Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuw busstation op Schiphol recycleert vliegtuighangar uit WO II

Gerelateerde onderwerpen :

Nieuw busstation op Schiphol recycleert vliegtuighangar uit WO II

Een gerenoveerde vliegtuighangar uit de Tweede Wereldoorlog doet sinds vorige week dienst als het nieuwe busstation van Schiphol-Noord in Nederland. Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld heeft het nieuwe busstation 'knooppunt Schiphol-Noord' onlangs officieel geopend. Heijmans stond in voor de realisatie van het project. Het busstation (foto's Claessens Erdmann architects & designers) heeft acht haltes, verknoopt de verschillende buslijnen in de Schipholregio en biedt reizigers overstapmogelijkheden in alle richtingen. Het station heeft een bijzondere overkapping waar een vliegtuighangar uit de Tweede Wereldoorlog voor is hergebruikt.

Het station is een blikvanger door de opvallende overkapping. De vliegtuighangar uit de Tweede Wereldoorlog werd in 1942 gebouwd in Groot-Brittannië en werd in 1958 gekocht door de gemeente Rotterdam voor vliegveld Zestienhoven. De oude spanten zijn herkenbaar aan de rode kleur. Alle nieuwe toevoegingen als windverbanden en gordingen kregen een grijze kleur. Naast de opstallen, waaronder een chauffeursloge en drie nieuwe varianten op de Schipholbank, heeft Claessens Erdmann architects & designers een bijzondere lichtinstallatie ontworpen waarmee 138 led-armaturen voor functionele verlichting op het perron en sfeerverlichting op het dak zorgen. De individueel aanstuurbare rgb led-lampen kunnen alle mogelijke kleuren aannemen waardoor verschillende lichteffecten mogelijk zijn. Het busstation is inzake energie ook volledig zelfvoorzienend dankzij de zonnepanelen op het dak.

De bushaltes op Schiphol-Noord lagen tot voor kort verspreid en zijn nu gebundeld op een overstapstation met acht haltes. Op Schiphol zijn ongeveer 500 bedrijven actief die goed zijn voor 64.000 banen. Een goed knooppunt voor openbaar vervoer ontbrak op het kruispunt van belangrijke verbindingen in de regio.

Aan het project hangt een prijskaartje van 31 miljoen '. De Nederlandse overheid stond in voor de helft van de kostprijs.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Voetbalstadion Club Brugge krijgt originele en innovatieve architectuur

Voetbalstadion Club Brugge krijgt originele en innovatieve architectuur

De groepering van Alheembouw en Cordeel, geassocieerd met de architectenbureaus SCAU en B2Ai, de structureel ingenieurs van Bollinger+Grohmann en de technische studiebureaus Istema en HQE SuReal, is aangewezen als voorkeurinschrijver bij de[…]

29/10/2020 | ProjectenArchitecten
Nieuwe toegangsbeveiliging voor gerechtsgebouw Luik

Nieuwe toegangsbeveiliging voor gerechtsgebouw Luik

Bouw Evergems zwembad start in 2022

Bouw Evergems zwembad start in 2022

Glabbeek verbouwt kerk tot woongebouw

Glabbeek verbouwt kerk tot woongebouw

Meer artikels