Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuw busstation op Schiphol recycleert vliegtuighangar uit WO II

Gerelateerde onderwerpen :

Nieuw busstation op Schiphol recycleert vliegtuighangar uit WO II

Een gerenoveerde vliegtuighangar uit de Tweede Wereldoorlog doet sinds vorige week dienst als het nieuwe busstation van Schiphol-Noord in Nederland. Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld heeft het nieuwe busstation 'knooppunt Schiphol-Noord' onlangs officieel geopend. Heijmans stond in voor de realisatie van het project. Het busstation (foto's Claessens Erdmann architects & designers) heeft acht haltes, verknoopt de verschillende buslijnen in de Schipholregio en biedt reizigers overstapmogelijkheden in alle richtingen. Het station heeft een bijzondere overkapping waar een vliegtuighangar uit de Tweede Wereldoorlog voor is hergebruikt.

Het station is een blikvanger door de opvallende overkapping. De vliegtuighangar uit de Tweede Wereldoorlog werd in 1942 gebouwd in Groot-Brittannië en werd in 1958 gekocht door de gemeente Rotterdam voor vliegveld Zestienhoven. De oude spanten zijn herkenbaar aan de rode kleur. Alle nieuwe toevoegingen als windverbanden en gordingen kregen een grijze kleur. Naast de opstallen, waaronder een chauffeursloge en drie nieuwe varianten op de Schipholbank, heeft Claessens Erdmann architects & designers een bijzondere lichtinstallatie ontworpen waarmee 138 led-armaturen voor functionele verlichting op het perron en sfeerverlichting op het dak zorgen. De individueel aanstuurbare rgb led-lampen kunnen alle mogelijke kleuren aannemen waardoor verschillende lichteffecten mogelijk zijn. Het busstation is inzake energie ook volledig zelfvoorzienend dankzij de zonnepanelen op het dak.

De bushaltes op Schiphol-Noord lagen tot voor kort verspreid en zijn nu gebundeld op een overstapstation met acht haltes. Op Schiphol zijn ongeveer 500 bedrijven actief die goed zijn voor 64.000 banen. Een goed knooppunt voor openbaar vervoer ontbrak op het kruispunt van belangrijke verbindingen in de regio.

Aan het project hangt een prijskaartje van 31 miljoen '. De Nederlandse overheid stond in voor de helft van de kostprijs.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuw schoolgebouw met aandacht voor akoestisch comfort

Nieuw schoolgebouw met aandacht voor akoestisch comfort

Meer dan een jaar nu al betrekken de zowat 300 leerlingen, leraars en directie de nieuwe gebouwen van de Stedelijke Basisschool Zuid in Stasegem. Het stadbestuur koos bewust voor een BEN-school, maar wilde omwille van het pedagogische concept[…]

27/02/2021 | ScholenAkoestiek
Merelbeke bouwt eigen carnavalsloods

Merelbeke bouwt eigen carnavalsloods

Dijledal Leuven heeft meer dan 400 woningen in de pijplijn

Dijledal Leuven heeft meer dan 400 woningen in de pijplijn

Zulte: herontwikkeling bedrijfssites stap dichterbij

Zulte: herontwikkeling bedrijfssites stap dichterbij

Meer artikels