Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuw bouwmaterialen­dorp in Brussel

Nieuw bouwmaterialen­dorp in Brussel

Aan het Vergotedok werd het Bouwmaterialendorp geopend. Het project moet de handel van bouwmaterialen in de Brusselse haven centraliseren. Het project is een initiatief van de Haven van Brussel.

Het Bouwmaterialendorp is één van de belangrijkste en grootste projecten die de Haven van Brussel de jongste jaren ontwikkelde.

Het Bouwmaterialendorp bestaat naast showroom en kantoren uit drie grote magazijnen voor een oppervlakte van 7.000 m². Het project werd aangevuld met een stedelijk overslagcentrum voor bouwmaterialen. Hier worden naast klassieke bouwmaterialen ook materialen met grote toegevoegde waarde verkocht, zoals tegels, hout, sanitair en verwarming.Het Bouwmaterialendorp moet de aanvoer en de distributie van bouwmaterialen evenals de bestellingen van bouwmaterialen voor de werven en de distributie beter en vlotter laten verlopen in een stedelijke omgeving, Van hieruit vertrekken dan geladen voertuigen in verhouding tot de vooruitgang van de werken in Brussel. Dagelijks bestellen 300 aannemers hun producten via dit centrum.

Waterweg

Het project wil minstens 210.000 ton goederen via de waterweg vervoeren. Zo wil de Haven van Brussel het gebruik van de waterweg verder stimuleren. Het project moet het vrachtverkeer alvast sterk verminderen. De waterweg was ook een belangrijk criteriapunt om de aannemer te selecteren. Er werd gekozen voor Cordeel, mede omdat hun fabriek vlak aan de Schelde in Temse ligt.

In totaal voerde aannemer Cordeel ruim 850 ton bouwmateriaal vanuit de fabriek in Temse naar Brussel, zoals dakmodules, kolommen, liggers, prefab betonpanelen en dorpels. Ook de afvoer van het afbraakmateriaal en het grondverzet gebeurde via de waterweg.

Milieuvriendelijk

Het Bouwmaterialendorp is milieuvriendelijk. Het regenwater wordt opgevangen en er komen fotovoltaïsche zonnepanelen op de daken. Het ontwerp van het project is het resultaat van een architectenwedstrijd onder leiding van de Bouwmeester en werd ontworpen door het architectenbureau Tetra architecten  De investering van 8,4 miljoen € werd volledig gefinancierd door de Haven van Brussel.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

AML verdeelt Mecalac in Wallonië en Brussel

AML verdeelt Mecalac in Wallonië en Brussel

Materieelproducent Mecalac heeft een akkoord gesloten met distributeur AML voor Wallonië en Brussel. AML was tot voor kort vooral een lokale dealer van premium-merken in materieel. Het is voor het eerst dat Ateliers Marcel Lambert (AML)[…]

10/12/2021 | MaterieelVerhuur
Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

Thomas & Piron herontwikkelt drie ziekenhuissites in Charleroi

Thomas & Piron herontwikkelt drie ziekenhuissites in Charleroi

Sprimont krijgt meest innovatieve gezondheidscampus van Wallonië

Sprimont krijgt meest innovatieve gezondheidscampus van Wallonië

Meer artikels